Η Γαλλία απέκτησε αριστούργημα των ιμπρεσιονιστών χάρη σε δωρεά 43 εκατ. ευρώ της Louis Vuitton

Το έργο «A Boating Party» του Γκιστάβ Καϊμπότ εκτίθεται από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στο Μουσείο Ορσέ, στο Παρίσι. (AP Photo/Aurelien Morissard)

Η Γαλλία πρόσθεσε στις εθνικές συλλογές της ένα αριστούργημα των ιμπρεσιονιστών χάρη σε δωρεά από τον κολοσσό ειδών πολυτελείας LVMH, που κατέβαλε 43 εκατομμύρια ευρώ για το έργο «La Partie de bateau» του Γάλλου καλλιτέχνη και συλλέκτη του 19ου αιώνα, Γκιστάβ Καϊμπότ.

Ο πίνακας, λάδι σε καμβά, απεικονίζει έναν

άνδρα με καπέλο ο οποίος κωπηλατεί σε ήρεμα νερά. Το έργο που ξεχωρίζει για τον ρεαλισμό, τα λεπτά χρώματα και τη σχεδόν κινηματογραφική προοπτική του -ως ο ζωγράφος να ήταν στη βάρκα με τον κωπηλάτη-, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στο Musée d’Orsay. Πρόκειται για την τελευταία προσθήκη στην ήδη εντυπωσιακή συλλογή ιμπρεσιονιστικής τέχνης του διάσημου παρισινού μουσείου.

Ο πίνακας δόθηκε προς πώληση από τους απόγονους του Καϊμπότ. Ήταν ένα από τα τελευταία αριστουργήματα των ιμπρεσιονιστών που βρίσκονταν σε χέρια  ιδιώτη, όπως δήλωσε ο Ζαν-Πολ Κλαβερί, σύμβουλος του Γάλλου μεγιστάνα πίσω από τον όμιλο ειδών πολυτελείας της LVMH,  Μπερνάρ Αρνό.

«Ένα έργο τέχνης αυτού του επιπέδου, αυτής της ποιότητας, ένα απόλυτο αριστούργημα, -δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα άλλο από την ιμπρεσιονιστική περίοδο», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «φυσικά, ο πίνακας ήταν περιζήτητος από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο».

#Acquisition
Présentation presse ce matin de "Partie de bateau" de #Caillebotte, en présence de @RimaAbdulMalak.

Cette œuvre, classée Trésor national par le @MinistereCC, a été acquise grâce au mécénat exclusif de @LVMH. À admirer dès demain à Orsay !

Keywords
Τυχαία Θέματα