Η Κύπρος είναι στρατηγικός εταίρος λένε οι ΗΠΑ αλλά δεν προβλέπεται συνάντηση Ομπάμα – Αναστασιάδη

H θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Κύπρος είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, δεν υπάρχει, από ό,τι φαίνεται, πρόθεση από την πλευρά του Αμερικανού Προέδρου να προσκαλέσει μέχρι το τέλος της θητείας του στην Ουάσιγκτον τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος Κύπριος Πρόεδρος ο οποίος είχε προσκληθεί στον Λευκό Οίκο, ήταν ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης επί προεδρίας Κλίντον.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,
Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά τη συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νιούλαντ, απάντησε ότι στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η θέση ότι η Κύπρος είναι στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ.

Αυτό, είπε, έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για τα διμερή μας θέματα, ειδικότερα όταν έγινε αναφορά στις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις και τις εξελίξεις τον τελευταίο καιρό.

«Μπορεί ο κ. Ομπάμα να μην προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά να θυμίσω ότι είχαμε πέρσι στην Κύπρο την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου έπειτα από 52 χρόνια», προσέθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «έγινε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση», κατά τη διάρκεια της οποίας η κ. Νιούλαντ εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για το Κυπριακό. Ζήτησε, προσέθεσε, να ενημερωθεί για την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για τα θέματα που έχουν συζητηθεί, για τα θέματα στα οποία φαίνεται να υπάρχει συναντίληψη και σε κάποια άλλα σύγκλιση, για θέματα στα οποία ακόμη υπάρχουν διαφωνίες.

Σε ερώτηση τι προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί ο κ, Χριστοδουλίδης είπε ότι επιτεύχθηκε σε κάποια θέματα να μετατραπούν οι συναντιλήψεις σε συγκλίσεις. Κληθείς να πει, αν η κυβέρνηση έλαβε κάποια δέσμευση από πλευράς ΗΠΑ για την οικονομική πτυχή της λύσης, ο εκπρόσωπος είπε ότι «συζητήθηκε η οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού και θέλω να επαναλάβω ότι η οικονομική πτυχή της λύσης του Κυπριακού δεν αφορά αποκλειστικά το περιουσιακό. Αν θέλετε να μιλήσουμε για την οικονομική πτυχή του περιουσιακού, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει κατάληξη στο θέμα του περιουσιακού και, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη στο συγκεκριμένο κεφάλαιο».

Συναφώς έκανε σαφές ότι ακόμη υπάρχει διαφορά στο κατά πόσο τον πρώτο λόγο θα έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης (ελληνοκυπριακή θέση) ή ο σημερινός χρήστης της περιουσίας, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή θέση.

Η κ. Νιούλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται ξανά στην Κύπρο. Γνωρίζετε, είπε, πόσο έντονα οι ΗΠΑ στηρίζουν τη δουλειά που γίνεται και στις δύο πλευρές του νησιού προς την κατεύθυνση της λύσης. «Είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται πρόοδος ώστε οι συμφωνίες που κάνουν οι ηγέτες να εδραιωθούν», προσέθεσε.

Όπως πάντοτε, ανέφερε, μιλήσαμε επίσης και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου και συγχάρηκα τον Πρόεδρο για το γεγονός ότι η Κύπρος ετοιμάζεται τώρα να εξέλθει από το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

«Σημειώσαμε επίσης ότι οι αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο έχουν επταπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχει πολύς ενθουσιασμός για το θέμα της ενέργειας, για το τι συμβαίνει εδώ και μιλήσαμε επίσης για τις σχέσεις ασφάλειας και τις περιφερειακές σχέσεις», κατέληξε η κ. Νιούλαντ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα