ΗΠΑ: Υπό τον κίνδυνο ποινικών διώξεων η Boeing για τα πολύνεκρα δυστυχήματα με αεροσκάφη 737 Max

Το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων σε βάρος της Boeing αναφέρει πως εξετάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) σχετικά με  δύο πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα με μοντέλα 737 Max.

H εταιρεία,

σύμφωνα με το Υπουργείο, παραβίασε τους όρους συμφωνίας που είχε συναφθεί το 2021 και η οποία προστάτευε την Boeing από ποινικές διώξεις που συνδέονται με τα δυστυχήματα στην Ινδονησία το 2018  καισ την Αιθιοπία το 2019, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 346 ανθρώπων.

H κίνηση από το δικαστικές αρχές ήρθε δύο μόλις ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, σύμφωνα με το Reuters, ενώ εφόσον η συμφωνία καταρρεύσει θα μπορούσαν να απαγγελθούν κατηγορίες που επισύρουν αυστηρές ποινές και πιθανότητα αυξημένο εποπτικό έλεγχο στην εταιρεία

Η Boeing, όπως αναφέρει το BBC, δηλώνει πως ανυπομονεί να της δοθεί η ευκαιρία να απαντήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζοντας πως «πιστεύει ότι τήρησε τους όρους αυτής της συμφωνίας».

Για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η εταιρεία απέτυχε «να σχεδιάσει, να εφαρμόσει και να επιβάλει ένα πρόγραμμα συμμόρφωσης και δεοντολογίας για την πρόληψη και τον εντοπισμό παραβιάσεων των νόμων περί απάτης των ΗΠΑ σε όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων της». 

Βάσει της συγκεκριμένης συμφωνίας, η Boeing κατέβαλε 2,5δισ. δολάρια στο πλαίσιο διακανονισμού ενώ οι εισαγγελείς συμφώνησαν να ζητήσουν από το δικαστήριο να αποσύρει την ποινική κατηγορία σε βάρος της μετά από μια περίοδο τριών ετών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι η Boeing έχει προθεσμία έως τις 13 Ιουνίου για να απαντήσει στην κατηγορίες που τις προσάπτονται και ακολούθως θα ληφθούν αποφάσεις. 

Οι συγγενείς των θυμάτων έχουν ζητήσει ποινική δίωξη κατά της εταιρείας.

«Αυτό είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, και οι οικογένειες περίμεναν πολύ καιρό κάτι τέτοιο. Ωστόσο, πρέπει να δούμε περαιτέρω κινήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να λογοδοτήσει η Boeing», δήλωσε ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, Paul G Cassell.

Η Boeing συνεχίζει να ελέγχεται σχετικά με θέματα ασφάλειας των αεροσκαφών της  μετά την αποκόλληση πόρτας (που δεν χρησιμοποιείτο) εν ώρα πτήσης τον περασμένο Ιανουάριο, επίσης από ένα 737 Max. To περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. 

Στην ανακοίνωση της, που τοποθετείται επί δήλωσης του Υπ.Δικαιοσύνης, αναφέρεται και στοτελευταίο αυτό περιστατικό: «... θα συνεργαστούμε με το Υπουργείο με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, όπως έχουμε κάνει καθ′ όλη τη διάρκεια της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της απάντησης στις ερωτήσεις τους μετά το ατύχημα της Alaska Airlines 1282».

Πηγές: Reuters, BBC

Related...Παραιτείται ο CEO της Boeing και άλλα ανώτερα στελέχη μετά τα ζητήματα ασφαλείαςΝΥ Times: «Δεκάδες» προβλήματα στην παραγωγή του Boeing 737 Max βρήκε η FAA
Keywords
Τυχαία Θέματα