Μοσκοβισί: Η προσφυγική κρίση μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη στην ΕΕ

Η προσφυγική κρίση μπορεί να τονώσει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη εκτιμά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

«Πρόκειται για μια φορτισμένη συναισθηματικά κρίση και είναι μια πολιτική πρόκληση υψίστης σημασίας, όμως εάν δούμε τα οικονομικά και μόνο τα οικονομικά, είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για μια ευκαιρία καθώς η αύξηση των δημόσιων δαπανών μπορεί να αυξησεί το ευρωπαϊκό ΑΕΠ επιπλέον κατά 0,2% - 0,3%» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί μιλώντας στο πρακτορείο CNBC.

Ακόμη
ο κ. Μοσκοβισί υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι εθνικές κυβερνήσεις θα αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρωζώνης συνίσταται σ’ αυτό το επενδυτικό κενό.

«Το πρόβλημα που εξακολουθεί να ισχύει στην ΕΕ είναι ότι υποφέρουμε από επενδυτικό κενό και πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στο μέλλον» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Μάλιστα το CNBC επικαλείται και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ο οποίος πιστεύει πως αυτά τα έξοδα θα αποδειχθούν ωφέλιμα μακροπρόθεσμα.

«Βραχυπρόθεσμα οι επιπλέον δημόσιες δαπάνες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενισχυτικά όσον αφορά στη ζήτηση...Επιπλέον δαπάνες για την προστασία των προσφύγων θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση συνολικά στη ζήτηση, στην ευρωπαϊκή οικονομία κατά 0,1 -0,2% του ΑΕΠ για τα έτη 2016 και 2017» είχε αναφέρει ο ΟΟΣΑ το Νοέμβριο.

«Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στην πρώτη χρονιά θετικής ανάπτυξης. Εάν τώρα κοιτάξω τα 28 κράτη-μέλη στην ενωμένη Ευρώπη, βλέπω ότι τα 27 από αυτά βρίσκονται σε θετικό έδαφος και για τον επόμενο χρόνο» συνέχισε ο Μοσκοβισί εκτιμώντας παράλληλα ότι τα επόμενα δύο χρόνια, η ετήσια ανάπτυξη στην Ε.Ε. θα διαμορφωθεί στο 1,5% - 2%.

Ακόμη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εκφράζει την ελπίδα ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα των 315 δισ. ευρώ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με τις κατάλληλες πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής θα αυξήσουν τα ποσοστά ετήσιας ανάπτυξης που προανέφερε.

«Θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών εργαλείων, προκειμένου να πετύχουμε ισχυρότερη ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί και διευκρίνισε πως αυτή η διαδικασία θα διαφέρει από χώρα σε χώρα.

«Ορισμένα κράτη εξακολουθούν να υποφέρουν από τα ελλείμματα και χρειάζεται να επιδιώξουν δημοσιονομική προσαρμογή σε ρυθμό ο οποίος δεν θα είναι απειλή για την ανάπτυξή τους. Άλλα κράτη έχουν το περιθώριο να ελιχθούν και καλούνται ή τους ζητείται να κινηθούν προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και ακριβώς αυτό είναι που ξεκινά να κάνει η Γερμανία» κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα