Οι 10+1 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε το 2024

Poor Things

Το μεγάλο γεγονός του 2023 στην κινηματογραφική βιομηχανία ήταν αναμφίβολα η απεργία των σεναριογράφων και στη συνέχεια, των ηθοποιών στο Χόλιγουντ, που έληξε μετά από 118 μέρες αποχής, σκληρές διαπραγματεύσεις του Σωματείου SAG-AFTRA με τα στούντιο και τις πλατφόρμες streaming και αναβολές στις κυκλοφορίες κυρίως των blockbuster (μικρό το κακό).

Μπορεί η χρονιά που μόλις έφυγε να μάς έδωσε μερικές -όχι πολλές είναι η αλήθεια- αληθινά δυνατές κινηματογραφικές στιγμές, ωστόσο, με το βλέμμα ήδη στραμμένο

στο 2024 που μόλις αφίχθη, η HuffPost επιλέγει τις 10+1 ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε τη νέα χρονιά. Και δίνει ραντεβού στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Poor Things (1η Ιανουαρίου)

Στη Γλασκόβη της βικτωριανής εποχής, η νεαρή Μπέλα Μπάξτερ επιστρέφει στη ζωή μετά την αυτοκτονία της χάρη στον ιδιοφυή και αντισυμβατικό επιστήμονα Dr Godwin Baxter. Υπό την προστασία του God, όπως τον αποκαλεί, η διψασμένη για ζωή Bella -που έχει πλέον το μυαλό παιδιού και ως εκ τούτου, είναι απαλλαγμένη από το αίσθημα της ντροπής- ανυπομονεί να μάθει και να γευτεί εμπειρίες. Πολύ σύντομα, το σκάει με τον Duncan Wedderburn, έναν ικανό και με αμβλυμμένη ηθική δικηγόρο, σε μια περιπέτεια περιπλάνησης. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η αποφασισμένη Bella επιδιώκει να δώσει τη μάχη της για την ισότητα και την ελευθερία.

Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ Βενετίας, 17 υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες και τα Όσκαρ στον ορίζοντα. Με την υπογραφή του Γιώργου Λάνθιμου και πρωταγωνιστές την Έμμα Στόουν και τους Μαρκ Ράφαλο, Γουίλεμ Νταφό και Ράμι Γιούσεφ.

The Holdovers (25 Ιανουαρίου)

Δεκαετία του ’70, σε ένα οικοτροφείο αρρένων στη Μασαχουσέτη.  Ένα ορφανό από πατέρα μοναχοπαίδι (ο πρωτοεμφανιζόμενος Ντόμινικ Σέσα) είναι αναγκασμένο να περάσει ολομόναχο τις γιορτές των Χριστουγέννων, μιας και η μητέρα του θα φύγει σε διακοπές με τον βαθύπλουτο νέο σύζυγό της. Οι μόνοι άλλοι άνθρωποι που θα βρίσκονται στο οικοτροφείο την περίοδο των Χριστουγέννων, πέρα από τον νεαρό μαθητή, είναι ένας αυστηρός καθηγητής και λάτρης της πειθαρχίας, τον οποίο υποδύεται ο Πολ Τζιαμάτι, και η Αφροαμερικανίδα μαγείρισσα (ΝταΒάιν Τζόι Ράντολφ), η οποία έχει μόλις χάσει τον γιο της στο Βιετνάμ. Η νέα ταινία του Αλεξάντερ Πέιν θα κυκλοφορήσει με τίτλο «Τα Παιδιά του Χειμώνα».

Perfect Days (9 Φεβρουαρίου)

Η ιστορία της τρυφερής, γλυκόπικρης ταινίας του Βιμ Βέντερς έχει σκηνικό το Τόκιο και πρωταγωνιστή τον βετεράνο Ιάπωνα ηθοποιό Κότζι Γιακούσο, ο οποίος υποδύεται έναν άνδρα στη μέση ηλικία που εργάζεται ως καθαριστής στις δημόσιες τουαλέτες της πόλης και κυκλοφορεί με το βαν του με τη γαλήνια αξιοπρέπεια καθηγητή πανεπιστημίου, ακούγοντας κλασική ροκ -Patti Smith, The Kinks και φυσικά (όπως μαρτυρά ο τίτλος) Lou Reed. Ο άνδρας αυτός όμως έχει όμως ένα συγκλονιστικό μυστικό. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις Κάννες.

Dune: Part Two (1η Μαρτίου)

«Το Part One είναι περισσότερο μια στοχαστική ταινία. Το Part Two είναι μια επική πολεμική ταινία γεμάτη δράση. Είναι πολύ πιο πυκνή. Πήγαμε σε όλα τα νέα locations. Δεν ήθελα να έχω την αίσθηση της επανάληψης. Είναι όλα καινούργια», όπως έχει δηλώσει ο Ντενί Βιλνέβ. Πρωταγωνιστούν και πάλι ο Τιμοτέ Σαλαμέ και η Ζεντάγια, ενώ επιστρέφουν στους ρόλους τους η Ρεμπέκα Φέργκιουσον, ο Χαβιέ Μπαρδέμ, ο Τζος Μπρόλιν, ο Στέλαν Σκάρσγκαρντ, ο Ντέιβ Μπαουτίστα, η Σαρλότ Ράμπλινγκ και ο Στίβεν ΜακΚίνλεϊ Χέντερσον. Ο Όστιν Μπάτλερ -ο Έλβις στην ομότιτλη ταινία του Μπαζ Λούρμαν- υποδύεται τον Φέιντ Ράουθα, ενώ άλλες νέες αφίξεις είναι ο Κρίστοφερ Γουόκεν στον ρόλο του αυτοκράτορα, η Φλόρενς Πιου ως πριγκίπισσα Ιρουλάν και η Λεά Σεντού ως Λαίδη Μάργκο.

Στο σίκουελ, ο Πολ Ατρείδης ενώνεται με την Τσάνι και τους Φρέμεν για να πάρει εκδίκηση από αυτούς που κατέστρεψαν την οικογένειά του, ενώ καλείται να κάνει μία επιλογή μεταξύ της αγάπης της ζωής του και της μοίρας του σύμπαντος που διακυβεύεται. Κι όπως είπε ο Σαλαμέ στο CinemaCon για τον ρόλο του στο Part Two «τώρα τον βλέπουμε να γίνεται ηγέτης».

Mickey 17 (29 Μαρτίου)

Η sci-fi νέα ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ για τα εξαιρετικά «Παράσιτα» Μπονγκ Τζουν-χο βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του συγγραφέα Έντουαρντ Άστον -αλλά με αποκλίσεις στην αφήγηση. Κεντρικός ήρωας είναι ο Mickey7, τον οποίο υποδύεται ο Ρόμπερτ Πάτινσον. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μία αποστολή αποικισμού στον παγωμένο κόσμο του Niflheim. Κάθε φορά που η διαστημική αποστολή γίνεται από επικίνδυνη έως αυτοκτονική, το πλήρωμα στρέφεται στον Mickey, καθώς όταν ο αναλώσιμος Mickey πεθαίνει, «αναγεννιέται» ως κλώνος με τις περισσότερες από τις αναμνήσεις του να παραμένουν ζωντανές. Ενώ ο Mickey7 θεωρείται νεκρός, επιστρέφει στη βάση της αποστολής όπου ανακαλύπτει ότι ένας νέος κλώνος, ο Mickey8, έχει πάρει τη θέση του. Στο καστ επίσης, οι Στίβεν Γέουν, Τόνι Κολέτ, Μαρκ Ράφαλο, Ναόμι Άκι.

The Fall Guy (3 Μαΐου)

Βασισμένη στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Glen A. Larson που σύμφωνα με το Variety, προβλήθηκε στο ABC από το 1981 έως το 1986, με πρωταγωνιστή τον κασκαντέρ Λι Μέιτζορς, η κωμωδία δράσης του Ντέιβιντ Λιτς  αφηγείται την ιστορία του Κόλτ Σίβερς, ενός τραυματισμένου κασκαντέρ (Ράιαν Γκόσλινγκ) , ο οποίος έχοντας εγκαταλείψει τη δουλειά για να επικεντρωθεί στη σωματική και ψυχική του υγεία, αναγκάζεται να επιστρέψει στο πλατό όταν ο πρωταγωνιστής ενός blockbuster που σκηνοθετεί η πρώην σύντροφος του, Τζόντι Μορένο (Έμιλι Μπλαντ), εξαφανίζεται μυστηριωδώς.

«Στις περισσότερες ταινίες, οι ηθοποιοί εισπράττουν τα εύσημα, αλλά οι κασκαντέρ κάνουν όλη τη δουλειά, και αυτό τελειώνει σήμερα», είχε δηλώσει ο Γκόσλινγκ στη σκηνή του CinemaCon τον Απρίλιο, στην παρουσίαση της ταινίας μαζί με τον σκηνοθέτη και την Έμιλι Μπλαντ.

Joker: Folie à Deux (4 Οκτωβρίου) (Photo by James Devaney/GC Images)

Στο τέλος της πρώτη ταινίας, όταν «αναδύθηκε» το alter-ego του Τζόκερ, του supervillain της DC, ο Άρθουρ Φλεκ (Χοακίν Φίνιξ) εισήχθη στο Άσυλο Άκραμ, εκεί όπου νοσηλευόταν και η μητέρα του.

 Στο σίκουελ -της εξαιρετικής ταινίας του Τοντ Φίλιπς-, η Lady Gaga υποδύεται τη Χάρλεϊ Κουίν, την ψυχίατρο η οποία ερωτεύεται τον ασθενή της. Το Folie A Deux -ο τίτλος παραπέμπει σε μία σπάνια διαταραχή, γνωστή και ως δυαδική τρέλα- είναι μιούζικαλ, ωστόσο ουδείς γνωρίζει την πλοκή της νέας ταινίας.

Ο Φίνιξ κέρδισε Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην πρώτη ταινία του 2019 (οι εισπράξεις της οποίας ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια, κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και απέσπασε 11 υποψηφιότητες για Όσκαρ), αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το φιλμ έφτασε σε ένα σινεφίλ κοινό που κατά κανόνα ουδεμία σχέση έχει με το σύμπαν της DC.

A Quiet Place: Day One (28 Ιουνίου)

John Krasinski unveiled the first-ever look at “A Quiet Place: Day One” at #CinemaCon. https://t.co/yJYTsVtHOu

— Variety (@Variety) April 27, 2023

Το πρίκουελ του μετααποκαλυπτικού θρίλερ του 2018 -τρίτη ταινία του franchise- αφηγείται τις πρώτες στιγμές της εισβολής των εξωγήινων στη Νέα Υόρκη. Η πρώτη ταινία («Ένα Ήσυχο Μέρος») με πρωταγωνιστές την Έμιλι Μπλαντ και τον Τζον Κραζίνσκι, παρακολουθούσε την οικογένεια Άμποτ, η οποία ζούσε σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στο δάσος, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των κωφαλάλων και οργανώνοντας την καθημερινότητα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια ώστε να μην κάνουν τον παραμικρό ήχο, επειδή πολύ απλά, τα πλάσματα εάν δεν μπορούν να σε ακούσουν, δεν μπορούν να σε κυνηγήσουν.

Δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως εάν η Έμιλι Μπλαντ, ο Τζον Κραζίνσκι (που θα είναι) ή οι πρωταγωνιστές των προηγούμενων δύο ταινιών περιλαμβάνονται στο καστ. Γνωρίζουμε ωστόσο, ότι θα είναι η Λουπίτα Νιόγκο, ο Τζόζεφ Κουίν, ο Άλεξ Γουλφ και Alex Wolff και ο Ντένις Ο’Χερ.

Furiosa: A Mad Max Saga (24 Μαΐου)

Καθώς ο κόσμος καταρρέει, η νεαρή Furiosa πέφτει θύμα απαγωγής του Green Place of Many Mothers και καταλήγει στα χέρια της μεγάλης Ορδής Μηχανόβιων με επικεφαλής τον Πολέμαρχο Dementus. Ταξιδεύοντας στη Wasteland συναντούν την Ακρόπολη στην οποία κυβερνά ο Immortal Joe. Καθώς οι δύο Τύραννοι πολεμούν για κυριαρχία, η Furiosa πρέπει να επιβιώσει από πολλές δοκιμασίες καθώς συγκεντρώνει τα μέσα για να βρει το δρόμο για το σπίτι της.

Την τελευταία φορά που συναντήσαμε το σύμπαν του Mad Max του Τζορτζ Μίλερ, ήταν το 2015 με το Fury Road (Ο Δρόμος της Οργής) που κέρδισε έξι Όσκαρ.

45 χρόνια μετά το πρώτο -θρυλικό- Mad Max με τον Μελ Γκίμπσον, έρχεται το «Furiosa: A Mad Max Saga», πρίκουελ του Fury Road, με την Άνια Τέιλορ-Τζόι και τον (αγνώριστο) Κρις Χέμσγουορθ. 

Η Άνια Τέιλορ-Τζόι παίρνει την σκυτάλη από τη Σαρλίζ Θερόν του «Fury Road» ενσαρκώνοντας τη νεότερη εκδοχή της. Στο καστ επίσης, οι Τομ Μπούρκ, Γιαχία Αμπντούλ-Ματίν Β’, Νέιθαν Τζόουνς, Ντάνιελ Γουέμπερ και Λάσι Χιουλμ. Το σενάριο συνυπογράφουν, όπως και στο «Fury Road», ο σκηνοθέτης και ο Nico Lathouris.

Ballerina (7 Ιουνίου)

To spinoff των ταινιών «John Wick» ενώνει τον Τζον Γουίκ-Κιάνου Ριβς με την Άνα ντε Άρμας. Στο καστ και τρεις ακόμη ηθοποιοί από τον Wick, η Αντζέλικα Χιούστον, ο Ίαν ΜακΣέιν και ο Λανς Ρέντικ, που απεβίωσε λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα της τέταρτης ταινίας και ακόμη, ο Γκάμπριελ Μπερν, η Καταλίνα Σαντίνο Μορένο και ο Νόρμαν Ρίντους.

Στη «Ballerina» η Άνα ντε Άρμας υποδύεται τον ρόλο του τίτλου, έναν θηλυκό εκτελεστή, εκπαιδευμένο στις παραδόσεις των Ruska Roma, της φατρίας με αρχηγό την Αντζέλικα Χιούστον, η οποία βοήθησε τον Τζον Γουίκ να δραπετεύσει στο Μαρόκο.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λεν Γουάιζμαν, ενώ στην παραγωγή είναι και ο Τσαντ Σταχέλσκι, σκηνοθέτης των ταινιών Τζον Γουίκ. 

Το «John Wick: Chapter 4» κατέγραψε τις υψηλότερες εισπράξεις στη σειρά δράσης, κερδίζοντας επίσης βαθμολογία 95% Fresh στο Rotten Tomatoes.

Gladiator 2 (22 Νοεμβρίου)(AP Photo/Andreea Alexandru)

Το «Gladiator» (2000) απέσπασε πέντε Όσκαρ, μεταξύ αυτών και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, ξεπέρασε σε εισπράξεις τα 460 εκατ. δολάρια και εκτόξευσε την καριέρα του Ράσελ Κρόου, ο οποίος κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία του στον ρόλο του Ρωμαίου στρατηγού Μάξιμου που έγινε μονομάχος.

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ επιστρέφει με το σίκουελ και πρωταγωνιστή τον Ιρλανδό Πολ Μέσκαλ, που υποδύεται την ενήλικη εκδοχή του Lucius Verus II, ανιψιού του Κόμμοδου (στην πρώτη ταινία με τον Χοακίν Φίνιξ). Στο καστ επίσης, οι  ο Ντένζελ Ουάσινγκτον, Πέδρο Πασκάλ, Κόνι Νίλεσον, ο κορυφαίος Ντέρεκ Τζάκομπι και ο Τζόζεφ Κουίν. Όχι, ο Μέσκαλ δεν θα αντικαταστήσει τον Κρόου -άλλωστε, στο φινάλε της ταινίας ο Μάξιμος πεθαίνει- θα υποδυθεί όπως είπαμε τον Λούσιο, γιο της Λουσίλα, αδελφής του μεγαλομανούς και βίαιου Κόμμοδου.

Με πληροφορίες από Guardian, Variety

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Indiewire: Οι 25 καλύτερες ταινίες του 2023

Τα 10 πιο ακριβά έργα τέχνης στις δημοπρασίες του 2023

Με 14 πρεμιέρες ξένων σειρών υποδέχεται τη νέα χρονιά η COSMOTE TV

Keywords
ταινιες, βιμ βέντερς, lady gaga, απεργια, νέα, baxter, god, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, perfect, βαν, ροκ, smith, reed, δραση, κλώνος, guy, abc, joker, james, lady, gaga, φιλμ, https, mad, max, saga, green, Ακρόπολη, fury, road, τομ, john, roma, fresh, gladiator, guardian, cosmote, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια οσε, Γόνδολες της Βενετίας, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, τζοκερ, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, alter, Ελιζαμπεθ Τειλορ, απεργια 7 απριλιου, απεργια μμε, απεργια 11 μαιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, κεν ρασελ, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, madwalk, γουιτνει χιουστον, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δουλεια, ηθοποιοι, ηθικη, θριλερ, καριερα, μητερα, τα νεα, υγεια, abc, ego, guardian, james, lady gaga, mad, αλεξ, αμπντουλ, ανια, αναμνησεις, αξιοπρεπεια, απλα, ασυλο, αφηγηση, αφιξεις, βαθμολογια, βιετναμ, βιμ βέντερς, βλεμμα, γεγονος, γινεται, γλωσσα, δασος, δωσει, δρομος, εγινε, ειπε, ελευθερια, εργα, εξι, ερχεται, εφυγε, ζωη, ζωης, ηλικια, φιλμ, ησυχο, ηχο, κωμωδια, λεα, μαξιμος, μαξιμου, μαροκο, μυστικο, μιουζικαλ, μυαλο, μυθιστορημα, νεα υορκη, οικογενεια, παιδια, παρουσιαση, πλατφορμες, υπογραφη, πρωταγωνιστες, ραντεβου, ροκ, ρολο, σεναριο, συζυγο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σκηνοθεσια, σπιτι, συμπαν, τειλορ, τοκιο, τονι, τρελα, τριτη, τομ, τιτλος, φεστιβαλ, φυσικα, φορα, χαβιε μπαρδεμ, χοακιν, green, αυστηρος, βαν, baxter, guy, ειπαμε, εκδικηση, ελβις, road, franchise, fresh, fury, gaga, god, ηρωας, https, κλώνος, lady, max, πληροφοριες, reed, roma, saga, σκηνη, smith, ουασινγκτον, χερια
Αναζητήσεις
ταινιεσ πρωτοχρονιά 2024
Τυχαία Θέματα
10+1,2024