Οι σχεδιασμοί για τη «μαύρη» εργασία: Τι αλλάζει σε πρόστιμα και κίνητρα για προσλήψεις

Το φαινόμενο της «μαύρης» εργασίας επιδιώκει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, μέσω δέσμης μέτρων που περιλαμβάνουν νέα και κλιμακούμενα πρόστιμα ανάλογα με την ένταση της παραβατικότητας, αλλά και ισχυρά κίνητρα για προσλήψεις των αδήλωτων εργαζομένων, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους».

Αναλυτικότερα, το διπλό «μπλόκο» που σχεδιάζει η κυβέρνηση στη «μαύρη» εργασία περιλαμβάνει μείωση του ισχύοντος σήμερα προστίμου, σε συνδυασμό με την παροχή ισχυρών κινήτρων στον εργοδότη για να προσλαμβάνει νόμιμα τον αδήλωτο εργαζόμενο.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος», τα νέα πρόστιμα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το αν διαπιστώνεται υποτροπή, θα είναι αντίστοιχα με τον βαθμό της παραβατικότητας (ενδεχομένως και το μέγεθος της επιχείρησης), ενώ θα συνδυάζονται με κίνητρα για να προσλαμβάνει ο εργοδότης τον αδήλωτο εργαζόμενο νόμιμα.

Το ύψος του νέου γενικού προστίμου θα είναι γύρω στα 3.500 ευρώ με διαφοροποιήσεις. Όπως υπογραμμίζεται, θα είναι ανάλογο με το πλήθος και το ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων που εντοπίζονται καθώς και τη συχνότητα με την οποία εντοπίζονται παραβάσεις στην ίδια επιχείρηση – ωστόσο θα είναι κλιμακούμενα και θα αυξάνεται σε περίπτωση υποτροπής. Παράλληλα, ο μηχανισμός προστίμων θα συνδέεται με έμμεση υποχρέωση του εργοδότη για νόμιμη πρόσληψη και ασφάλιση του εργαζομένου.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης σχετικά με το Ασφαλιστικό έχουν εισέλθει σε δύσκολο σημείο, με το ΔΝΤ να εκτιμά ότι η ελληνική πρόταση δεν επιτυγχάνει τους στόχους καθώς βασίζεται σε έσοδα που δεν μπορούν να εισπραχθούν. Οι τεχνοκράτες του Ταμείου εκτιμούν ότι η αύξηση των εισφορών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή και ταυτόχρονα θα αποτελέσει τροχοπέδη στον ανταγωνισμό. Αντίθετα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ επιμένουν ότι η επίτευξη των στόχων θα πρέπει να βασιστεί σε περαιτέρω περικοπή δαπανών, άρα και μεγαλύτερη περικοπή συντάξεων. Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, δήλωσε ότι η αρμόδια τεχνική επιτροπή θα βγάλει την Τετάρτη το πλαφόν για τη συνολική επιβάρυνση για φόρους και εισφορές.

Διαβάστε επίσης

Κατρούγκαλος: Δεν αποκλείεται εμπλοκή στο Ασφαλιστικό. Κόφτης σε εισφορές, φόρους για ελεύθερους επαγγελματίες

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα