Ρωσική επίθεση με δεκάδες drones στην Ουκρανία

Η Ρωσία εξαπέλυσε περίπου 50 ιρανικής προέλευσης drones τύπου Shahed κατά στόχων στην Ουκρανία και βομβάρδισε έναν σιδηροδρομικό σταθμό όπου πάνω από 100 άμαχοι είχαν συγκεντρωθεί για να ανεβούν σε τρένο προς το Κίεβο, είπαν Ουκρανοί αξιωματούχοι την Τετάρτη. Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 5 άνθρωποι να σκοτωθούν και να κοπεί το ρεύμα στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης της Χερσώνας.

Η επίθεση από αέρος έλαβε χώρα μία ημέρα αφού ουκρανικά πολεμικά αεροπλάνα χτύπησαν ρωσικό αποβατικό πλοίο στην

Κριμαία, καθώς οι δυνάμεις και των δύο πλευρών προσπαθούν να σημειώσουν πρόοδο στο μέτωπο ενός πολέμου που κρατά ήδη 22 μήνες.

Τη νύχτα οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με πυροβολικό και drones στην περιφέρεια της Χερσώνας, ενώ περίπου 140 άμαχοι περίμεναν τρένο στην πρωτεύουσα της περιφέρειας, που έχει το ίδιο όνομα, όπως είπε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Ίχορ Κλιμένκο. Ο βομβαρδισμός είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν άλλοι δύο, καθώς και δύο άμαχοι. Πάνω από 100 άτομα που περίμεναν το τρένο την ώρα που έγινε την επίθεση κατέφθασαν στο Κίεβο το πρωί της Τετάρτης, είπε η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων, Ukrzaliznytsia. Η επίθεση στη Χερσώνα και την πρωτεύουσά της έπληξε κατοικημένες περιοχές και ένα εμπορικό κέντρο, καθώς και το δίκτυο ηλεκτροδότησης, αφήνοντας περίπου το 70% των νοικοκυριών στην πόλη χωρίς ρεύμα, είπε ο κυβερνήτης Ολεκσάντρ Προκούντιν. Η στοχοποίηση των ενεργειακών υποδομών χρησιμοποιήθηκε ως τακτική και τον προηγούμενο χειμώνα από τη Ρωσία.

Στην Οδησσό μια επίθεση με drones είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν τρεις, μεταξύ των οποίων ένας 17χρονος, είπε ο κυβερνήτης Όλεχ Κίπερ. Η ουκρανική αεροπορία είπε ότι αναχαίτισε 32 από τα 46 drones που είχε εξαπολύσει η Ρωσία τη νύχτα.

Σύμφωνα με δυτική στρατιωτική αξιολόγηση, στο μεταξύ, εκτιμάται πως η κατάληψη μιας πόλης από τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα στην ανατολική Ουκρανία δεν θα της παρείχε εφαλτήριο για μεγάλα κέρδη στο πεδίο της μάχης. Ο αρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούσνι, είπε την Τρίτη πως οι δυνάμεις του υποχώρησαν στα βόρεια περίχωρα της Μαρίνκα, 20 χλμ δυτικά του Ντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη. Ο Ζαλούζνι είπε ότι οι δυνάμεις του είχαν κρατήσει τη Μαρίνκα για δύο περίπου χρόνια, μα οι Ρώσοι την κατέστρεφαν «δρόμο με δρόμο, σπίτι με σπίτι».

Το Institute for the Study of War είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι μάλλον απίθανο να σημειώσουν «ταχείες επιχειρησιακές προελάσεις» από τη Μαρίνκα, ωστόσο τοπικές ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις ασκούν ακόμα πίεση στις ουκρανικές δυνάμεις σε πολλά σημεία στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από Associated Press

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ρωσική, Ουκρανία,rosiki, oukrania