Πρόωρη εκσπερμάτιση και τρόποι αντιμετώπισης

Πρόωρη εκσπερμάτιση ονομάζουμε το πρόβλημα κατά το οποίο ένας άντρας συστηματικά ολοκληρώνει πολύ γρήγορα την σεξουαλική πράξη με αποτέλεσμα ένας από τους δύο ή και οι δύο να μην την απολαμβάνουν.

Πολλές έρευνες έχουν αποπειραθεί να δώσουν έναν ορισμό στον όρο πρόωρη εκσπερμάτιση. Κάποιες έχουν ορίσει τον χρόνο διάρκειας της διείσδυσης και κάποιες άλλες τον αριθμό παλινδρομικών κινήσεων μέσα και έξω από τον κόλπο. Όμως, δεν υπάρχει τίποτα αντικειμενικό που να μπορεί να καθορίσει με σιγουριά πότε θα έπρεπε να θεωρούμε την εκσπερμάτιση πρόωρη. Για αυτόν τον λόγο, οι περισσότεροι κλινικοί σεξολόγοι προτρέπουν το ίδιο το άτομο να εκτιμήσει κατά πόσον ο χρόνος διείσδυσης ή ο αριθμός παλινδρομικών κινήσεων τους είναι αρκετός ώστε να απολαύσουν και οι δύο σύντροφοι την πράξη. Αν η τελική ικανοποίηση που παίρνουν τους αρκεί, τότε δεν θεωρούμε ότι υπάρχει θέμα πρόωρης εκσπερμάτισης.

Αν και ανάμεσα στις πιθανές αιτίες βρίσκονται οργανικά προβλήματα όπως λοιμώξεις του προστάτη, η πιο συχνή είναι η υπερβολική σεξουαλική διέγερση. Η σεξουαλική διέγερση είναι το άθροισμα των μηνυμάτων που στέλνει ένα υγειές νευρικό σύστημα. Όταν υπάρχουν τα κατάλληλα ερεθίσματα, είναι φυσικό η διέγερση να αυξάνεται. Όταν αυτή φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, πυροδοτεί την εκσπερμάτιση. Καθώς η εκσπερμάτιση είναι απλά ένα αντανακλαστικό, όταν ξεκινήσει δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ο άντρας για να το σταματήσει. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν ο κάθε άντρας για να ελέγχει το πότε θα εκσπερματίσει είναι να μάθει να ελέγχει τη σεξουαλική του διέγερση. Μόνο έτσι μπορεί να μείνει μακριά από εκείνο το επίπεδο της διέγερσης που προκαλεί την εκσπερμάτιση.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η πρόωρη εκσπερμάτιση ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο και υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης. Ένας είναι η φαρμακοθεραπεία, δηλαδή η χρήση αντικαταθλιπτικών υπό την καθοδήγηση ιατρού και η χρήση τοπικών αναισθητικών κρεμών. Όμως οι χημικές ουσίες δεν έχουν αποτέλεσμα σε όλους και δεν είναι θεραπεία, διότι απλά αναστέλλουν την πρόωρη εκσπερμάτιση η οποία ξαναεμφανίζεται μόλις πάψει η επήρεια των ουσιών. Ο δεύτερος τρόπος αντιμετώπισης της είναι η ψυχοθεραπεία, κατά την οποία στόχος είναι η θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης (και όχι μόνο η παροδική αναστολή της όπως στην φαρμακοθεραπεία).

Επειδή ακριβώς λαμβάνει υπόψη όλα τα επίπεδα της ζωής του ατόμου, θεωρούμε την σεξολειτουργική θεραπεία την πιο εμπλουτισμένη ψυχοθεραπευτική μέθοδο αντιμετώπισης της πρόωρης εκσπερμάτισης. Σκοπός της δεν είναι η χρονοβόρα ανάλυση της ιστορίας του ατόμου, αλλά η άμεση ανακούφιση από το πρόβλημα υπό την μορφή της αλλαγής συμπεριφοράς και τρόπου σκέψης. Είναι η καταλληλότερη μέθοδος για να μάθει ένας άντρας να ελέγχει τα επίπεδα της σεξουαλικής διέγερσης του, ώστε από την μία να εκσπερματίζει όταν εκείνος το επιθυμεί και από την άλλη να μην κινδυνεύει να χάσει την στύση του.

Το να διαλέξει όμως κανείς την φαρμακευτική αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης σίγουρα δεν αποκλείει τη δυνατότητα παράλληλης σεξοθεραπείας. Η μία μέθοδος θεραπείας δεν αποκλείει την άλλη. Τουναντίον, οι έρευνες δείχνουν ότι οι άντρες που κάνουν ψυχοθεραπεία παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που ακολουθούν μόνο φαρμακευτική αγωγή.

The post Πρόωρη εκσπερμάτιση και τρόποι αντιμετώπισης appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα