Μάχη για τελική κατάσβεση στη Χίο – Τεράστιες καταστροφές στα μαστιχόδεντρα

Στη μάχη για την τελική κατάσβεση όλων των μετώπων έπεσαν με το πρώτο φως της ημέρας εναέριες κι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Τα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και τα 2 canadair των οποίων τα πληρώματα διανυκτέρευσαν στη Χίο, απογειώθηκαν λίγο μετά τις 06:00 το πρωί επιχειρώντας συνεχείς ρίψεις νερού στην περιοχή όπου το βράδυ της Δευτέρας αντιμετώπιζε πρόβλημα, δηλαδή στην αγροτοδασική έκταση από τη Βέσσα προς τα Αρμόλια.

Παράλληλα, τα ξημερώματα της Τρίτης έφθασαν στο νησί μας και 21 πυροσβεστικά οχήματα

από Αθήνα, Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων της Χίου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τον πλήρη έλεγχο όλων των εστιών πυρκαγιάς, μικρών και μεγάλων καθώς και την κατάβρεξη όλων των καμένων εκτάσεων προκειμένου να μηδενιστεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης πριν αποχωρήσουν από το νησί οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στη Χίο από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Στάχτη το 90% των μαστιχόδεντρων σε Ελάτα, Βέσσα και Λιθί

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Politischios.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Γ. Τούμπος η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Στη Χίο σήμερα ο Βαγγέλης Αποστόλου

Μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών θα επιχειρήσουν σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, που θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα