Με βήμα ταχύ προχωρά η διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ – «Ναι» από Γερμανία και Βουλγαρία

«Ναι» από το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ«Ναι» και από τη βουλγαρική κυβέρνηση παρά τις απειλές για βέτοΤα επόμενα βήματα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο NΑΤΟ, καθώς μετά την επιστολή που έστειλε στους 29 Μονίμους Αντιπροσώπους των Κρατών Μελών της Συμμαχίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ,

Γενς Στόλτεμπεργκ, το «πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας» έγινε δεκτό και σήμερα, Τετάρτη πήρε δύο ακόμη μεγάλα «ναι».

«Ναι» από το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ειδικότερα, «πράσινο φως» άναψε το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας στο πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η υπογραφή του αναμένεται να γίνει από τους μόνιμους αντιπροσώπους της Συμμαχίας τον Φεβρουάριο, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει η επικύρωση του Πρωτοκόλλου από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα όχι μόνο στον ευρωατλαντικό χώρο, δεν θα ενδυναμώσει απλώς τη διατλαντική κοινότητα, αλλά θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για την περαιτέρω σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για «μια πραγματικά καλή είδηση για την Ευρώπη και για τη διατλαντική Συμμαχία».

«Ναι» και από τη βουλγαρική κυβέρνηση

Η βουλγαρική κυβέρνηση έδωσε και αυτή με τη σειρά της σήμερα, Τετάρτη, το «πράσινο φως» για την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της Σόφιας δήλωσε ότι είχε εξουσιοδοτήσει τον εκπρόσωπο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ να υπογράψει το Πρωτόκολλο για τη συμμετοχή της Μακεδονίας στη Συμμαχία.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία είχε απειλήσει στο παρελθόν με βέτο, μια απειλή που τελικά δεν έκανε πράξη.

Τα επόμενα βήματα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

– Υπογραφή από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 χωρών – μελών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής και αποστολή εν συνεχεία στις πρωτεύουσες των παραπάνω χωρών.

– Κύρωση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από την Βουλή των Ελλήνων.

– Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια, με την οποία η Αθήνα θα ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

– Αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ.

– Αποστολή επιστολής από τα Σκόπια προς τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα ονομάζεται πλέον Βόρεια Μακεδονία.

– Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Βορείου Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του κυρωτικού οργάνου στην Ουάσινγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα