Πλωτές πόλεις για το μέλλον: Θα αντέχουν στους τυφώνες και στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών (video)

Η κλιματική αλλαγή που συντελείται τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τους επιστήμονες να ψάχνουν λύσεις για το τι θα γίνει εάν ανέβει η στάθμη των νερών σε πόλεις και οικισμούς που είναι παραθαλάσσιοι. Στο πλαίσιο αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα, μια ομάδα αρχιτεκτόνων, μηχανικών και κατασκευαστών παρουσίασε στην έδρα του ΟΗΕ τα σχέδια μιας τέτοιας προσιτής οικονομικά πόλης. Μιλάμε για σχέδια που είδε με θετικό μάτι ο διευθυντής του προγράμματος για τους οικισμούς (UN-Habitat) των Ηνωμένων Εθνών, Μαϊμουνά Μοχντ Σαρίφ.

Τί σημαίνει

αυτό; Κάποτε μπορεί να φάνταζαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, το να δημιουργηθούν πλωτές πόλεις, αλλά είναι πιθανό να αποτελέσουν σύντομα την απάντηση σε ορισμένες από τις σημαντικότερες προκλήσεις του πλανήτη μας. Από τη μία τα φαινόμενα βροχοπτώσεων είναι πολύ πιο έντονα, ενώ και οι παγετώνες στους δυο πόλους της γης λιώνουν.

Αυτό το σχέδιο της Οceanix City φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Μπγιάρκε Ίνγκελς. Η Oceanix ελπίζει να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον τολμηρών επενδυτών. Ο ΟΗΕ δεν έχει ακόμη αγκαλιάσει επισήμως το project, αλλά η παρουσία της ομάδας των σχεδιαστών στο αρχηγείο του προσδίδει νομιμότητα στην όλη ιδέα.

«Όλοι όσοι μετέχουν στην ομάδα θέλουν να χτιστεί. Δεν μιλάμε θεωρητικά», είπε ο Μαρκ Κόλινς, Διευθύνων Σύμβουλος της Oceanix, που δημιουργεί πλωτές κατασκευές.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η συγκεκριμένη εταιρεία πιστεύει ότι με τις πλωτές πόλεις μπορούν να αντιμετωπιστούν όχι μόνον επείγουσες οικιστικές ανάγκες αλλά και οι απειλές από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, αφού σχεδιάζονται για να αντέχουν σε φυσικές καταστροφές, όπως τα τσουνάμι, οι πλημμύρες και τυφώνες κατηγορίας 5.

#Floating #cities have long seemed like a utopian pipedream based on little more than fantasy. UN-Habitat will team up with private firm Oceanix, MIT, & The Explorers Club to further the idea. https://t.co/q642zp0eIs | BBC News pic.twitter.com/5zjfcJfA7a

— eRealty (@erealty) 8 Απριλίου 2019

Πώς θα είναι η πλωτή πόλη

Με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, η πλωτή πόλη θα απαρτίζεται από εξαγωνικές πλατφόρμες ικανές να φιλοξενήσουν η κάθε μία περίπου 300 κατοίκους.

Μιλάμε, δηλαδή, για πόλη θα στηρίζεται πάνω σε πλωτά εξάγωνα. Συγκεκριμένα, έξι εξάγωνα θα σχηματίζουν ένα «χωριό» και έξι χωριά μία πόλη, ικανή να χωρέσει τα σπίτια και όλες τις υπόλοιπες απαραίτητες δομές για 10.000 κατοίκους.

Αν και γίνεται λόγος για πλωτή πόλη, η κατασκευή θα είναι στην πραγματικότητα αγκυροβολημένη στο βυθό του ωκεανού ή των θαλασσών. Με νέα και προηγμένα συστήματα, η πόλη θα είναι απολύτως αυτόνομη από πλευράς ενέργειας και πόσιμου νερού ενώ το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων θα ανακυκλώνεται, επιτυγχάνοντας τον ύψιστο βαθμό αυτονομίας.

Υποβρύχιες, υδροπονικές καλλιέργειες θα εξασφαλίζουν όλα τα απαραίτητα για τους κατοίκους. Να αναφέρουμε ότι στην πλωτή πόλη θα κυκλοφορούν αποκλειστικά αυτοοδηγούμενα οχήματα. Για να διατηρηθεί χαμηλά το κέντρο βάρους, όλα τα κτίρια θα έχουν μέγιστο ύψος επτά ορόφων. Όλα τα κτίρια θα κατασκευάζονται με βιώσιμα υλικά όπως το ξύλο και το μπαμπού με τρόπο που να μπορούν να αποσυναρμολογούνται εύκολα ώστε οι επόμενοι κάτοικοι να κάνουν δικές τους διευθετήσεις των χώρων τους.

Designing and building #FloatingCities for people to live sustainably on the ocean. Humanity can live in harmony with life below water. #OceanixCity @UNHABITAT pic.twitter.com/rR7ip3BppJ

— OceanixCity (@OceanixCity) 5 Απριλίου 2019

Εκτός από τις κατοικίες, θα γίνει οικοδόμηση πολιτιστικών κέντρων, ναών και βιβλιοθηκών όπου οι κάτοικοι θα μπορούν εκτός από βιβλία να δανείζονται και Η/Υ καθώς και ποδήλατα.

«Η ιδέα που παρουσιάζουμε δεν είναι ότι θα ζούμε όλοι στη θάλασσα στο μέλλον», είπε, ακόμα, ο αρχιτέκτονα Μπγιάρκε Ίνγκελς και συνέχισε: «Δεν θα είναι ο “Υδάτινος Κόσμος” του Κέβιν Κόστνερ. Είναι απλώς μια άλλη μορφή ενός ανθρώπινου οικότοπου. Μπορεί να γίνει ένας σπόρος που θα αναπτυχθεί τρεφόμενος από την επιτυχία του»…

Keywords
Τυχαία Θέματα