Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ρόδο: Σε εγρήγορση σκάφη του λιμενικού, εκκενώνουν δια θαλάσσης - Στις φλόγες ξενοδοχεία

Την απόφαση της επίταξης όλων των τουριστικών σκαφών έλαβε το λιμεναρχείο της Ρόδου ενώ μαίνεται η φωτιά στο νησί, την ίδια στιγμή που ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια της ΔΕΣ ΡΟΔΑ προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο οι τουρίστες από το Κιοτάρι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η «Ροδιακή», από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου έχουν επιταχθεί όλα τα τουριστικά σκάφη που ελλιμενίζονται στο Μανδράκι και με αυτά μεταφέρονται οι τουρίστες από τα ξενοδοχεία

που εκκενώνονται, από το Κιοτάρι σε ασφαλές σημείο στην παραλία Καλάθου.

Στις φλόγες ξενοδοχεία

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ν. Αιγαίο τρεις ξενοδοχειακές μονάδες καίγονται στο Κιοτάρι.

Πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου.

Και ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν, ενισχύονται και οι άνεμοι, που έχουν ως αποτέλεσμα τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Απεγκλωβισμός εκατοντάδων ατόμων που βρίσκονταν σε παραλίες

Εκατοντάδες τουρίστες και πολίτες έχουν κατευθυνθεί στην παραλία Λάρδου όπου βρίσκονται ήδη τρία πλωτά του Λιμενικού προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια εκκένωσης της περιοχής δια θαλάσσης, ενώ ιδιωτικά σκάφη βρίσκονται στον λιμάνι της Ρόδου για να παράσχουν συνδρομή εφόσον χρειαστεί.

Όλοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο κοντά στη θάλασσα, με τον αριθμό των τουριστών που έχουν εκκενώσει τα ξενοδοχεία να υπολογίζεται σε περίπου 1.000.

Σύμφωνα με το Λιμενικό στην περιοχή επιχειρούν τέσσερα σκάφη του σώματος, 3 περιπολικά κι ένα ναυαγοσωστικό ενώ στην επιχείρηση εκκένωσης συνδράμουν ιδιωτικά σκάφη καθώς και σκάφη του ελληνικού στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο νωρίτερα έγινε επείγουσα έκκληση μέσω του Ολυμπία Ράδιο να σπεύσουν στην παραλία Λάρδου μετά από αναφορές για τη μεταφορά πολιτών που απομακρύνθηκαν από τα χωριά που έχουν εκκενωθεί.

Aπεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες από τη Μονή Υψενής

Απομακρύνθηκαν από τη Μονή Υψενής στην Ρόδο όπου είχαν νωρίτερα εγκλωβιστεί οι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής.

Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να πείσουν τις καλόγριες να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι καθώς λόγω των διαστάσεων που έχουν λάβει τα πύρινα μέτωπα.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ρόδος για πέμπτη μέρα

Στις 15:10 η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή νότια από Λάερμα όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα (2 Canadair, 2 air Tractors και 2 ελικόπτερα Erickson), ωστόσο η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο.
Επισημαίνεται ότι από τις 12:20 είχε δοθεί με 112 προληπτική απομάκρυνση στα χωριά Λάρδο και Πυλώνα.
Ο άνεμος έπνεε βόρειος- βορειοδυτικός με ένταση 7 μποφόρ και μετέφερε τη φωτιά με μεγάλη ταχύτητα και για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης 112 σε όσους διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες στις 13:42 από Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού

Η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή παρακείμενα σημεία είτε πεζή είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά ημερόπλοια και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

Αρκετοί εξ αυτών κατευθύνθηκαν προς την παραλία Λάρδου, για τους οποίους είναι σε εξέλιξη επιχείρηση μετακίνησης με πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά προς την παραλία Καλάθου, όπου υπάρχει μονάδα του Στρατού.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από το ΕΚΑΒ αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι σε εξέλιξη Συντονιστικό με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ/Μονάδας διαχείρισης Κρίσεων, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΚΑΒ, ΓΕΕΘΑ, Σωμάτων Ασφαλειας.

Σε κόκκινο συναγερμό το λιμενικό

Από το Λιμενικό Σώμα/Υπουργειο Ναυτιλίας:

Επιχειρούν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.

Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Υπολογίζεται οτι έχουν απεγκλωβιστεί δια θαλάσσης άνω των 1000 ατόμων.

Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:

Εναέρια:

2xCL-415
1xCH-47D (Ε/Π)

Επίγεια:

2 Π/Γ (προωθητής γαιών)
1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών)
2 ανατρεπόμενα
1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων)
2 Ρ/Μ (ρυμουλκά)
2 πυροσβεστικά οχήματα
14 άτομα χειριστές οχημάτων

6 Λεωφορεία
4 STEYER
6 πλωτά ειδικων δυνάμεων

#ΡΟΔΟΣ #ΦΩΤΙΑ #ΠΥΡΚΑΓΙΑ #ΕΚΚΕΝΩΣΗ #ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ #ΛΙΜΕΝΙΚΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκτός, Ρόδο,ektos, rodo