Επιστρέφουν τα έντοκα γραμμάτια: Τι αποδόσεις δίνουν, πόσα θα κερδίζετε τον χρόνο

Τη δημοπρασία έντοκων γραμματίων επαναφέρει το οικονομικό επιτελείο δίνοντας τέλος στα σενάρια για έκδοση κρατικού ομολόγου για τα νοικοκυριά: πόσα χρήματα θα μπορούν να επενδύσουν οι πολίτες και με τι επιτόκιο.

Επιστρέφουν οι ιδιώτες στις δημοπρασίες εντόκων την ερχόμενη Τετάρτη, με το ελληνικό δημόσιο να ανοίγει την πόρτα σε μικροεπενδυτές για ποσά που θα φτάνουν έως και τις 15 χιλιάδες ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι αποδόσεις αναμένεται να κινηθούν στην περιοχή του 4% και αυτό ανοίγει, στους αποταμιευτές, το παράθυρο να επενδύσουν από 1.000 έως 15.000 ευρώ σε έντοκο διάρκειας 52 εβδομάδων

- με το επιτόκιο να είναι αρκετά υψηλότερο από όσα προσφέρουν οι τραπεζικές καταθέσεις.

Πώς θα γίνεται η εγγραφή

Ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει δημοπρασία ποσού 625 εκατ. ευρώ και η λήξη είναι για τις 6 Σεπτεμβρίου 2024. Η απόδοση μπορεί να φτάσει το 4%, δεδομένου ότι κατά την προηγούμενη δημοπρασία αντίστοιχης διάρκειας, που έγινε τον Ιούνιο, η απόδοση ήταν στο 3,8%.

Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των διαδικασιών, τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα μπορούν να προμηθεύονται κρατικά χρεόγραφα μέσω των Τραπεζών και των Χρηματιστηριακών Εταιριών.

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το ελληνικό δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους. Αυτό γίνεται μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ., ενώ η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και το Α.Φ.Μ.

#ΕΝΤΟΚΑ_ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ #ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ #ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ #ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ #ΟΜΟΛΟΓΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα