Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το εσωκομματικό γάντι και αναμένει…

Το γάντι σε όσους σκέφτονται να αμφισβητήσουν την ηγεσία του, ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, έριξε χθες το βράδυ ο Αλέξη Τσίπρας, τασσόμενος υπέρ μιας «τολμηρής ανανέωσης» του στελεχικού δυναμικού του κόμματος «από την κορυφή μέχρι τη βάση» και προαναγγέλλοντας ότι «τα μέλη του» θα κληθούν να «χαράξουν τη στρατηγική», με τον ίδιο να «θέτει εαυτό» στην κρίση τους.

Η ουσία της δήλωσης του κυρίου Τσίπρα

είναι ξεκάθαρη και δεν είναι άλλη από το ότι ο ίδιος «δεν θα κάνει στην άκρη». Αντιθέτως, θα επιδιώξει την επανεκλογή του στην προεδρία και όποιος φιλοδοξεί κάτι διαφορετικό θα πρέπει να συγκρουστεί μαζί του.

Οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα

Μολονότι τόσο το χρονοδιάγραμμα όσο και οι διαδικασίες που θα επιλεχθούν δεν έχουν αποσαφηνιστεί, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο καταστατικό, τη δήλωση του νυν προέδρου και όσα επιχειρούσαν να αποκρυπτογραφήσουν αργά χθες το βράδυ κορυφαία στελέχη του κόμματος, αναμένονται περίπου τα εξής. Τις επόμενες μέρες, αλλά όχι σήμερα (δεδομένης της κούρασης), θα συνεδριάσουν το Εκτελεστικό Γραφείο (κατά πάσα πιθανότητα) και η Πολιτική Γραμματεία (σχεδόν σίγουρα) και η Κεντρική Επιτροπή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ή εκείνο στις 15-16 Ιουλίου (καθώς στις 8-9 του μήνα αναμένεται η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη).

Στην ΚΕ θα παρθούν όλες οι αποφάσεις για τον χρόνο στον οποίο θα πρέπει να διεξαχθεί το συνέδριο και η εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο χρόνος που απαιτούν οι διαδικασίες αυτές αλλά και μια ουσιαστική αποτίμηση της βαριάς ήττας και των ριζικών αλλαγών που επιβάλλονται για την ανασυγκρότηση, φαίνεται δύσκολο να βρεθεί μέχρι τον Οκτώβριο που θα διεξαχθούν οι δύο γύροι των αυτοδιοικητικών εκλογών και μάλλον μοιάζει περισσότερο πρόσφορη η περίοδος αμέσως μετά και έως περίπου τα Χριστούγεννα, ίσως και λίγο αργότερα.

Θα βρεθούν πρόσωπα να τον αμφισβητήσουν;

Ωστόσο, το μεγάλο ερωτηματικό για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα τους, αλλά η ουσία της συζήτησης για το τί έφταιξε, πώς θα διορθωθεί και κυρίως αν θα βρεθεί ανταγωνιστής του κυρίου Τσίπρα στη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος. Μέχρι στιγμής, οι δημόσιες δηλώσεις που έγιναν στην προεκλογική περίοδο και τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν έχουν αποκαλύψει κάτι τέτοιο. Δεν αποκλείεται, όμως, καθόλου οι επόμενες μέρες ενδεχομένως να βγάλουν στην επιφάνεια ένα ή περισσότερα πρόσωπα που θα έχουν αυτή τη φιλοδοξία.

Έκπληξη για τη δήλωση μετά το αποτέλεσμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Dnews», κορυφαία στελέχη του κόμματος, αν και δεν έχουν εκφράσει ανοιχτά μια τέτοια αμφισβήτηση, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβουν ότι θα περίμεναν από τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την πρώτη ευθύνη για τη βαριά ήττα και να ανοίξει τον δρόμο για ένα άλλο πρόσωπο στην ηγεσία, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει καλύτερη δυναμική για μια πορεία ανασυγκρότησης και ανάκαμψης.

Μάλιστα, αρκετά από αυτά τον επικρίνουν ότι όχι μόνο δεν διαβουλεύτηκε προτού κάνει τη δήλωση με την οποία ουσιαστικά ξαναέθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία, αλλά και δεν είχε δώσει οποιαδήποτε προειδοποίηση για κάτι τέτοιο. Ισχυρίζονται, δε, ότι στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου νωρίς χθες το μεσημέρι είχε υπάρξει συμφωνία ότι η δήλωση του δεν θα κρύβει εκπλήξεις, αλλά τα μεγάλα θέματα θα παραπέμπονται για τις συνεδριάσεις των επόμενων ημερών.

Φοβούνται την εσωκομματική τοξικότητα

Σε ότι αφορά, πάντως, το επίδικο, δηλαδή το αν θα παρουσιαστεί ένα ή περισσότερα πρόσωπα που θα θέσουν υποψηφιότητα να ανταγωνιστούν τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμη δεν είναι απολύτως σαφές τι θα συμβεί, μέσα στην εβδομάδα και μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής, ιδίως αν γίνει η αρχή από κάποιον ή κάποια.

Άλλωστε, πέρα από τις εκτιμήσεις που γίνονται για το αν μια άλλη υποψηφιότητα θα μπορούσε να είναι νικηφόρα έναντι του νυν προέδρου του κόμματος, αυτό που δημιουργεί επιφυλάξεις είναι ένα ενδεχόμενο κλίμα τοξικότητας που θα μπορούσε να δημιουργηθεί στη βάση, αλλά και μεταξύ των κορυφαίων στελεχών. Εξάλλου, υπάρχουν αρκετά από αυτά που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΣΥΡΙΖΑ #ΚΡΙΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα