Οι παρενέργειες του Brexit και οι δεύτερες σκέψεις των Βρετανών

Όσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνεται το ρεύμα των Βρετανών που αναγνωρίζουν ότι η απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 ήταν λανθασμένη.

Ήταν πραγματικά μια αρνητική εξέλιξη για την Ευρώπη, όταν μια κορυφαία υπερδύναμη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έστρεψε την πλάτη της στο κοινό όραμα και αποφάσισε να ακολουθήσει έναν νέο δρόμο περιχαράκωσης και αυτοαπομόνωσης, χωρίς σοβαρή επιχειρηματολογία.

Αδιαμφισβήτητα η Ε.Ε καταγράφει από τη σχηματοποίηση της και έπειτα αρρυθμίες, παραλείψεις

και λανθασμένες τακτικές, αλλά στην βασική της κατεύθυνση και φιλοσοφία αποτελεί ένα πρωτόγνωρο πολιτικό πείραμα που συνδράμει στη συνεργασία, στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Στη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων η ηγεσία της χώρας, αλλά πολύ περισσότερο η κοινή γνώμη αντελήφθησαν ότι η απόφαση αυτή είχε επιπτώσεις για την προοπτική της βρετανικής οικονομίας, αυξήθηκε η αβεβαιότητα με αποτέλεσμα να καταγραφεί συρρίκνωση των επενδύσεων, ενώ αναταράξεις διαπιστώθηκαν και στον κλάδο του εμπορίου.

Αυτό όμως που στοίχισε πολύ στις τοπικές κοινωνίες της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ουαλίας είναι το πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της μεγάλης βιομηχανίας της χώρας, δηλαδή στην τριτοβάθμια ανώτατη εκπαίδευση. Το γεγονός ότι το ΗΒ απομακρύνθηκε είχε ως συνέπεια ανάμεσα σε άλλα να αυξηθούν κατακόρυφα τα δίδακτρα.

Αυτό συνιστά πλέον έναν ανασταλτικό παράγοντα για χιλιάδες Ευρωπαίους, αλλά και φοιτητές από άλλες ηπείρους να επιλέξουν τα βρετανικά πανεπιστήμια για τις σπουδές τους, με ότι αυτό σημαίνει για την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για τις πόλεις και τις περιοχές που έχουν αναπτυχθεί τα σχετικά ιδρύματα.

Συνεπώς, η πρόσφατη έρευνα της YouGov, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των ερωτηθέντων όχι μόνο θεωρεί το Brexit μια αρνητική απόφαση, αλλά θα έσπευδε να στηρίξει την επιστροφή της χώρας στις τάξεις της Ε.Ε, αν διεξαγόταν ένα νέο δημοψήφισμα.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν ακόμα θύλακες στο εσωτερικό του συντηρητικού κόμματος στο Λονδίνο, που προσπαθούν να δικαιολογήσουν την επιλογή της αποχώρησης.

Μία νέα εκλογική διαδικασία με ερώτημα την επιστροφή της χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνιστά μια σύνθετη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει πολιτική βούληση και προετοιμασία της ίδιας της κοινωνίας για μια νέα εσωτερική διαμάχη. Πρέπει η Βρετανία να επιστρέψει; Τα επιχειρήματα για το «ναι» είναι περισσότερα σε σύγκριση με εκείνα του «όχι». Την απόφαση θα την πάρει ο ίδιος ο βρετανικός λαός εφόσον βέβαια του επιτραπεί. Σχολιάζοντας τις παραπάνω εξελίξεις, προκύπτει η εξής βεβαιότητα που καταλήγει στο τέλος στο σύνθημα των Remainers, “better together”.

#BREXIT #ΒΡΕΤΑΝΙΑ #ΕΥΡΩΠΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα