Ριγανέλαιο κατά της γρίπης: Πως ανακουφίζει από τα ενοχλητικά συμπτώματα

Το ριγανέλαιο είναι γνωστό για τις αντιικές και αντιφλεγμονώδες ιδιότητές του και επίσης έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

Η δράση του οφείλεται σε τρία συστατικά που υπάρχουν στη σύνθεσή του τα οποία έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Τα συστατικά αυτά είναι η καρβακρόλη, η Θυμόλη, και τερπινένιο.

Το ριγανέλαιο χρησιμοποιείται παραδοσιακά

για τη ανακούφιση των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς βοηθά στην αποσυμφόρηση της αναπνευστικής οδού. Πολλοί το χρησιμοποιούν και σαν αιθέριο έλαιο ενώ πωλείται και ως συμπλήρωμα διατροφής όπως γράφει η ιστοσελίδα News4Health.gr

Υπάρχει και σε βάμμα και σε μαλακή κάψουλα ενώ μπορείτε να το αγοράσετε και ως αιθέριο έλαιο για εξωτερική χρήση και αρωματοθεραπεία.

Οι περισσότερες μελέτες γύρω από τις ιδιότητες του βοτάνου αυτού είναι ελπιδοφόρες. Μια μελέτη που έγινε το 20217 παρατήρησε ότι η ρίγανη σαν αιθέριο έλαιο ειδικά τα φύλλα του φυτού έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η παραδοσιακή χρήση της ρίγανης αφορά την ανακούφιση του πυρετού και γενικά τα αναπνευστικά συμπτώματα τα οποία και τα δύο σχετίζονται με την γρίπη.

Επίσης, το αιθέριο έλαιο της ρίγανης μπορεί να καταπολεμήσει τόσο τους ανθρώπινους όσο τους ιούς των ζώων. Αυτό οφείλεται στην καρβακρόλη, κατά βάση, ένα από τα κύρια συστατικά της ρίγανης σύμφωνα με όσα παρατήρησαν οι ερευνητές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ατομα με προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού που έλαβαν μέρος σε μελέτη του 2011 χρησιμοποίησαν ένα σπρέι που περιείχε ριγανέλαιο, ευκάλυπτο, μέντα και δενδρολίβανο είχαν πολύ καλά αποτελέσματα. Το χρησιμοποίησαν 5 φορές τη μέρα για 3 μέρες.

Σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν ψευδοφάρμακο, εκείνοι που χρησιμοποίησαν το σπρέι έβλεπαν βελτίωση στα συμπτώματα ξηρού λαιμού, βραχνάδας και βήχα 20 λεπτά αφότου το χρησιμοποιούσαν.

Παρόλα αυτά δεν υπήρχε ουσιαστική διαφορά σε ο,τι αφορά την βελτίωση των συμπτωμάτων αλλά περισσότερα ανακούφιση αυτών.

Επίσης, μια έρευνα του 2013 έδειξε ότι η ρίγανη μπορεί να μειώσει τον πόνο στα ποντίκια λόγω των αναλγητικών ιδιοτήτων που περιέχει. Αυτό σημαίνει ότι η ρίγανη μπορεί να βοηθά στους πόνους στο σώμα που φέρνει η γρίπη αλλά και στον πονόλαιμο, ωστόσο πρέπει να γίνουν νέες μελέτες σε ανθρώπους και σε μεγαλύτερα δείγματα.

Ποιοι είναι καλό να το αποφεύγουν

Καλό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι η ρίγανη είναι ασφαλές να χρησιμοποιείται έχει ωστόσο και ορισμένες παρενέργειες.

Αν είστε αλλεργικοί στη μέντα, στο φασκόμηλο, στον βασιλικό ή την λεβάντα πρέπει να αποφευγετε και την ρίγανη διότι είναι πιθανό να είστε και σε αυτό το βότανο αλλεργικοί.

Επιπλέον, καλό είναι να μην χρησιμοποιείται ρίγανη αν είστε έγκυος ή αν θηλάζετε. Ακόμα, πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο προτού δώσετε στο παιδί σας ριγανέλαιο.

Τέλος, δεν πρέπει να καταναλώνετε ρίγανη αν έχετε κάποια αιματολογική διαταραχή.

Πώς πρέπει να το χρησιμοποιήσετε

Μπορείτε να βάλετε το ριγανέλαιο μέσα σε ένα μπολ με νερό και να εισπνεύσετε τους υδρατμούς. Ενναλακτικά μπορείτει να το πάρετε σε μορφή χαπιού ή τσαγιού. Επίσης, σε συνδυασμό με έλαιο καρύδας μπορείτε να κάνετε μασάζ στο σώμα μας για να ανακουφιστείτε από τους πόνους που δημιουργεί η γρίπη στο σώμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα