Το μέλλον είναι εδώ! Τα πλωτά φουτουριστικά χωριά ανοίγουν τον δρόμο για ζωή... στην θάλασσα

Ιταλοί και Άγγλοι αρχιτέκτονες προτείνουν ένα πλωτό χωριό που θα φιλοξενούσε έως και 50.000 άτομα σε περίπτωση μαζικής πλημμύρας εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, ενώ μια άλλη πλωτή πόλη κατασκευάζεται στη Ν. Κορέα.

Η ιδέα του χωριού αποτελεί έμπνευση μιας διεθνούς ομάδας αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών με επικεφαλής την ιταλική εταιρεία Luca Curci Architects και την Tim Fu Design

με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι ενώθηκαν για να σχεδιάσουν ένα φιλικό προς το περιβάλλον τόπο διαβίωσης που προσαρμόζεται στις μελλοντικές κλιματικές απαιτήσεις.

Εικόνες που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή δείχνουν ότι ο σχεδιασμός του φουτουριστικού χωριού θυμίζει την ταινία επιστημονικής φαντασίας Elysium του 2013 με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον. Ωστόσο, το χωριό παραμένει στην εικονική σφαίρα, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τα αρχιτεκτονικά γραφεία σχεδιάζουν να παρουσιάσουν ανεπτυγμένα σχέδια της οικολογικής δημιουργίας τους στη φετινή Biennale Architettura, στο παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ αρχιτεκτονικής στη Βενετία, τον ερχόμενο Μάιο. Το πρωτότυπο αυτού του πλωτού χωριού δείχνει έναν ιστό από λείες λευκές δομές που συνδέονται μεταξύ τους με μια σειρά από καμπυλωτούς δρόμους.

Η φουτουριστική, ουδέτερη αισθητική των κτιρίων του οικισμού κυριαρχείται από καταπράσινους χώρους, ενώ σε ένα σχέδιο ένα καταπράσινο δάσος διατρέχει την περίμετρό του. Οι φωτογραφίες δείχνουν επίσης έναν συνδυασμό πολυώροφων και χαμηλών κατοικιών που προσφέρουν ευρύχωρη διαβίωση με λαμπερή εσωτερική διακόσμηση.

Οι αρχιτέκτονες της εταιρείας Luca Curci σε μια δήλωση σχετικά με την κυκλοφορία του σχεδίου τους, που δημιουργήθηκε ως απάντηση στην «απειλή της κλιματικής αλλαγής» αναφέρουν πως: «Οι πλωτές πόλεις θα διαμορφώσουν το μέλλον μας. Η βιώσιμη πόλη επιτρέπει στους κατοίκους της να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με φυσικά στοιχεία, αναθεωρώντας την παραδοσιακή έννοια της κοινότητας και της κοινωνίας». Η προτεινόμενη από αυτούς κοινότητα του μέλλοντος θα διαθέτει συνολικά 25 στρέμματα διασυνδεδεμένων πλατφορμών και διάφορες γειτονιές, σύμφωνα με την εταιρεία Luca Curci.

Κάθε τμήμα θα συνίσταται από πολυώροφα και χαμηλά κτίρια που θα περιβάλλονται από φωτοβολταϊκά για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο το πλωτό σύστημα, καθιστώντας το ενεργειακά ανεξάρτητο.

Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πότε σχεδιάστηκε η πρώτη πλωτή πόλη, καθώς η ιδέα πιθανότατα υπήρχε εδώ και αιώνες, ειδικά σε παράκτιες κοινότητες όπου οι άνθρωποι αναζήτησαν ιστορικά τρόπους προσαρμογής στα ανερχόμενα νερά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάφορες προτάσεις και σχέδια για πλωτές πόλεις, με σκοπό την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες ιδέες πλωτής πόλης προτάθηκε το 2021 από την OCEANIX, η οποία έλαβε χρηματοδότηση από τον ΟΗΕ για την κατασκευή ενός ιστού διασυνδεδεμένων πλατφορμών με αρκετό χώρο διαβίωσης για να στεγάσει 12.000 άτομα στην πόλη Busan της Νότιας Κορέας. Η κατασκευή της OCEANIX Busan εκτιμάται ότι θα κοστίσει 200 εκατομμύρια δολάρια και πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2025.

«Είμαστε σε καλό δρόμο να παραδώσουμε την OCEANIX Busan και να αποδείξουμε ότι η πλωτή υποδομή μπορεί να δημιουργήσει νέο έδαφος για παράκτιες πόλεις που αναζητούν βιώσιμους τρόπους για να επεκταθούν στον ωκεανό, ενώ προσαρμόζονται στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας», δήλωσε πέρυσι ο Philipp Hofmann, Διευθύνων Σύμβουλος της OCEANIX.

Σύμφωνα με την OCEANIX, δύο στους πέντε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ζουν σε απόσταση 62 μιλίων από μια ακτογραμμή. «Η σπονδυλωτή θαλάσσια γειτονιά της OCEANIX θα λειτουργήσει ως ένα πρωτότυπο για βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις», δήλωσε ο Bjarke Ingels, Ιδρυτής και Δημιουργικός Διευθυντής του Ομίλου BIG-Bjarke Ingels, που συμπεριλαμβάνεται στους κύριους αρχιτέκτονες του έργου.

«Ως μια νέα μορφή υδατογενούς αστικοποίησης, η OCEANIX Busan θα επεκτείνει τον μοναδικό χαρακτήρα και τον πολιτισμό της πόλης από την ξηρά στο νερό. Πιστεύουμε ότι οι πλωτές πλατφόρμες της OCEANIX μπορούν να αναπτυχθούν σε κλίμακα και να λειτουργήσουν ως βάση για μελλοντικές ανθεκτικές κοινότητες στην κλιματική αλλαγή στις πιο ευάλωτες παράκτιες τοποθεσίες».

Η πλωτή πόλη θα τοποθετηθεί στην επιφάνεια μιας μπλε λιμνοθάλασσας και θα αποτελείται από 15,5 στρέμματα διασυνδεδεμένων πλατφορμών με γέφυρες. Η πόλη θα χωριστεί σε διαφορετικές γειτονιές και όλα τα κτίσματα θα διατηρηθούν κάτω από επτά ορόφους για να δημιουργήσουν χαμηλό κέντρο βάρους και να αντισταθούν στον άνεμο, σύμφωνα με την OCEANIX.

#ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ_ΑΛΛΑΓΗ #ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ #ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ #ΠΛΩΤΑ_ΣΠΙΤΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα