Λίγα λουλούδια και μια ελιά για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ&VIDEO)

Αναμένα κεριά και λίγα λουλούδια πάνω στις ράγες και στα βαγόνια των τρένων του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού της Θεσσαλονίκης. Μένουν εκεί για να μας θυμίζουν τους χιλιάδες Εβραίους που πριν από 76 χρόνια ξεκίνησαν από το συγκεκριμένο σημείο το τελευταίο τους ταξίδι προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί.

Για έβδομη συνεχή χρονιά η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μαύρη επέτειο από την αναχώρηση του πρώτου συρμού του θανάτου. Θεσσαλονικείς, εβραίοι και χριστιανοί, παιδιά και ηλικιωμένοι, βρέθηκαν όλοι εκεί για να βροντοφωνάξουν "ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ". Να στείλουν μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει για να μη ζήσει και πάλι η ανθρωπότητα τέτοια θηριωδία.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, τόπο μαρτυρίου για τους Θεσσαλονικείς Εβραίους και κατέληξε στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

Κατά τη διάρκεια της τελετής που οργάνωσαν η Ισραηλιτική Κοινότητα, σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, τιμήθηκαν οι επιζήσαντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, Χάιντς Κούνιο και Αχιλλέας Κουκοβίνος.

Οι δύο επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος πήραν την τημιτική πλακέτα από τα χέρια του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. "Ποτέ πια" βροντοφώναξε ο Χαντς Κούνιο. Παρόμοιο και το μήνυμα του Αχιλλέα Κουκοβίνου. "Ποτέ πόλεμος"!

Ο Χάιντς Κούνιο, είναι από τους πρωτεργάτες στην προσπάθεια η μνήμη να παραμείνει ζωντανή και συγκινεί κάθε φορά που μιλά για όσα θυμάται από την παραμονή του στα στρατόπεδα των ναζί.

«Η σημερινή είναι η πιο σπουδαία μέρα που πρέπει που πρέπει να θυμούνται όλοι οι άνθρωποι. Έγινε μεγάλη εξόντωση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι Γερμανοί ναζί ήταν ασυγχώρητοι. Δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία του κόσμου μια τέτοια απαίσιο εξόντωση αθώων ανθρώπων. Κατασκεύασαν στρατόπεδα θανάτου τα οποία σκότωναν απλώς με το σκεπτικό «Έτσι είπαμε, έτσι θα κάνουμε» ανέφερε ο κ. Κούνιο και πρόσθεσε: «Το σύστημα ήταν πονηρό. Δεν έπρεπε να υπάρχουν αποδείξεις. Δεν έπρεπε να υπάρχουν στάχτες. Πετούσαν τις στάχτες σε ένα ποταμάκι μέχρις ότου ο ποταμός φούσκωσε και άρχισαν τα νερά πηγαίνουν στους αγρούς των Πολωνών».

Ιδιαίτερα συγκινημένος μίλησε για όσα έζησε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γερμανίας και ο Χριστιανός αγωνιστής του ΕΑΜ, Αχιλλέας Κουκοβίνος. «Σήμερα έχω συναισθήματα χαράς, αγαλλίασης, λάμπει ο ουρανός και η καρδιά μου από την τιμή που μου κάνανε. Αγωνίστηκα για την Ελλάδα. Ήμουν στο ΕΑΜ, με έπιασαν οι Γερμανοί και μετά από πολύ ξύλο, μας μετέφεραν στη Γερμανία. Μας βάλανε να δουλεύουμε μέσα στο κρύο, στην πείνα, στις κακουχίες» θυμάται.

Το μήνυμα των μικρών παιδιών

Στο πλαίσιο της τελετής, μαθητές του δημοτικού σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης φύτευσαν μια ελιά ως σύμβολο ειρήνης, στον παλιό σιδηροδομικό σταθμό. Η ελιά θα μείνει εκεί για να θυμίζει τα παιδιά που έχασαν τις ζωές τους στο Ολοκαύτωμα.

Δεν θα μείνω σιωπηλός στον αντισημιτισμό και την κοινωνική περιθωριοποίηση

Νωρίτερα, ο εγγονός ενός Γερμανού Στρατιώτη στη Θεσσαλονίκη, ο ποίος συμμετείχε στην εφαρμογή του σχεδίου των ναζί συγκίνησε, ζητώντας συγγνώμη για τις θηριωδίες στις οποίες συμμετείχε και ο παππούς του.

Ο Juergen Jauch, εξομολογήθηκε: «Ένας από τους παππούδες μου ήταν στρατιώτης στη Θεσσαλονίκη με τη Βέρμαχτ. Αυτό τον κάνει συνυπεύθυνο για τα εγκλήματα που οι Γερμανοί έκαναν εναντίον των Εβραίων και των Χριστιανών. Ως μέλος αυτής της πολεμικής ομάδας συμμετείχε ενεργά στη δολοφονία αθώων ανθρώπων. Ξέρω πολύ καλά ότι δεν μπορώ να επανορθώσω την αδικία, τη βία και τον θάνατο. Όμως στέκομαι μπροστά σας σπάζοντας τη σιωπή και φέρνοντας στο φως την αλήθεια».

Έκλεισε δε την ομιλία του λέγοντας καταχειροκροτούμενος: «Είμαι βαθιά λυπημένος για ότι έκανε η οικογένειά μου στους ανθρώπους εδώ. Αγαπώ το Ισραήλ και τους Εβραίους και δεν θα παραμείνω σιωπηλός στον αντισημιτισμό και στην κοινωνική περιθωριοποίηση».

Οι παρουσίες

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι της πολιτικής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων της πόλης, οι οποίοι βρέθηκαν εκεί για τα αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαιτώματος.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ενώ το "παρών" έδωσε και η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία τόνισε στις δηλώσεις της: «Ήρθαμε να τιμήσουμε την ιστορία της πόλης μας, να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή. Το μήνυμα που στέλνουμε με αφορμή αυτή την ημέρα είναι «Ποτέ ξανά φασισμός, γιατί ξέρουμε ότι ο φασισμός ξεκινάει από τους άλλους, αλλά μετά έρχεται σε όλους μας. Πρέπει να υψώσουμε ένα τείχος στο ρατσισμό, τον φασισμό και τη μισαλλοδοξία σε όλη την Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα