Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κάνει στάση στη Σταυρούπολη

Ο δήμος Παύλου Μελά δηλώνει «παρών» και στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 15 Μαρτίου 2020, γιορτάζοντας την τέχνη του ντοκιμαντέρ μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, στο κέντρο πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη.

Στη συνείδηση του κοινού έχουν εντυπωθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τόσο ο

Δήμος Παύλου Μελά όσο και το Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», μία από τις εννέα αίθουσες προβολών του ΦΝΘ.

Η συνεργασία διευρύνεται και αναβαθμίζεται τόσο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Docs For Kids αλλά και με μια σειρά σημαντικές πρωτοβουλίες, που θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου (Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 11:00) για την παρουσίαση του προγράμματος του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και σε ζωντανή μετάδοση σε δύο πόλεις, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον (πλατεία Αριστοτέλους 10) και στην Αθήνα στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31).

Στη Θεσσαλονίκη θα υποδεχτούν τους καλεσμένους η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο επικεφαλής προγράμματος του ΦΝΘ Γιώργος Κρασσακόπουλος, ενώ στην Αθήνα θα βρίσκονται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης και η υπεύθυνη της Αγοράς Γιάννα Σαρρή.

Μέσω live streaming, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου θα συνομιλούν μεταξύ τους και φυσικά με τα ΜΜΕ και το κοινό.

Ανοίγει η αυλαία με την ταινία «My Octopus Teacher»

Ένα... χταπόδι ανοίγει την αυλαία του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020!

Η συγκινητική ταινία «My Octopus Teacher» των Φιλίπα Έρλιχ και Τζέιμς Ριντ που πραγματοποιεί παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, θα σημάνει την έναρξη των προβολών εγκαινιάζοντας ένα πρωτότυπο και τολμηρό αφιέρωμα της διοργάνωσης στην Ανθρωπόκαινο Εποχή. Τον όρο εισήγαγε το 2000 o νομπελίστας φυσικός Πολ Κρούτζεν, για να περιγράψει την γεωλογική εποχή, στην οποία έχουμε εισέλθει και η οποία διαδέχεται την Ολόκαινο Εποχή. Τη στιγμή που γεννήθηκε η λέξη Ανθρωπόκαινος, ξεκίνησε και η συζήτηση για το τι σημαίνει, αν ισχύει και τι θα αφήσει ως αποτύπωμα στον πλανήτη μας σε 2000 χρόνια. Σήμερα, όμως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κλιματική αλλαγή, την εξαφάνιση ειδών από τον πλανήτη με ταχύτατους ρυθμούς, την οικολογική καταστροφή, τις συνέπειες των πυρηνικών δοκιμών, την υπερβολική χρήση πλαστικού και την ανεξέλεγκτη κατανάλωση κρέατος. Ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει μια νέα, εφιαλτική πραγματικότητα που απειλεί την ύπαρξη της ίδιας της ζωής στη Γη.

Όλα αυτά αφήνουν τα ίχνη τους στον πολιτισμό, την τέχνη και το σινεμά, όχι μόνο επειδή καταγράφουν την επεμβατική συμπεριφορά του ανθρώπου στη φύση, αλλά και επειδή αλλάζουν τον τρόπο σκέψης, έκφρασης και δημιουργίας.

Η ταινία είναι παραγωγή Νοτίου Αφρικής – Ολλανδίας, 2020, 89΄. Όταν ο έμπειρος δύτης και σκηνοθέτης Κρεγκ Φόστερ αποφάσισε να κάνει καταδύσεις στο Ακρωτήρι των Καταιγίδων, ούτε που φανταζόταν τη θερμή σχέση που θα ανέπτυσσε με ένα χταπόδι. Το χταπόδι τον οδήγησε σε ανεξερεύνητα θαλάσσια βάθη και του έμαθε να βρίσκει τον δρόμο του μέσα σ’ ένα δάσος από φύκια, να συνδιαλέγεται με τα ψάρια και τα όστρακα. Του έμαθε, επίσης, πως δεν είμαστε το κυρίαρχο είδος στη Γη.

Μια αναπάντεχη περιπέτεια, μια ιστορία φιλίας, ένα τρυφερό μάθημα σεβασμού, ελευθερίας και κοσμολογίας.

INFO
Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ» (Λαγκαδά 221, τηλ. 2313 302833, 834, 835)

Keywords
Τυχαία Θέματα