Νέοι χώροι στην Νέα χώρα: Και επίσημα στον Δήμο Χανίων η δωρεά Τσιλεδάκη για την ανάπλαση σε Πλατεία Τάλω, παλιό Ξενία, οικόπεδο ΑΒΕΑ | Photos

«Ανάπλαση με δημοκρατικό τρόπο, ανάπλαση για όλους» υπόσχεται στο παραλιακό μέτωπο των Χανίων η αρχιτεκτονική μελέτη των Νικηφορίδη και Cuomo για την περιοχή που εκτείνεται από την πλατεία Τάλω  μέχρι την Ακτή Κανάρη και έρχεται να ενοποιήσει το Παλιό Λιμάνι με την περιοχή της Νέας Χώρας (ΕΔΩ)

Το δημοτικό συμβούλιο Χανίων ενέκρινε, στην συνεδρίαση της Τετάρτης, την δωρεά της μελέτης από την οικογένεια Τσιλεδάκη προς τον Δήμο Χανίων. Ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, βρέθηκε στα Χανιά

για την παρουσίαση της μελέτης, η οποία έχει τίτλο «Νέοι χώροι στην Νέα Χώρα» και περιλαμβάνει την πλατεία Τάλω, τον χώρο της πισίνας του παλιού Ξενία, την ακτή Κανάρη, το οικόπεδο της ΑΒΕΑ | Photosκαι πέριξ, σε έναν χώρο συνολικής παρέμβασης που ξεπερνά τα 3 στρέμματα.

Πεζοδρομήσεις, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, υπαίθριο γυμναστήριο, πειραματικό πάρκο που θα συνδυάζει παιχνίδι, εκπαίδευση, μάθηση  ποδηλατοδρόμους, ξύλινες φωλιές, χώρους περιπάτου… Όλα αυτά περιλαμβάνονται στον νέο σχεδιασμό του χώρου, ο οποίος, όπως σημείωσε ο κ. Νικηφορίδης, θα γίνει με τρόπο δημοκρατικό, ώστε να χωρούν όλοι, να εξυπηρετούνται οι ανάγκες όλων.

Ο ίδιος και η ομάδα του, βρίσκονται πίσω από την ανάπλαση στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης, έργο που άλλαξε ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών εκεί.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Σημανδηράκης εξήγησε πως στόχος της παρέμβασης είναι να ενωθεί το Παλιό Λιμάνι με την Νέα Χώρα. «Τόσο ο φωτισμός όσο και συνολικότερα η προσβασιμότητα και η προσπελασιμότητα της περιοχής δεν είναι αντίστοιχη με την την δυναμική της« σημείωσε  και αναφέρθηκε στην «αξία της απόκτησης του ακινήτου της ΑΒΕΑ από τον Δήμο Χανίων» κάνοντας λόγο για μια περιοχή με τεράστια ανάπτυξη που ταυτόχρονα ενισχύει τον δημόσιο χώρο.

Παράλληλα προανήγγειλε πως θα υπάρξει ενοποίηση της δυτική Τάφρου, με καθαίρεση της οδού Μελετίου Πηγά. Ακόμα ανακοίνωσε πως εγκρίθηκαν οι απαλλοτριώσεις στα δυτικά ώστε να ενοοποιηθεί η Νέα Χώρα με τον Κλαδισσό ποταμό.

«Πώς κολλάει η μαρίνα σε όλο αυτόν τον σχεδιασμό; Κολλάει, γιατί αυτή η μελέτη εκπονείται σε συνεννόηση με την τεχνική υπηρεσία και το δημοτικό λιμενικό ταμείο» σημείωσε, αναφέροντας πως τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης χωροθέτησης για την μαρίνα.

Θετικά ως προς την δωρεά τοποθετήθηκε συνολικά η αντιπολίτευση με ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον κ. Τσιλεδάκη, γιατρό, του οποίου η οικογένεια δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην περιοχή, στον τομέα του τουρισμού.

Ο Γιώργος Τσαπάκος από την παράταξη Παπαδογιάννη ευχαρίστησε την οικογένεια για την κίνηση της δωρεά ενώ παρατήρησε πως η μελέτη είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την ανάπλαση της περιοχής.

«Ασφαλώς επικροτώ και αποδέχομαι τη δωρεά, από τη στιγμή που στοχεύει και εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» σημείωσε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, παρατηρώντας ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για να υλοποιηθεί.

«Μακάρι να μιμηθούν πολλοί αυτό το παράδειγμα» σημείωσε ο Τάσος Βάμβουκας: «Χαίρομαι πολύ γιατί αυτό είναι ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα συνδέσει την πόλη των Χανίων με το μητροπολιτικό πάρκο των Αγίων Αποστόλων» τόνισε.

«Μακάρι να χρηματοδοτούσε την μελέτη ο Δήμος« τόνισε ο Μπάμπης Λουτσέτης που πάντως επικρότησε την κίνηση του επιχειρηματία κάνοντας λόγος για «μια εξαίρεση στον κανόνα»

Τι προβλέπει η μελέτη

Σύμφωνα με τους μελετητές, η περιοχή μελέτης εκτείνεται από την πλατεία Τάλω και φθάνει μέχρι την οδό Πετρώφ, εκεί που ξεκινά η ανάπλαση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Περιλαμβάνει την Ακτή Κανάρη, την περιοχή της πλατείας Τάλω, κάποια παλαιότερη εγκατάσταση του Ξενία, περιοχές πέριξ του Κολυμβητηρίου και την Ακτή Παπανικολή. Η σημερινή κατάσταση της περιοχής είναι κακή, οι πεζοί την διασχίζουν βιαστικά στριμωγμένοι σε στενά πεζοδρόμια με πολλά εμπόδια. Ταυτόχρονα τίποτα δεν τους κρατά στην περιοχή επειδή δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και ο απαραίτητος αστικός εξοπλισμός.

Ξεκινώντας από την πλατεία Τάλω την οποία αναμορφώνουμε προκειμένου να αυξήσουμε το πράσινο και να εγκαταστήσουμε χώρους περιπάτου και αναψυχής. Στον περιβάλλοντα χώρο του πρώην αναψυκτηρίου του ξενοδοχείου Ξενία προτείνουμε νέες διαμορφώσεις που διευκολύνουν την πρόσβαση για όλους και ταυτόχρονα δημιουργείται χώρος εκδηλώσεων και περίπατος πάνω στην παλιά προβλήτα.

Η Ακτή Κανάρη και η Ακτή Παπανικολή επανασχεδιάζεονται προκειμένου να αυξηθεί το εύρος των πεζοδρομίων ενώ σε τμήμα της Ακτής Κανάρη δημιουργείται ένα μεγάλο ξύλινο ντεκ  που αυξάνει σημαντικά τους χώρους πρόσβασης, επικοινωνίας των επιμέρους περιοχών και βεβαίως αυξάνει τους χώρους αναψυχής.

Σημαντικό ζητούμενο της πρότασης είναι η πολυεπίπεδη αναζήτηση μίας νέας αστικότητας, η μετατροπή της περιοχής από τόπο βιαστικής διέλευσης σε τόπο ζωής και δημιουργίας.

Οι λότζιες της πλατείας Τάλω, η πλατεία του Ξενία, ο περίπατος πάνω στη θάλασσα, το ξύλινο ντεκ της Ακτής Κανάρη, η προβλήτα της άθλησης στο Κολυμβητήριο, οι επιμέρους διαμορφώσεις της Ακτής Παπανικολή και τέλος το Πειραματικό Πάρκο στο οικόπεδο της ΑΒΕΑ είναι οι βασικοί των Χανίων, της Νέας Χώρας.

zarpanews.gr

The post Νέοι χώροι στην Νέα χώρα: Και επίσημα στον Δήμο Χανίων η δωρεά Τσιλεδάκη για την ανάπλαση σε Πλατεία Τάλω, παλιό Ξενία, οικόπεδο ΑΒΕΑ | Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέοι, Δήμο Χανίων, Τσιλεδάκη, Πλατεία Τάλω, Ξενία, ΑΒΕΑ | Photos,neoi, dimo chanion, tsiledaki, plateia talo, xenia, avea | Photos