Οδήγηση και κινητό τηλέφωνο: Κίνδυνοι, πρόστιμα και εξαιρέσεις

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση έχει εξελιχθεί σε μάστιγα, αν και τιμωρείται αυστηρά.

Όλες οι έρευνες επιβεβαιώνουν, ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου όταν οδηγούμε αποτελεί μία πολύ επικίνδυνη συνήθεια. Μελέτη της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz αναφέρει ότι η πρόκληση τροχαίου ατυχήματος σε μία τέτοια περίπτωση αυξάνεται κατά 32%, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 56% αν διαβάζουμε μηνύματα και στο 61% αν οδηγούμε και γράφουμε ταυτόχρονα SMS.

Ανάλογα αποτελέσματα προκύπτουν και από επιστημονική έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σύμφωνα με την οποία πενταπλασιάζεται η πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα αν τηλεφωνούμε στο τιμόνι, ενώ δωδεκαπλασιάζεται αν πληκτρολογούμε κάποιον άλλο αριθμό τηλεφώνου στη συσκευή μας.

Οδηγούμε στα τυφλά
Δυστυχώς, ένας μεγάλος αριθμός των οδηγών δεν γνωρίζει ή αρνείται να κατανοήσει πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η συνήθεια, η οποία έχει λάβει πλέον επιδημικές διαστάσεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Το ανησυχητικό είναι, ότι αυξάνει συνεχώς το ποσοστό των οδηγών που κάνουν χρήση του κινητού, ενώ αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στις μικρότερες ηλικίες. Όλα αυτά τη στιγμή που η απόσπαση της προσοχής μας από τον δρόμο για τρία δευτερόλεπτα ισοδυναμεί με 42 μέτρα τυφλής πορείας, αν κινούμαστε με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα, που γίνονται 100 μέτρα με ταχύτητα 120 χλμ./ώρα! Μιλάμε δηλαδή για μία απόσταση, όπου ουσιαστικά δεν αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα κάποια εμπόδια μπροστά μας όπως ένα ακινητοποιημένο όχημα ή –ακόμη χειρότερα- έναν πεζό.

O K.O.K. επιτρέπει τα ασύρματα ακουστικά

Ο ελληνικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει –δικαίως- τσουχτερά πρόστιμα και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες οδηγούς, δυστυχώς όμως οι πλημμελείς έλεγχοι και η χαμηλή κυκλοφοριακή παιδεία προκαλούν καταστάσεις ασυδοσίας στους δρόμους μας. Το πρόστιμο για τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση είναι 100 ευρώ και ισχύει ακόμη και αν χρησιμοποιούμε ακουστικά συνδεδεμένα με το Smartphone, άλλες συσκευές ήχου ή τηλεόραση. Αντίθετα μπορούμε να τηλεφωνούμε κατά την οδήγηση όταν βρίσκεται η συσκευή του τηλεφώνου μας τοποθετημένη σε θέση λειτουργίας ανοιχτής ακρόασης ή χρησιμοποιούνται ασύρματα ακουστικά. Επιπλέον προβλέπεται επιτόπου αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες, ενώ το πρόστιμο για τους μοτοσικλετιστές είναι ακόμη αυστηρότερο και ανέρχεται σε 150 ευρώ.

Υπότροποι οδηγοί

Οι υπότροποι οδηγοί για την ίδια παράβαση εντός έξι μηνών μετά την προηγούμενη φορά τιμωρούνται με αφαίρεση διπλώματος και της άδειας κυκλοφορίας για διπλάσιο διάστημα και υποχρεούνται σε επανεξέταση για επαναχορήγηση της άδειας ικανότητας οδήγησης. Φυσικά, όλα αυτά έχουν πραγματική αξία, αν γίνονται έλεγχοι και αποσύρονται όντως από την κυκλοφορία για το προβλεπόμενο διάστημα οι παραβάτες οδηγοί.

ieidiseis.gr

The post Οδήγηση και κινητό τηλέφωνο: Κίνδυνοι, πρόστιμα και εξαιρέσεις appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα