Σε μαζικούς αποκλεισμούς λογαριασμών προχωρά το Stack Overflow λόγω των έντονων αντιδράσεων στη συνεργασία με την OpenAI

Χρήστες προχωρούν στη διαγραφή απαντήσεων ώστε να αποτρέψουν τη χρήση τους για την εκπαίδευση του ChatGPT.

To Stack Overflow, ένα από τα θρυλικότερα fora στο διαδίκτυο, για προγραμματιστές και δημιουργούς εφαρμογών, έχει γίνει στόχος καυστικών επικρίσεων από χρήστες του, από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την OpenAI, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι αναρτήσεις των χρηστών στο forum για την εκπαίδευση του ChatGPT. Πολλοί χρήστες αφαιρούν ή τροποποιούν τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους, ώστε να

μην επιτρέψουν τη χρήση τους για την εκπαίδευση του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, κινήσεις που έχουν οδηγήσει ακόμη και σε αποκλεισμούς λογαριασμών από τους συντονιστές της ιστοσελίδας.

Χρήστες καταγγέλλουν ότι οι λογαριασμοί τους αποκλείστηκαν προσωρινά όταν επιχείρησαν να αλλάξουν τις απαντήσεις τους, ενώ ορισμένοι θεωρούν πως είναι ζήτημα χρόνου η γνώση που ανάρτησαν αφιλοκερδώς να χρησιμοποιηθεί για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Κάποιοι, μάλιστα, προβλέπουν πως είναι απλά ζήτημα χρόνου "όλα τα μηνύματά σας στο Discord, to Twitter κτλ. να σαρωθούν, να τροφοδοτηθούν σε ένα μοντέλο και στη συνέχεια να σας τα ξαναπουλήσουν".

Ήδη πολλοί χρήστες στο Stack Overflow θέτουν το ερώτημα για ποιο λόγο το ChatGPT δεν θα μπορούσε απλά να εμφανίζει την πηγή των απαντήσεων που θα δίνει μέσω αυτής της νέας συνεργασίας, έτσι ώστε να ενισχύεται και η αξιοπιστία του εργαλείου. Φυσικά, αυτό θα αποκάλυπτε το πώς προκύπτει η "μαγεία" των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, πράγμα που δεν θα διευκόλυνε την προσπάθεια να παρουσιαστούν σαν ένας λαμπερός, πανέξυπνος βοηθός τεχνητής νοημοσύνης του μέλλοντος, όπως έχουν υποσχεθεί οι εταιρίες σε χρήστες και επενδυτές.

Το να μην επιτρέπουν οι συντονιστές της ιστοσελίδας τη διαγραφή δημοφιλών μηνυμάτων είναι, τυπικά, κάτι το θεμιτό. Από την πλευρά τους, οργισμένοι χρήστες ισχυρίζονται ότι έχουν δικαίωμα να διαγράψουν το περιεχόμενο που οι ίδιοι δημιούργησαν από την ιστοσελίδα λόγω του "δικαιώματος στη λήθη", κοινή ονομασία που χρησιμοποιείται για ένα δικαίωμα που έχει κωδικοποιηθεί κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, αποτελώντας νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το γνωστό GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων). Μεταξύ άλλων, ο νόμος προστατεύει τη δυνατότητα του καταναλωτή να διαγράφει τα δικά του δεδομένα από μια ιστοσελίδα, όπως και να ζητά τη διαγραφή δεδομένων που τον αφορούν. Όμως, οι Όροι Χρήσης του Stack Overflow περιλαμβάνουν ρήτρα που παραχωρεί στην ιστοσελίδα την αμετάκλητη ιδιοκτησία του συνόλου του περιεχομένου που παρέχουν οι συνδρομητές.

Οι χρήστες που διαφωνούν με τη χρήση του περιεχομένου τους από το ChatGPT εμφανίζονται ιδιαίτερα εξοργισμένοι με την ξαφνική αλλαγή πορείας της ιστοσελίδας ως προς την πολιτική που εφαρμόζει έναντι της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Επί χρόνια, το Stack Overflow είχε ως πάγια πολιτική του την απαγόρευση της χρήσης δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στη σύνταξη ή αναδιατύπωση τυχόν ερωτημάτων ή απαντήσεων που δημοσιεύονταν στην ιστοσελίδα. Οι συντονιστές επιτρεπόταν και ενθαρρύνονταν να χρησιμοποιούν λογισμικό εντοπισμού τεχνητής νοημοσύνης όταν ήλεγχαν αναρτήσεις.

Από την περασμένη εβδομάδα, όμως, η εταιρία άρχισε μια γρήγορη αλλαγή πορείας στη δημόσια πολιτική της έναντι της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Πρασάνθ Τσαντρασεκάρ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, διέθεσε την τριμηνιαία ανάρτησή του στο επίσημο ιστολόγιο εκθειάζοντας τα πλεονεκτήματα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, αναφέροντας πως "η άνοδoς της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης συνιστά σπουδαία ευκαιρία για το Stack". Οι συντονιστές γρήγορα (και κάπως άτυπα) ενημερώθηκαν να πάψουν να αφαιρούν ερωτήσεις και απαντήσεις από το forum που είχαν δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Το Stack δεν είναι το μόνο που αλλάζει στάση έναντι της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να αποκομίσει κέρδη: η Valve προχωρά επίσης στην αθόρυβη ακύρωση της απαγόρευσης ανάρτησης έργων δημιουργημένων από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας σε περισσότερα από 1.000 παιχνίδια που ενσωματώνουν υλικό δημιουργημένο από τεχνητή νοημοσύνη να κατακλύσουν την ψηφιακή αγορά του. Η συνεργασία του Stack Overflow με την OpenAI εντάσσεται στην πρόσφατη προσπάθεια της εταιρίας να ενισχύει τις συνεργασίες της, συμπεριλαμβανομένης και μιας σημαντικής ανακοίνωσης για τη δημιουργία κέντρου δεδομένων, κόστους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε συνεργασία με τη Microsoft.

Το ακατάσχετο κυνήγι του χρήματος στην ασύλληπτα κερδοφόρα αγορά της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι συναρπαστικό, όμως σκόπιμο θα ήταν να τεθεί υπό έλεγχο. Σύμφωνα με αναφορές από ειδικούς της αγοράς και αρμόδιες υπηρεσίες, η τεχνητή νοημοσύνη έως το 2030 ενδέχεται να καταναλώνει το ένα τέταρτο της ενέργειας που θα παράγεται από τα δίκτυα στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα