Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Αυτές είναι οι περιοχές που θα ενταχθούν για 1η φορά στο σύστημα – Επηρεάζεται και η Κρήτη

Σχεδόν 1.167 περιοχές της χώρας θα μπουν για πρώτη φορά από το 2024 στο αντικειμενικό σύστημα. Υπενθυμίζεται δε πως το μέτρο αυτό επρόκειτο αρχικά να εφαρμοστεί το 2022.

Μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, στο αντικειμενικό σύστημα θα ενταχθούν μεταξύ άλλων οι παρακάτω περιοχές, όπου ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι αρκετά αυξημένος:

Στην Αττική: Από Βάρκιζα έως Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακας, Δασκαλειό, Πόρτο Ράφτη.Σε όλες τις περιοχές των νησιών της Σαλαμίνας (στα Κύθηρα,
στην Αίγινα, Πέρδικα, Μεσαγρός, Σουβάλα)Στη Θεσσαλονίκη: Οικισμοί προς τον ΛαγκαδάΣτην Αχαΐα: (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Τράπεζα)Στην Κρήτη: Περιοχές παραθαλάσσιων οικισμών και στους τέσσερις νομούςΣτη Μεσσηνία: Όλες οι παραλιακές περιοχές μέχρι και το Καλό ΝερόΣτην Καρδίτσα – Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι, Φαρκαδώνα)Στην Ηλεία (Κυλλήνη, Ανδραβίδα και οι παραθαλάσιες περιοχές του Νομού και η Αρχαία Ολυμπία)Στην Κορινθία (οι παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως και το Λέχαιο και νοτιοανατολικά των Ισθμίων )Στην Αιτωλοακαρνανία – Άρτα ( στα Τζουμέρκα και στο Καμπότι) – Θεσπρωτία – Πρέβεζα – Φλώρινα Ημαθία – Κιλκίς – ΣέρρεςΣτην Χαλκιδική: Οι παραλιακές περιοχές της ΚασσάνδραςΣτον Έβρο – Ροδόπη και Ζάκυνθο – Κεφαλονιά – Κέρκυρα – ΛευκάδαΣτις Κυκλάδες: Περιοχές εκτός ορίων οικισμών όπου έχουν ανεγερθεί ακίνητα με όρους εκτός σχεδίου δόμησηςΣτη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, Ικαρία, ΦούρνοιΣτην Κάλυμνο – Κω – Ρόδο

Ποιοι φόροι επηρεάζονται

Οι φόροι των κατοίκων των παραπάνω περιοχών που αναμένεται να επηρεαστούν είναι μεταξύ άλλων:

Ο ΕΝΦΙΑ (άλμα έως 200%)Ο Φόρος μεταβίβασης (επί της αντικειμενικής τιμής —> φόρος με συντελεστή 3% από το πρώτο ευρώ) εκτός αν πρόκειται για αγορά πρώτης κατοικίαςΟι φόροι γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιώνΤα τεκμήρια διαβίωσηςΟι ειδικοί φόροι και τέλη (π.χ. το δημοτικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) (ΤΑΠ)Τα πρόστιμα (πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης και κατασκευής αυθαιρέτων κτισμάτων και οι εισφορές 10%-50% σε γη και έως 25% σε χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων)

Τι λένε οι φοροτεχνικοί

Για το θέμα αυτό μίλησε μεταξύ άλλων η φοροτεχνικός, Χριστίνα Μανέ στο MEGA.

«Υπάρχουν αρκετές περιοχές…. είναι περίπου 1.167 στις οποίες δεν υπήρχε αντικειμενικές προσδιορισμός και είτε ήταν εκτός σχεδίου είτε δεν υπήρχε πραγματικός προσδιορισμός του κόστους και της αντικειμενικής αξίας», σημείωσε η κ. Μανέ και μίλησε για τον ΕΝΦΙΑ. «Η προσέγγιση του ΕΝΦΙΑ ήταν με ένα ελάχιστο κόστος κατασκευής το οποίο αντιλαμβάνεστε ότι στα τελευταία χρόνια ότι δεν είχε καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που είχε αυτό το ελάχιστο κόστος καταχωρηθεί. Δηλαδή μιλάμε για 800 ευρώ κατασκευής τότε, σήμερα το κόστος είναι πάνω από 2000 ευρώ. Αντιλαμβανόμαστε τη διαφορά στον προσδιορισμό κάποιων φόρων και κάποιων δεδομένων για αυτούς τους ανθρώπους».

«Είχαμε πάρα πολλές μεταβιβάσεις ακινήτων σε τέτοιες περιοχές που πια έχουν αναπτυχθεί και λόγω της εντοπιότητας τους, κοντά στη θάλασσα αλλά και λόγω του ότι τουριστικά είχαν αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να γίνεται ένα συμβόλαιο της τάξεως των 40 χιλιάδων ευρώ με 50 χιλιάδων ευρώ που ήταν ο προσδιορισμός της αντικειμενικής ενώ τα πραγματικά εμπορικά τμήματα ήταν πολύ πολύ μεγαλύτερα .Δηλαδή τύχαινε περιπτώσεις που μπορεί το πραγματικό τίμημα να ήταν 500 χιλιάδων ευρώ και αυτό το οποίο φαινόταν στα χαρτιά ήταν 40 χιλιάδων ευρώ .Άρα αποκρυπτόταν μια φορολογητέα ύλη της τάξεως των 450 χιλ ευρώ το οποίο επιτρεπόταν να γίνει και με μετρητά εάν αναγραφόταν στο συμβόλαιο .Οπότε ένα θέμα είναι ποιο είναι το πόθεν έσχες του αγοραστή .. είχε αυτές τις 450 χιλ ευρώ που υπολείπονται από πραγματική εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα : Και ένα άλλο ζήτημα ήταν το θέμα των φόρων που πληρώνονταν κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου. Υπάρχει ένας χαμηλός συντελεστής φορολόγησης αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για τη μεταβίβαση ακινήτων .Aυτός είναι της τάξεως του 3% » σημείωσε μεταξύ άλλων .

Και συνέχισε λέγοντας πως «θα βοηθήσει ο οποιοσδήποτε αντικειμενικός προσδιορισμός ο οποίος δεν πρέπει να γίνει μόνο σε αυτές τις περιοχές που είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος…και το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει περίπου 180 εκατ. ευρώ με 200 εκατ. ευρώ -αλλά θα πρέπει να γίνει στο σύνολο της ακίνητης περιούσιας. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιπτώσεις περιοχών. Για παράδειγμα μια περιοχή της Γλυφάδας όπου επαναλαμβανόμενο τα προηγούμενα χρόνια είδαν μεγάλες αυξήσεις και ξαφνικά κάποια σπίτια κατέληξαν να πληρώνουν διπλάσιο και τριπλάσιο ΕΝΦΙΑ » είπε και πρόσθεσε πως « είναι πολύ σημαντικό τελικά κάποια στιγμή με κάποιον τρόπο να προσδιοριστούν οι πραγματικές εμπορικές αξίες είτε με γνώμονα το ποια είναι τα συμβόλαια που πραγματικά γίνονται. Στα ακίνητα κάθε χρόνο έχουμε και άλλα δεδομένα .Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ υψηλή τάση και τιμή των ακινήτων. Εάν συνεχίσουμε να έχουμε αυτές τις πιέσεις του πληθωρισμού, τότε το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων θα τρώγεται . Όποια αύξηση και πάρουμε στον μισθό μας θα την τρώει ο πληθωρισμός. Τα επιτόκια είναι υψηλά άρα και ο δανεισμός δεν θα είναι τόσο εύκολος».

«H εμπορική αξία δεν θα επηρεαστεί. Αυτό που θα επηρεαστεί ίσως είναι το μέγεθος των αγοραπωλησιών και το πόσο εύκολα κάποιος θα μπορέσει να δικαιολογήσει αυτήν την αγοραπωλησία για αυτές τις περιοχές», τόνισε.

enikonomia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντικειμενικές, Αυτές, – Επηρεάζεται, Κρήτη,antikeimenikes, aftes, – epireazetai, kriti