Χανιά – Ένωση Λιμένων Ελλάδος: Αναβαθμισμένα και με ραγδαία άνοδο στον τουρισμό κρουαζιέρας τα Χανιά (φωτο – βίντεο)

Μετά την ιστορική είσοδο του Λιμενικού Ταμείου νομού Χανίων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε) τον περασμένο Δεκέμβριο, το μεσημέρι της Παρασκευής 17/5 για πρώτη φορά συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ένωσης στην έδρα νομαρχιακού λιμενικού ταμείου και συγκεκριμένα στα Χανιά.

Τα 9 από τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συνεδρίασαν δια ζώσης στον ειδικό χώρο του ξενοδοχείου «The Hania Hotel» στην πλατεία 1866, ενώ 6 μέλη συμμετείχαν στην συνεδρίαση διαδικτυακά.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

της Ε.ΛΙΜ.Ε. ο οποίος είναι και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ο.Λ. Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Λιάγκος ανακοίνωσε την αποδοχή και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων ως μέλους της Ένωσης και τόνισε ότι «τα Χανιά έχουν ήδη αναβαθμιστεί, έχουν πάρει την ανοδική τους πορεία. Βλέπουμε τα εκπληκτικά αποτελέσματα τα οποία ζούμε στην κρουαζιέρα και είμαστε δίπλα στο να βοηθήσουμε να λύσουμε και να προάγουμε ακόμα περισσότερο την αύξηση των δραστηριοτήτων του Λ.Τ. Χανίων……»

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στις υποδομές που είναι αναγκαίες για το λιμάνι της Σούδας, ο κ. Λιάγκος επεσήμανε ότι « τα Χανιά είναι ένας σχετικά καινούργιος προορισμός κρουαζιέρας και με ελλείψεις ακόμα στις λιμενικές υποδομές. Προφανώς μένουν ακόμη πολλά να γίνουν έτσι για να φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο. Είναι αυτό που λένε κάθε αρχή και δύσκολη. Να σας θυμίσω ότι υπάρχουν λιμάνια όπως στη δικιά μου την περίπτωση ως εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΛΘ, πριν από 3-4 χρόνια είχαμε ένα με δύο κρουαζιερόπλοια και σήμερα που μιλάμε έχουμε 80. Παράλληλα αυξάνουμε τις υποδομές. Επομένως το ίδιο ακριβώς θα γίνει και στον και εδώ διότι το προϊόν από μόνο του πουλάει…..επομένως τα Χανιά θα αναπτυχθούν έτσι κι αλλιώς ως προορισμός. Όσον αφορά τα θέματα των υποδομών για αυτό είμαστε εδώ με τη διοίκηση του Ταμείου, να προσπαθήσουμε και να επισπεύσουμε τις αδειοδοτήσεις που είναι και το πιο χρονοβόρο…»

Ερωτώμενος για το πότε αναμένονται αλλαγές μετά την ιδιωτικοποίηση τμήματος του Λιμένα Ηρακλείου από τον όμιλο Γκριμάλντι, ο πρόεδρος της Ε.ΛΙΜ.Ε. είπε πως «νομίζω ότι θα δείτε αλλαγές οπωσδήποτε σε επίπεδο διοίκησης. Όμως έχει ήδη ανοδική πορεία του λιμάνι του Ηρακλείου. Ήδη είναι ένα λιμάνι το οποίο έχει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Επομένως βεβαίως μπορούμε να δούμεκάποιες αναπτυξιακές αλλαγές, θα είναι προς το καλό αλλά δεν θα δούμε κάτι θεαματικό…»

Σε ότι αφορά στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα Λιμάνια ο κ. Λιάγκος επεσήμανε: «Πιστεύουμε καταρχήν στο ότι τα λιμάνια θα πρέπει να αναπτυχθούν θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και θα πρέπει να είναι και ανταγωνιστικά των ευρύτερων λιμένων της περιοχής. Επομένως με βάση αυτό το σχεδιασμό δείτε μέχρι σήμερα τα ιδιωτικοποιημένα λιμάνια τα οποία επενδύουν και προχωράμε από κει και πέρα….. Υπάρχουν νέες προκλήσεις υπάρχει η πράσινη ενέργεια, υπάρχουν προγράμματα τα οποία έχουνε σχέση με την απανθρακοποίηση…..»

Ειδικότερα για το θέμα της «πράσινης μετάβασης» ο Β’ Αντιπρόεδρος της Ε.ΛΙΜ.Ε. Απόστολος Καμαρινάκης ο οποίος είναι και Δ/νων Σύμβουλος του Ο.Λ. Ελευσίνας ανέφερε ότι σε πρόσφατη γενική συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαικών Λιμένων στο Παρίσι « αναπτύχθηκαν πάρα πολλά ζητήματα τρέχοντα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα όλα τα λιμάνια της Ευρώπης και είναι το περιβόητο cream transition, δηλαδή πράσινη μετάβαση. Είναι πράγματα τα οποία θα τρέξουν συνέχεια, είναι τα ενεργειακά. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, απαιτεί πολύ μεγάλα κοντύλια τα οποία θα πρέπει να διατεθούν, μάλιστα έγινε και μία συζήτηση ότι τα ευρωπαϊκά λιμάνια ζητάνε για τα επόμενα 10 χρόνια πάνω από 80 δις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τις οποίες θα πρέπει…. είναι δηλαδή η δυνατότητα κάθε λιμάνι να προσφέρει με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά το πλείστον ηλεκτρική ενέργεια ούτως ώστε όταν ένα πλοίο και ειδικά τα κρουαζιερόπλοια, να μη λειτουργούν οι ηλεκτρογεννήτριες του που παράγουν διάφορα και δημιουργούν πρόβλημα στην ατμόσφαιρα και να μπορούν έτσι να μπαίνουνε στο ρεύμα…»

Να σημειωθεί ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Ένωση Λιμένων Ελλάδος θα θέσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και το θέμα του γνωστού ως «νόμου Κουρουμπλή» που αφορά στην παραχώρηση χώρων σε επιχειρήσεις στα μικρά λιμάνια, κάτι το οποίο αφορά άμεσα και το ενετικό λιμάνι Χανίων.

Η σύνθεση του Δ.Σ. της Ε.ΛΙΜ.Ε

Πρόεδρος: Λιάγκος Αθανάσιος, Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Λ. Θεσσαλονίκης Α.Ε.Α΄ Αντιπρόεδρος: Τσώνης Παναγιώτης, Αν. Δ/ντος Συμβούλου Ο.Λ. Πειραιώς Α.Ε.Β΄ Αντιπρόεδρος: Καμαρινάκης Απόστολος, Δ/νων Σύμβουλος Ο.Λ. Ελευσίνας Α.Ε.Γενικός Γραμματέας: Αναγνώστου Σωκράτης, Δ/νων Σύμβουλος Ο.Λ. Βόλου Α.Ε.Οικονομικός Επόπτης: Βακόνδιος Γεώργιος, Δ/νων Σύμβουλος Ο.Λ. Λαυρίου Α.Ε.

Μέλη:

Αναστασόπουλος Παναγιώτης, Δ/νων Σύμβουλος Ο.Λ. Πατρών Α.Ε.Βιριράκης Δημήτριος, Πρόεδρος Λ.Τ.Ν. ΧανίωνΒλάχος Άγγελος, Δ/νων Σύμβουλος Ο.Λ. Καβάλας Α.Ε.Γεροντίτης Σπυρίδων, Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Λ. Νομού Ευβοίας Α.Ε.Ζερβόπουλος Σπυρίδων, Δ/νων Σύμβουλος Ο.Λ. Κέρκυρας Α.Ε.Λειβαδάρας Νικόλαος, Πρόεδρος Δ.Λ.Τ. ΣύρουΜατσόπουλος Θεοφάνης, Δ/νων Σύμβουλος Ο.Λ. Ραφήνας Α.Ε.Παπαδάκης Μηνάς, Δ/νων Σύμβουλος Ο.Λ. Ηρακλείου Α.Ε.Πορφύρης Αθανάσιος, Δ/νων Σύμβουλος Ο.Λ. Ηγουμενίτσας Α.Ε.Χατζηκωνσταντίνου Κωνσταντίνος, Δ/νων Σύμβουλος Ο.Λ. Αλεξανδρούπολης Α.Ε.

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά – Ένωση Λιμένων Ελλάδος, Αναβαθμισμένα, Χανιά,chania – enosi limenon ellados, anavathmismena, chania