Χανιά: Ανοίγει η τουριστική σεζόν με περισσότερους από πέρσι εργαζόμενους στις θέσεις τους

Το πρόβλημα έλλειψης εργαζομένων στον τουρισμό που είχε μετατραπεί σε ένα είδος μάστιγας τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι για φέτος έχει αποκατασταθεί σε έναν βαθμό, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι «επαναπατρίζονται» στον τουριστικό κλάδο που είχαν εγκαταλείψει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλη Γιαννούλη: «Η φετινή χρονιά δεν έχει καμία σχέση με την περσινή. Πέρσι υπήρχαν έντονα προβλήματα, φαίνεται όμως πια ότι πολύς κόσμος που είχε φύγει κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τον ξενοδοχειακό κλάδο, επανέρχεται. Επομένως τα προβλήματα είναι πολύ λιγότερα. Πανελλαδικά

λείπουν 60.000 θέσεις εργασίας, γίνονται ωστόσο προσπάθειες για μετακλητούς από τρίτες χώρες ενώ υπάρχει ενδιαφέρον να δουλέψουν άνθρωποι και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.»

Την ίδια στιγμή, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, αν και είναι νωρίς να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τα ποσοστά και τις τάσεις που αυτή θα ακολουθήσει. Όπως δηλωσε ο κ. Γιαννούλης: «Είναι αισιόδοξα τα μηνύματα αλλά από εκεί και έπειτα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεζόν. Μην ξεχνάμε ότι το last minute είναι ένας βασικός παράγοντας που διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα».

Οι διαπιστώσεις αυτές έγιναν στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΚΑΜ. Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. που συμπίπτει φέτος με τη λήξη της θητείας του διοικητικού συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συν τοις άλλοις, απολογισμός των πεπραγμένων.

Ο κ. Γιαννούλης αναφέρθηκε στην επέκταση της τουριστικής σεζόν αλλά και στη διαφοροποίηση των χωρών προέλευσης των επισκεπτών: «Πριν από 10 χρόνια οι Σκανδιναβοί ήταν το 75% της τουριστικής μας αγοράς. Σήμερα είναι κάτω από 40%, ενώ πρώτη εθνικότητα είναι πλέον οι Άγγλοι. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας συντονισμένης και σταθερής προσπάθειας να ανοίξουμε τον νομό σε νέες αγορές».

Επιπλέον, έκανε λόγο για αναβάθμιση και άλματα βελτίωσης ποιότητας που παρατηρείται σε καταλύματα ανεξαρτήτως τύπου και κατηγορίας. «Ακόμα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα και συγκεκριμένες περιοχές όπως η Κρήτη, είναι πολύ μπροστά από ανταγωνιστές άλλων χωρών. Εκεί που υποφέρουμε ακόμα είναι οι δημόσιες υποδομές οι οποίες χρειάζονται άμεση βελτίωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Ανοίγει,chania, anoigei