Ένταση για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου – Σχολεία ΣΔΙΤ, πειραματικό Λύκειο και κυκλοφοριακό στη λογοδοσία της δημοτικής αρχής

Το μέλλον του στρατοπέδου Μαρκοπούλου και η δημιουργία πάρκιγνκ, ο χρονικός ορίζοντας ανάδειξης αναδόχου του έργου δημιουργίας σχολείων μέσω ΣΔΙΤ, η εξέλιξη στο θέμα της στέγασης του Πειραματικού Λυκείου Χανίων αλλά και το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι μερικά από τα ζητήματα στα οποία η δημοτική αρχή κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Θυμίζουμε ότι η ειδική αυτή συνεδρίαση λογοδοσίας πραγματοποιήθηκε

για πρώτη φορά και θα υλοποιείται ανά δύο μήνες με στόχο η δημοτική αρχή να απαντά σε ερωτήσεις που θέτουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου (εισηγητής Κλωνιζάκης)

Στον σχεδιασμό από τη δημοτική αρχή δημιουργίας χώρου στάθμευσης στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου αναφέρθηκε ο κ. Κλωνιζάκης διαβάζοντας στο σώμα, την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης (δείτε εδώ). Ο κ. Κλωνιζάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής σχετικά με τη χρήση του πρώην στρατοπέδου για πάρκινγκ, η οποία όπως είπε βάζει σε αντιπαράθεση ένα πρόβλημα της πόλης (κυκλοφοριακό) με μία ανάγκη της (ελεύθεροι χώροι). «Όποια προσωρινή μετατροπή του χώρου σε πάρκινγκ γνωρίζουμε όλοι ότι δε θα είναι προσωρινή» τόνισε μεταξύ άλλων.

Κάτοικος της περιοχής του Άη Γιάννη, που μίλησε εκ μέρους κατοίκων επεσήμανε: «Έχει συζητηθεί πολλές φορές το θέμα του χώρου στάθμευσης εντός του στρατοπέδου. Βλέπουμε το Μαρκόπουλο σαν μια τεράστια ευκαιρία να έχει η πόλη ένα μεγάλο χώρο πρασίνου. Κανένας Χανιώτης δε θα πάει για παράδειγμα από τη Νέα Χώρα για να παρκάρει εκεί. Επίσης το ΣΒΑΚ που έχετε εγκρίνει δεν περιλαμβάνει πουθενά το στρατόπεδο Μαρκοπούλου ως παρκινγκ».

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης υποστήριξε ότι στη μεταβατική περίοδο, ένα μικρό τμήμα της τάξης των 5 στρεμμάτων θα δοθεί προσωρινά ως χώρος στάθμευσης. Ωστόσο όπως τόνισε στην ολοκλήρωσή του, το στρατόπεδο Μαρκοπούλου δε θα έχει υπαίθριο πάρκινγκ αλλά θα έχει υπόγειο πάρκινγκ. Τόνισε δε, ότι η δημιουργία του προσωρινού πάρκινγκ θα έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Χαζηράκης συμπλήρωσε ότι η χρήση ενός τμήματος του στρατοπέδου ως πάρκινγκ θα είναι προσωρινή καθώς το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη ορίζει ότι θα είναι απαγορευτική η χρήση ενός υπαίθριου πάρκινγκ στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

«Άρα παρανομεί η δημοτική αρχή προσωρινά» είπε ο κ. Λουτσέτης φέρνοντας ως παράδειγμα του «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» την περίπτωση της Ανατολικής Τάφρου. Επιπλέον, τόνισε πως δεν γίνεται η δημοτική αρχή να προχωρά πρώτα σε εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και τοποθέτησης στύλων φωτισμού και μετά να φέρνει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο τη δημιουργία προσωρινού πάρκινγκ, προκαταλαμβάνοντας την απόφαση.

Σχολική στέγη (εισηγητής Μπαλαντίνος)

Ο κ. Μπαλαντίνος έθεσε ερωτήματα που αφορούσαν στη σχολική στέγη των Χανίων. Μεταξύ αυτών, έθεσε το ζήτημα του Πειραματικού Λυκείου ρωτώντας κατά πόσο έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για τη μίσθωση του κτιρίου Παπαδόπετρου. Επίσης, ρώτησε για την πορεία των σχολείων που επρόκειτο να κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων, Αντώνης Βαρδάκης, είπε ως προς τη μίσθωση του Παπαδόπετρου ότι ο δήμος Χανίων με έγγραφο στις 19/2 προχώρησε στην κατάθεση πρόταση μίσθωσης του κτιρίου με μίσθωμα 10.975 ευρώ και διάρκεια σύμβασης για 12 έτη. Σχετικά με τα ΣΔΙΤ, ο κ. Βαρδάκης ενημέρωσε ότι η πρόσκληση υποβολής των προσφορών θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Μετά από δύο μήνες θα προκύψει ο προσωρινός ανάδοχος και αν όλα πάνε καλά, τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2025 θα έχει αναδειχθεί ο οριστικός ανάδοχος του έργου.

Το κυκλοφοριακό (εισήγηση Ελευθεριάδου)

Το οξυμένο πρόβλημα του κυκλοφοριακού στην πόλη των Χανίων, το γεγονός ότι στο κέντρο επικρατεί μια χαώδης κατάσταση με μικρά ταυτόχρονα εργοτάξια σε διάφορα σημεία του δήμου και το τεράστιο πρόβλημα χώρων στάθμευσης έθιξε στην ερώτησή της η κα Ελευθεριάδου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μ. Καλογριδάκης δήλωσε μεταξύ άλλων, υπερήφανος για τα έργα που εκτελούνται ταυτόχρονα στην πόλη. Υποστήριξε ότι σχεδόν όλα τα έργα είναι εντός χρονοδιαγράμματος και τόνισε ότι οι παρεμβάσεις προβλέπουν και αλλαγές δικτύων. «Είναι έργα που γίνονται σήμερα και δε θα μας απασχολήσουν για τις επόμενες δεκαετίες» είπε.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χαράλαμπος Λουτσέτης δήλωσε πως το πρόβλημα του κυκλοφοριακού ναι μεν δεν το δημιούργησε η παρούσα δημοτική αρχή αλλά οι παρεμβάσεις που κάνει δεν είναι στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. «Λύση του κυκλοφοριακού χωρίς δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς δεν μπορεί να υπάρξει» τόνισε.

Ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι είναι η πρώτη φορά που γίνονται έργα με τη σωστή σειρά, πρώτα υπογειοποίηση δικτύων ΔΕΥΑΧ και υπογειοποίηση δικτύων ΔΕΔΔΗΕ και μετά ανάπλαση. Ισχυρίστηκε πως όποιες καθυστερήσεις υπήρξαν σε δημοπρατήσεις έγιναν προκειμένου να συνταχθούν μελέτες και οι παρεμβάσεις να είναι ολοκληρωμένες.

Αντλιοστάσιο Σταυρού (εισηγητής Μακρέας)

Ο κ. Μακρέας υποστήριξε ότι τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής περί μη περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής ανατρέπονται και ρώτησε σε τι ενέργειες θα προχωρήσει ο δήμος Χανίων προκειμένου να βρεθεί άλλη περιοχή χωροθέτησης του αντλιοστασίου σε διαβούλευση με τους κατοίκους. «Γιατί δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Παχιά Άμμο του Σταυρού;» διερωτήθηκε συν τοις άλλοις ο κ. Μακρέας.

Συνηγορώντας στα παραπάνω ο δικηγόρος Μανώλης Παπαδομανωλάκης ισχυρίστηκε πως η δημοτική αρχή παρά το γεγονός ότι έχει κατατεθεί αίτημα αναστολής, επισπεύδει τις διαδικασίες προκειμένου να προλάβει πιθανή αρνητική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Νίκη Αποστολάκη απαντώντας επανέλαβε για μια ακόμα φορά μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ότι όλοι οι φορείς που είναι αρμόδιοι έχουν εξετάσει τα ζητήματα που έχουν τεθεί και έχουν απαντήσει ότι το έργο είναι νόμιμο και πρέπει και μπορεί να γίνει. «Υπάρχουν επιστήμονες, ειδικοί και έχουν εξηγήσει σε όλους τους τόνους ότι τα έργα δικτύων αποχέτευσης που συνοδεύονται από αντλιοστάσια και δεν είναι μεμονωμένα δεν απαιτούν ειδική και μεμονωμένη ΜΠΕ αλλά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, κάτι που έχει γίνει από το 2016». Επίσης τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια εξετάστηκαν και άλλες περιοχές για την τοποθέτηση του αντλιοστασίου και κρίθηκε ο συγκεκριμένος ως κατάλληλος.

Η κα Γεωργούλα ανέφερε ότι το έργο είναι αναγκαίο και αυτό «έχει καταστεί σαφές όσες φορές έχουμε ακούσει τα επιχειρήματα». Τόνισε όμως ότι «δε θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αν είχε γίνει εγκαίρως διαβούλευση για το θέμα από τη δημοτική αρχή».

Τ.Λ.

Keywords
Τυχαία Θέματα