Μονή της Χώρας: Πλήθος μουσουλμάνων στην προσευχή της Παρασκευής, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί

Πολλοί μουσουλμάνοι προσήλθαν σήμερα στη Μονή της Χώρας για την προσευχή της Παρασκευής, την πρώτη μετά τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.

Ο εσωτερικός χώρος είχε γεμίσει μισή ώρα πριν από την προσευχή, με αποτέλεσμα πολλοί να καταλάβουν τον εξωτερικό χώρο γύρο από το μνημείο.

Το τζαμί λειτουργεί στα πρότυπα της Αγίας Σοφίας. Καλύφθηκαν τα ψηφιδωτά στον χώρο της προσευχής, ενώ καθορίστηκε ποιο σημείο μπορούν να επισκέπτονται οι τουρίστες, με ξεναγό.

Την περασμένη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε τη λειτουργία της Μονής της Χώρας

ως τζαμί, σε ειδική τελετή, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Ο βυζαντινός ναός της Κωνσταντινούπολης έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Φιλοξενεί τα πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζονται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, η οποία επίσης λειτουργεί ως τζαμί.

Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, το καθολικό του πάλαι ποτέ μοναστικού συγκροτήματος, χρονολογείται στον 6ο μ.Χ. αιώνα. Τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.

Μετατράπηκε σε τζαμί το 1511 και το 1945 έγινε μουσείο, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Ακολούθησαν έργα αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και των νωπογραφιών, που κράτησαν δέκα χρόνια.

Το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και ένα χρόνο αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει και πάλι ως τζαμί.

dnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα