H Sharjah (ΗΑΕ) τιμώμενη προσκεκλημένη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης

Η τιμώμενη Sharjah με την ευκαιρία της συμμετοχής της, θα αναδείξει το μοναδικό πολιτισμικό έργο που συντελείται στο Εμιράτο, παρουσιάζοντας την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της ευρύτερης περιοχής.

Ως τιμώμενη προσκεκλημένη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, η Sharjah (Σάρτζα), “η πολιτιστική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων”, θα παρουσιάσει από τις 16 έως τις 19 Μαΐου

2024 ένα πρόγραμμα με περισσότερες από 25 εκδηλώσεις και τη συμμετοχή συγγραφέων από τα Εμιράτα και την Ελλάδα. Στην αποστολή που φτάνει στην Ελλάδα, συμμετέχουν περισσότεροι από 20 σημαντικοί πολιτιστικοί και τουριστικοί οργανισμοί του Εμιράτου. “Είμαστε υπερήφανοι για τον ρόλο της Sharjah ως διαπολιτισμικής γέφυρας που ενώνει τον ελληνικό πολιτισμό με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Εμιράτων και της Αραβίας” δήλωσε η Sheikha Bodour Al Qasimi, Πρόεδρος της Sharjah Book Authority (SBA), με την ευκαιρία της τιμητικής συμμετοχής της Sharjah. Και ο Ahmed Al Ameri, Διευθύνων Σύμβουλος της Sharjah Book Authority (SBA), τονίζει “Οι προσπάθειες της Sharjah Book Authority ανοίγουν τον δρόμο στα πολιτιστικά ιδρύματα να σφυρηλατήσουν ισχυρές σχέσεις και αμοιβαίες συνεργασίες”.

Η τιμώμενη Sharjah με την ευκαιρία της συμμετοχής της, θα αναδείξει το μοναδικό πολιτισμικό έργο που συντελείται στο Εμιράτο, παρουσιάζοντας την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της ευρύτερης περιοχής. Ως η πρώτη πόλη από τον αραβικό κόσμο που τιμάται από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου εκδότες, μεταφραστές και εκδοτικοί οίκοι θα ανταλλάξουν ιδέες και θα συνεργαστούν σε περισσότερες από 25 εκδηλώσεις, που θα συγκεντρώσουν αναγνωρισμένους συγγραφείς από τα Εμιράτα και εκπροσώπους από σημαντικούς πολιτιστικούς, ακαδημαϊκούς και λογοτεχνικούς φορείς.

Τιμώντας τη Sharjah, αναγνωρίζεται η σημαντική συνεισφορά της στις δημιουργικές βιομηχανίες της αραβικής περιοχής και αναδεικνύεται ο αξιοσημείωτος αντίκτυπός της στην επέκταση των παγκόσμιων εκδοτικών αγορών, συνδέοντας την ανατολή με τη δύση. Αναγνωρίζεται επίσης ο κεντρικός της ρόλος ως μίας από τις βασικές Παγκόσμιες Πρωτεύουσες Βιβλίου. Η ανάδειξη της σε τιμώμενη χώρα στην επετειακή 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης προστίθεται σε μια σειρά αναγνωρίσεις που έτυχε το Εμιράτο, την τελευταία δεκαετία, ως τιμώμενος φορέας σε μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές διεθνείς εκθέσεις βιβλίου στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Με τη συμμετοχή πολλών πολιτιστικών και τουριστικών φορέων από τη Sharjah, το Εμιράτο θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη και εκτενή ατζέντα που θα περιλαμβάνει εργαστήρια, υπογραφές βιβλίων, συζητήσεις σε πάνελ και μια σειρά από λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές παραστάσεις που θα προβάλλουν την αισθητική της αυθεντικής κληρονομιάς, των αξιών και των τεχνών των Εμιράτων.

Ένας διάλογος που αποκαλύπτει την κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας

Η Sheikha Bodour Al Qasimi, Πρόεδρος της Sharjah Book Authority (SBA), τονίζει τη σημασία αυτής της συμμετοχής, λέγοντας: «Αυτή η περίσταση μας υπενθυμίζει τη σημασία της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως καταλύτης για έναν εποικοδομητικό παγκόσμιο διάλογο. Είμαστε υπερήφανοι για τον ρόλο της Sharjah ως γέφυρας μεταξύ των πολιτισμών. Η Sharjah γιορτάζεται από καιρό ως φάρος της ταυτότητας των Εμιράτων και της Αραβίας και παραμένουμε αφοσιωμένοι στην προώθηση της ισχυρής διαπολιτισμικής επικοινωνίας που ξεπερνά τα σύνορα.

Διοργανώσεις όπως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς δημιουργούν ζωτικής σημασίας κανάλια επικοινωνίας μεταξύ του εκδοτικού κλάδου και των δημιουργών περιεχομένου και ανοίγουν δρόμους για την ενίσχυση των δημιουργικών βιομηχανιών, προωθώντας την αμοιβαία ανάπτυξη σε παγκόσμια κλίμακα. Η αναγνώριση της Sharjah ως τιμώμενης χώρας στην διοργάνωση του 2024, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για φορείς, άτομα και πολιτιστικές οντότητες από τα Εμιράτα να συνάψουν και να σφυρηλατήσουν ουσιαστικές συνεργασίες με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα και όχι μόνο», προσθέτει η Sheikha Bodour.

Παγκόσμια εμπειρία στον εκδοτικό κλάδο

Ο Ahmed Al Ameri, Διευθύνων Σύμβουλος της Sharjah Book Authority (SBA), τονίζει τη μεταμορφωτική επίδραση του προγράμματος Sharjah Guest of Honor στο παγκόσμιο εκδοτικό τοπίο. «Αντικατοπτρίζοντας την οραματική ηγεσία της Αυτού Υψηλότητας Σεΐχη Δρ. Sultan bin Mohammed Al Qasimi, Μέλους του Ανώτατου Συμβουλίου και Κυβερνήτη της Sharjah, η συμμετοχή μας ενσαρκώνει τη δέσμευση της Sharjah να φωτίσει κάθε πτυχή του πολιτισμού και της κουλτούρας, πτυχές που αφορούν την κοινωνία, την κληρονομιά και την ανάπτυξη.

Η Sharjah έχει αναδειχθεί σημείο αναφοράς στη διοργάνωση εκθέσεων βιβλίου παγκοσμίως, θέτοντας ένα πρότυπο για τη βιομηχανία. Η πρωτοποριακή προσέγγισή μας οδηγεί στην καινοτομία και την ανάπτυξη στον τομέα της δημιουργίας περιεχομένου, ενισχύοντας ένα περιβάλλον που συμβάλει στην επιτυχία των εκδοτών. Θεσμοθετώντας σημαντικά βραβεία βιβλίου, διεθνείς πλατφόρμες και συνέδρια, ενισχύουμε τους εκδοτικούς οίκους, τους διανομείς, τους λογοτεχνικούς πράκτορες και άλλους ειδικούς στον πολιτιστικό και δημιουργικό κλάδο», σημείωσε περαιτέρω.

Υπό την οραματική καθοδήγηση της Sheikha Bodour Al Qasimi, η SBA πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες που καλλιεργούν ουσιαστικές συνεργασίες και επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ πολιτιστικών φορέων παγκοσμίως. Αυτές οι προσπάθειες όχι μόνο ενισχύουν την παρουσία της αραβικής κουλτούρας στην παγκόσμια σκηνή, αλλά επίσης δίνουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες στη βιομηχανία του βιβλίου να ευδοκιμήσουν. Προάγοντας την εκδοτική παραγωγή των Εμιράτων και του αραβικού κόσμου, χαράσσουμε τη δική μας, εξέχουσα θέση στην παγκόσμια αγορά βιβλίων, διασφαλίζοντας ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά αντηχεί παγκοσμίως», καταλήγει ο Al Ameri.

Ο Λόγος των φιλοσόφων «μεταφράζεται» εικαστικά από Άραβες και Έλληνες καλλιτέχνες

Γιορτάζοντας τη Φιλοσοφία, η οποία είχε ανέκαθεν εξέχουσα θέση και αντίκτυπο τόσο στον ελληνικό όσο και στον αραβικό πολιτισμό, η SBA θα παρουσιάσει, στο περίπτερο της Sharjah, έκθεση με θέμα «Philosophies: Visual Simulation». Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που εμπνέεται από το Λόγο των πιο γνωστών Ελλήνων και Αράβων φιλοσόφων, που επηρέασαν τη σκέψη και τη γραφή στον αραβικό και τον ελληνικό κόσμο. Συμμετέχουν εικαστικοί από τα Εμιράτα και την Ελλάδα όπως οι Nasser Nasrallah, Rashid Al Mulla, Alia Al Hammadi, Ντανιέλα Σταματιάδη, Βασίλης Γρίβας και Αντώνης Νικολόπουλος (SOLOUP), οι οποίοι θα συνεργαστούν για να «μεταφέρουν» φιλοσοφικές έννοιες και νοήματα σε έργα που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν μακροχρόνια θετική επίδραση στους ανθρώπους.

Συζητήσεις και ζωντανές εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα της Sharjah περιλαμβάνει και μια σειρά από συζητήσεις σε πάνελ και ζωντανές εκδηλώσεις με θέματα, «Αναδυόμενη Λογοτεχνία και Μελλοντικές Προκλήσεις», που πραγματεύεται την τρέχουσα εποχή της αναδυόμενης λογοτεχνίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα, «Πολιτιστικές Σχέσεις μεταξύ Αράβων και Ελλάδας», «Προκλήσεις του Διηγήματος στην εποχή του μυθιστορήματος».

Η «Ποιητική Συνάντηση» θα φιλοξενήσει ποιητές από τα Εμιράτα και την Αραβική Χερσόνησο ενώ ακόμα μια συνεδρία θα πραγματευτεί την «Επίδραση της Ελληνικής Φιλοσοφίας στη Λογοτεχνία».

Επί τέσσερις ημέρες θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα που απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και περιλαμβάνει ποίηση, λογοτεχνία, αφηγήσεις, αρχιτεκτονική, την παράδοση και τις λαϊκές τέχνες. Περισσότεροι από δέκα Εμιρατιανοί συγγραφείς θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις με Έλληνες ομολόγους τους, προάγοντας την πολιτιστική ανταλλαγή. Δέκα Εμιρατιανοί εκδότες θα μοιραστούν τις σκέψεις και την πρόσφατη εκδοτική τους παραγωγή με ελληνόφωνους αναγνώστες. Στόχος είναι να δημιουργηθούν διασυνδέσεις και να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ συγγραφέων, εκδοτών και ιδρυμάτων γνώσης από τα ΗΑΕ, τον ευρύτερο αραβικό κόσμο και τους Έλληνες ομολόγους τους.

Εκτός από τις συζητήσεις, η Sharjah θα παρουσιάσει και μια σειρά από δημιουργικές και μουσικές εκδηλώσεις, συνυφασμένες με την αραβική ταυτότητα και κουλτούρα όπως τελετές υπογραφής βιβλίων και παρουσίαση αραβικής καλλιγραφίας, εκθέσεις με συλλογές τέχνης και αντικείμενα, εργαστήριο χέννας, παραδοσιακή κουζίνα των Εμιράτων.

Με επικεφαλής την Sharjah Book Authority (SBA), η πολυάριθμη αντιπροσωπεία του Εμιράτου θα περιλαμβάνει πλειάδα φορέων όπως οι Sharjah Broadcasting Authority, Sharjah Commerce and Tourism Development Authority, Emirates Publishers Association, η πρωτοβουλία PublisHer, οι Emirates Writers Union, Sharjah Publishing City, Al Qasimi Publication, University of Sharjah, Kalimat Group , Kalimat Foundation, Sharjah Institute of Heritage, Sharjah Archaeology Authority, House of Wisdom, Arabic Language Academy, Sharjah Literary Agency, Sharjah Museums, Emirates Reprographic Rights Management Association, Department of Culture, The UAE Board on Books for Young People, University of Sharjah , Emirates Libraries and Information Association, Dr Sultan Al Qasimi Center for Gulf Studies.

Η περιληπτική αποστολή και παρουσίαση των πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν πληθώρα φορέων στο Εμιράτο, υπογραμμίζει τη δέσμευση της Sharjah για την προώθηση των διαπολιτισμικών ανταλλαγών και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς στην παγκόσμια σκηνή.

Keywords
Αναζητήσεις
h-sharjah-iae-timomeni-proskeklimeni-tis-diethnous-ekthesis-vivliou-tis-thessalonikis.htm
Τυχαία Θέματα