Intel: Άφιξη στην Ευρώπη και προηγμένα τσιπ - Η Γερμανία φαβορί για να φιλοξενήσει τις εγκαταστάσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος Pat Gelsinger δήλωσε ότι η «Intel» σχεδιάζει να δημιουργήσει δύο μονάδες παραγωγής που θα απασχολούν 1.500 εργαζόμενους η καθεμία και θα κοστίζουν 10 δισ. ευρώ.

Η Ευρώπη θα παράγει σύντομα ένα εξάρτημα στρατηγικής σημασίας για τη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία, καθώς ο αμερικανικός γίγαντας των ημιαγωγών «Intel» βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής τοποθεσίας για ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής προηγμένων τσιπ εντός Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractive.

Πρόσφατα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ανέδειξαν τη θεμελιώδη σημασία των ημιαγωγών,

οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε ολοένα και περισσότερα προϊόντα, όπως αυτοκίνητα, τηλεοράσεις και smartphones.

Η έντονη ζήτηση και το κλείσιμο εργοστασίων ημιαγωγών, ιδίως στην Ασία, εξαιτίας των αναταραχών που προκλήθηκαν από την πανδημία, οδήγησαν σε παγκόσμια έλλειψη τσιπ εξαναγκάζοντας αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford, η Nissan και η Volkswagen να προβαίνουν σε μειώσεις της παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να εξαρτιέται πλέον λιγότερο από τις εύθραυστες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που αποσταθεροποιήθηκαν από την πανδημία και θεωρεί πλέον τους ημιαγωγούς στρατηγικής σημασίας για το μπλοκ των 27 χωρών.

Η «Intel» θα επιλέξει στις αρχές του επόμενου έτους μια τοποθεσία για τα ευρωπαϊκά εργοστάσιά της – τα οποία θα κατασκευάζουν εξαρτήματα ημιαγωγών τόσο λεπτά που μετρώνται σε νανόμετρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος Pat Gelsinger δήλωσε ότι η «Intel» σχεδιάζει να δημιουργήσει δύο μονάδες παραγωγής που θα απασχολούν 1.500 εργαζόμενους η καθεμία και θα κοστίζουν 10 δισ. ευρώ.

Έξι ακόμη εργοστάσια θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στο μέλλον, αυξάνοντας την πιθανή επένδυση στα 80 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία στην πρώτη θέση

Η Γερμανία φαίνεται να είναι το φαβορί για να φιλοξενήσει την εγκατάσταση της Intel. Η περιοχή γύρω από την ανατολική πόλη της Δρέσδης φιλοξενεί ήδη μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας τσιπ, όπως η Bosch, η Global Foundries και η Infineon.

Η Δρέσδη «φαίνεται να πληροί όλες τις προϋποθέσεις», δήλωσε ο Jean-Christophe Eloy, πρόεδρος της εταιρείας ερευνών Yole Developpment, η οποία ειδικεύεται στην αγορά ημιαγωγών.

Η περιβάλλουσα περιοχή της Σαξονίας – η οποία έχει κερδίσει το παρατσούκλι «Silicon Saxony» – διαθέτει σημαντικό εργατικό δυναμικό και δυναμικό ακινήτων, δεδομένης της εγγύτητάς της στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, πρόσθεσε ο Eloy.

Ο Frank Boesenberg, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης «Silicon Saxony», η οποία εκπροσωπεί τα τοπικά συμφέροντα στον τομέα των ημιαγωγών, επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις για τη φιλοξενία του έργου της Intel. Ανέφερε επίσης το υψηλά κατηρτισμένο εργατικό δυναμικό της «Saxony», το εκπαιδευτικό και ερευνητικό περιβάλλον, τους προμηθευτές και την εμπειρία των τοπικών αρχών στις διαδικασίες αδειοδότησης.

Η Bosch άνοιξε φέτος ένα νέο εργοστάσιο ημιαγωγών έξι μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. «Ο χρόνος και η ταχύτητα είναι σαφώς εξαιρετικά σημαντικές στον τομέα μας», δήλωσε ο Boesenberg στο AFP.

Η νότια γερμανική περιφέρεια της Βαυαρίας είναι μια άλλη υποψήφια, αλλά οι πιθανότητές της φαίνονται μικρότερες λόγω των υλικοτεχνικών απαιτήσεων του έργου και των προϋπαρχουσών εντάσεων στην τοπική αγορά εργασίας.

Μια τοπική περιβαλλοντική ΜΚΟ ξεκίνησε μια αίτηση κατά του προτεινόμενου εργοστασίου, λέγοντας ότι η επιφάνειά του θα είναι ισοδύναμη με 700 γήπεδα ποδοσφαίρου και η ημερήσια κατανάλωση νερού θα είναι ίση με εκείνη μιας πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων.

Ενώ η Γαλλία και η Ιταλία θεωρούνται εκτός διεκδίκησης για τη φιλοξενία των εργοστασίων της Intel, μπορεί να αναλάβουν ρόλους στην έρευνα και την ανάπτυξη ή ως μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, πιστεύουν οι ειδικοί.

Πηγή: Euractive

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα