Ιστορικά υψηλά για το κακάο - Εκτιμήσεις για τιμές ρεκόρ και για τη σοκολάτα

Η τιμή του κακάο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ξεπέρασε ακόμα και τα 8.300 δολάρια ανά τόνο καταγράφοντας εκρηκτική άνοδο της τάξης του 193% σε ετήσια βάση

Το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η διεθνής τιμή του κακάο στην αγορά εμπορευμάτων καθώς οι καλλιέργειες έχουν πληγεί από ασθένειες και από ακραίες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα σοβαρό έλλειμμα στην παραγωγή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η τιμή του κακάο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ξεπέρασε ακόμα και τα 8.300 δολάρια ανά τόνο καταγράφοντας εκρηκτική άνοδο της τάξης του 193% σε ετήσια βάση και 36,22% από μήνα σε μήνα.

Τρεις είναι οι βασικές αιτίες εκτίναξης της τιμής: Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το λαθρεμπόριο και η ασθένεια των βλαστών με αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου παράγεται σχεδόν το 40% του παγκόσμιου κόκκου κακάο, και στη Γκάνα, που παράγει το 20%.

Σε έκθεση της Henley Bridge, αμερικανική πολυεθνική εμπορίας και επεξεργασίας σοκολάτας εκτιμά ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν έως τέλος του έτους ενώ δεν αποκλείει πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης, αλλά και επιβάρυνση της τελικής τιμής των προϊόντων σοκολάτας. Αντίστοιχες είναι και οι εκτιμήσεις της αγοράς για τα πασχαλινά εδέσματα σοκολάτας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗ ΚΑΚΑΟ
8.300 $/ΤΟΝΟ
ΕΤΗΣΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ: +193%
ΜΗΝΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ: +36,22%

Πηγή: ΕΡΤnews.gr

Keywords
Αναζητήσεις
istorika-ypsila-gia-to-kakao---ektimiseis-gia-times-rekor-kai-gia-ti-sokolata.htm
Τυχαία Θέματα