Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: Η Ευρώπη θα μπορούσε να δει μια "επιτάχυνση της ανάπτυξης" το καλοκαίρι

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να δουν μια "τεράστια επιτάχυνση της ανάπτυξης" το καλοκαίρι, καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Wopke Hoekstra στο CNBC.

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία. Η πανδημία του κορονοϊού έχει "παγώσει" μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και η διάθεση των εμβολίων

δεν ήταν ομαλή.

Η Κομισιόν μείωσε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ για το έτος σε 3,8%, από το 4,2% που εκτιμούσε τον Νοέμβριο. Ωστόσο, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ είναι πεπεισμένος ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επανέλθει το καλοκαίρι.

"Κατά την άποψή μου, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά υπάρχει λόγος να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από ό, τι η Κομισιόν στις προβλέψεις της, γιατί αν δούμε όσα έγιναν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όσα είδαμε στην Ολλανδία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, υπήρξε τεράστια επιτάχυνση της ανάπτυξης", δήλωσε ο Hoekstra.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη επέβαλλαν τα πρώτα μέτρα lockdown τον Μάρτιο του 2020, αλλά σημείωσαν αύξηση της δραστηριότητας το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι θερμότερες θερμοκρασίες, μαζί με πιο ήπια περιοριστικά μέτρα, επέτρεψαν να ανοίξουν ξανά εστιατόρια, καταστήματα και μπαρ μετά το πρώτο lockdown. Αυτό σήμαινε ότι μετά από συρρίκνωση περίπου 11% το δεύτερο τρίμηνο, η ευρωζώνη σημείωσε άνοδο περίπου 12% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.

"Θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες ή πιθανόν λίγοι μήνες, αλλά είμαι αισιόδοξος για τη φάση λίγο πριν από το καλοκαίρι", τόνισε ο Hoekstra. "Νομίζω ότι με πολύ αυξημένα επίπεδα εμβολιασμού, με το καλοκαίρι να έρχεται στην ήπειρο, με τις δυνατότητες που έχουμε όσον αφορά τα τεστ κορονοϊού ... Είμαι πραγματικά αρκετά αισιόδοξος ότι αυτή θα είναι φάση όπου αργά μεν αλλά σίγουρα θα επιστρέψουμε στα φυσιολογικά επίπεδα", πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα