Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Σε σταυροδρόμι η Βιομηχανία - Οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης

«Τα προβλήματα είναι δομικά. Και αυτό το πρόβλημα θα παραμείνει όσο δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας…» σημείωσε

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές βιομηχανίες και ιδίως στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στα εγκαίνια του εργοστασίου του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι ως ένα από τα μεγαλύτερα, πλήρως

ψηφιοποιημένα και πράσινα εργοστάσια τσιμέντου στην Ευρώπη, με ορίζοντα το 2030, τονίζοντας τα ενεργειακά κόστη, παρά το γεγονός ό,τι οι τιμές μειώθηκαν.

«Τα προβλήματα είναι δομικά. Και αυτό το πρόβλημα θα παραμείνει όσο δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας…» σημείωσε, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τις ευθύνες των Βρυξελλών. «Τώρα η Κομισιόν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και των ζητημάτων της πράσινης μετάβασης», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, επίσης, ότι καλό θα ήταν να προχωρήσει σε μεγαλύτερα κίνητρα τόσο στις βιομηχανίες της που επενδύουν προς αυτή την κατεύθυνση, όσο ενδεχομένως και σε εκείνους τους πελάτες τους που θα επιλέγουν τα προϊόντα χαμηλότερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στάθηκε επίσης στις στρεβλώσεις των απευθείας επιδοτήσεων που σήμερα δίνουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, στις βιομηχανίες τους γι αυτή τη μετάβαση με αποτέλεσμα να προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι πχ των βιομηχανιών της Ελλάδας και παράλληλα να καταλύουν την ενιαία αγορά.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου χαρακτήρισε “υπαρξιακές” τις επενδύσεις που καλείται να κάνει η Βιομηχανία για την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση αλλά και τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων. Τις χαρακτήρισε "αναγκαίες" λόγω κλιματικής κρίσης έκρουσε, ωστόσο, και ένα καμπανάκι κινδύνου καθώς μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία που ακολουθεί τους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η Ευρώπη η Βιομηχανία χάνει σε ανταγωνιστικότητα και τελικά οδηγείται σε περιορισμό δραστηριοτήτων.

Και κατέληξε: «Η αλήθεια είναι πως στο γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελλάδα έχει περιορισμένους βαθμούς ενέργειας. Η κυβέρνηση όμως, και χωρίς διάθεση να την κατηγορήσω, πρέπει κάτι να κάνει. Να μας βοηθήσει το κόστος ενέργειας να είναι πιο προβλέψιμο. Δυστυχώς δεν έχει κάνει τίποτα ενώ σε άλλες χώρες έχουν γίνει. Γι αυτό φωνάζουμε συνέχεια! Πρέπει να μας βοηθήσει όχι στη λειτουργία μας, αλλά στη μετάβαση. Μετάβαση σημαίνει ‘βοηθήστε μας με τις αδειοδοτήσεις, φτιάξτε τις υποδομές που χρειάζονται, γιατί και τις υποδομές κάποιος πρέπει να τις κάνει, και ναι, χρειαζόμαστε κεφάλαια… Πήραμε ήδη 230 εκατ. απ’ την Ευρώπη! Χρειαζόμαστε βοήθεια για την απανθρακοποίηση Ολα αυτά θέλουν συνεργασίες. Δεν μπορεί να τα κάνει κανείς μόνος του»

Keywords
Αναζητήσεις
papalexopoulos-sev-se-stavrodromi-i-viomichania---oi-prokliseis-tis-prasinis-metavasis.htm
Τυχαία Θέματα