Πρακτικά Fed: "Σήμα" για πιο επιθετικές κινήσεις

Ο πληθωρισμός εκτοξεύεται σε υψηλό 40 ετών.

Αξιωματούχοι της Federal Reserve τον περασμένο μήνα συμφώνησαν ότι, με τον πληθωρισμό να διευρύνει την επιρροή του στην οικονομία και την απασχόληση ισχυρή, ήρθε η ώρα να αυστηροποιηθεί η νομισματική πολιτική, αλλά και ότι οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από μια ανάλυση των δεδομένων σε κάθε συνεδρίαση, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα, την Τετάρτη (16/2).

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το επιτόκιο-στόχος

της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ πιθανότατα θα έπρεπε να αυξηθεί με «γρηγορότερο ρυθμό», από όταν η Fed αύξησε τα επιτόκια τελευταία φορά το 2015.

Ωστόσο, «ακόμη κι έτσι, οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η κατάλληλη πορεία πολιτικής θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές και τους κινδύνους γύρω από τις προοπτικές», σημειώνεται στα πρακτικά.

Οι συμμετέχοντες «θα ενημερώνουν τις αξιολογήσεις τους για το κατάλληλο πλαίσιο και για τη στάση πολιτικής σε κάθε συνεδρίαση», καθώς οι αξιωματούχοι εξετάζουν τόσο τις αυξήσεις των επιτοκίων όσο και τα σχέδια για μείωση των περιουσιακών στοιχείων της Fed.

Το έγγραφο έδωσε μια πιο λεπτομερή περιγραφή της συνεδρίασης της 25-26 Ιανουαρίου, στην οποία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφώνησαν ότι θα ήταν "σύντομα σκόπιμο" να αυξηθεί το επιτόκιο αναφοράς της Fed από το σχεδόν μηδενικό επίπεδό του, και επίσης συζήτησαν σχέδια για μείωση στο χαρτοφυλάκιο τίτλων σχεδόν 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχει η κεντρική τράπεζα.

Οι επενδυτές αναμένουν επί του παρόντος η Fed να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο με αρχική αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας και να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι αναφορές από την αρχή του τρέχοντος έτους , αν μη τι άλλο, ενίσχυσαν την ετοιμότητα της Fed να δράσει. Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ήταν ισχυρές και οι εργοδότες στις ΗΠΑ πρόσθεσαν 467.000 θέσεις εργασίας αυτόν τον μήνα, πολύ περισσότερες από το αναμενόμενο. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν έδειξαν σημάδια υποχώρησης από το τρέχον υψηλό 40 ετών.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζήτησαν επίσης τον περασμένο μήνα σχέδια για περικοπή των κρατικών ομολόγων και τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ και εξέδωσαν μια σειρά από γενικές αρχές που θα καθοδηγούν τις μειώσεις. Πρέπει τώρα να καθορίσουν τις λεπτομέρειες για το πόση μείωση θα επιτρέπεται κάθε μήνα και πότε να ξεκινήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα