Βιολέττα Λάππα (CEO Mothercare): Οι προκλήσεις του 2022

Η πορεία της εταιρείας εξελίσσεται θετικά με το e-shop να αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο ενώ ιδιαίτερη είναι η συμβολή των social media στην προώθηση των προϊόντων. 

Με μικρές αυξήσεις σε συγκεκριμένους κωδικούς τους επόμενους μήνες, περαιτέρω ενίσχυση του e-shop της και των social media, αλλά και έμφαση τόσο στα μικρότερα μαγαζιά του κέντρου της Αθήνας,

όσο και τα μεγαλύτερα των προαστίων μάχεται την «;omikron» η εταιρεία, η οποία έχει την αποκλειστικότητα της Mothercare στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Mothercare Ελλάδος, Βιολέττα Λάππα «δεν μας επηρέασε ιδιαίτερα η επέλαση της όμικρον, από την άποψη ότι ήδη από τον Νοέμβριο είχαμε δει δισταγμό από την πλευρά του κόσμου, λόγω των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Η μεγάλη έξαρση έγινε λίγο μετά τα Χριστούγεννα, όταν ήταν πολλοί αυτοί που φοβήθηκαν ακόμα και να βγουν από τα σπίτια τους, οπότε είναι λογικό να υπάρχει μια κάμψη τις πωλήσεις αυτού του χρονικού διαστήματος. Ωστόσο είμαι αισιόδοξη ότι όλο αυτό θα μειωθεί αισθητά από τον Φεβρουάριο και μετά, οπότε θεωρώ ότι και το 2021 θα είναι μια καλή χρονιά συνολικά όπως και το 2020, παρά τα κλειστά, ανά περιόδους, φυσικά σημεία πώλησης».

Σε αυτή τη χρονική περίοδο, σύμφωνα με την κ. Λάππα είναι πολύ σημαντική η συμβολή του E-shop: «Δεν είμαστε από τις εταιρείες που θα αφήσουμε πίσω την τεχνολογία, εφόσον τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, καθώς είναι επιταγή της εποχής. Πλέον, η χρήση του e-shop από τους καταναλωτές μας έχει σταθεροποιηθεί και πλέον κινείται γύρω στο 15% του μηνιαίου τζίρου, δείχνοντάς μας ότι εξακολουθεί να παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο, του οποίου τις δυνατότητες θα τις δούμε ακόμα περισσότερο και στο μέλλον», ενώ κάνει λόγο και για την ιδιαίτερη συμβολή των Social media.

Σύμφωνα με την κυρία Λάππα, οι δύο μεγάλες προκλήσεις του 2022 για το λιανικό εμπόριο θα είναι η διατήρηση ενός ικανοποιητικού στοκ που θα διοχετεύεται σε όλα τα μαγαζιά της επιχείρησης, αλλά και η σωστή διαχείριση των ανατιμήσεων.

Πολυκαναλικό δίκτυο πωλήσεων

Η εταιρεία, ωστόσο, ρίχνει το βάρος της και στην πολυκαναλική εμπειρία που μπορεί να παραχθεί και στα φυσικά σημεία πώλησης. Κορωνίδα του ομίλου αποτελεί το κατάστημα της Νέας Ερυθραίας, το οποίο σημειώνει και τις πιο υψηλές πωλήσεις στην παρούσα φάση: «Το e-shop στη δική μας περίπτωση δεν χρησιμεύει μόνο για την παραγγελία των καταναλωτών μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό τους, καθώς οι πωλητές μας στα φυσικά καταστήματα μπορούν να επικοινωνήσουν στους πελάτες μέσω των tablets τους εκατοντάδες άλλα προϊόντα που δεν μπορούν να είναι όλα στα μαγαζιά».

Πάντως, και το 2022 θα δοθεί έμφαση κυρίως στα μαγαζιά των προαστίων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι η αμελητέα η σημασία στα φυσικά σημεία πώλησης που βρίσκονται στο κέντρο: «Υπάρχει εδώ και μήνες η διαπίστωση ότι τρεις συγκεκριμένοι λόγοι έχουν μειώσει αισθητά την κινητικότητα στο κέντρο της πόλης: Η μείωση του τουρισμού, η τηλεργασία και η αισθητή ελάττωση της μετακίνησης έχουν συμβάλει στην απομάκρυνση του κόσμου από τα μαγαζιά του κέντρου. Οπότε, σε αυτή τη λογική τα μαγαζιά μας στο κέντρο έχουν τα απαραίτητα για την πρώτη περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας και αυτά που βρίσκονται στα προάστια έχουν το μεγάλο μέρος της βρεφανάπτυξης, με περισσότερο χώρο πάρκινγκ για ογκώδη εξοπλισμό» αναφέρει η κ. Λάππα.

Νέα κατάστημα στο Smart Park και μελλοντικά στο Ελληνικό

Μιας τέτοιας λογικής είναι και το νέο κατάστημα της εταιρείας στο εμπορικό κέντρο Smart Park στα Σπάτα, το οποίο συμπληρώνει 40 ημέρες από το άνοιγμά του, με την CEO της εταιρείας να εκφράζει την ικανοποίησή της για τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του σε σχέση με την έλευση των καταναλωτών.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι από την εταιρεία αναζητούνται τέτοιοι χώροι, όπως πχ έχει, ήδη, προχωρήσει η συμφωνία για το κατάστημα Mothercare το 2026 στην περιοχή του εμπορικού πάρκου του Ελληνικού, ενώ δεν αποκλείονται συζητήσεις στο μέλλον και με άλλες τέτοιες εμπορικές προσπάθειες όπως το νέο Μινιόν και ο Πύργος του Πειραιά.

Αναφορικά με τις ραγδαίες ανατιμήσεις πρώτων υλών, η Mothercare Ελλάδος προς το παρόν δεν έχει κάνει αυξήσεις στα προϊόντα της, ωστόσο, αυτό αναμένεται να γίνει, σε μικρό ποσοστό, και σε συγκεκριμένους κωδικούς από την άνοιξη: «Είναι κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό σε εμάς ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. Υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση σε υλικά όπως το πλαστικό που χρησιμοποιείται σε διάφορα αντικείμενα που διαθέτουμε προς πώληση. Προς το παρόν έχουμε κατορθώσει να κρατήσουμε τις τιμές μας στα ίδια επίπεδα, όμως από την άνοιξη και μετά εκτιμώ ότι θα υπάρχει μια μικρή άνοδος, η οποία, ωστόσο, θα είναι ελεγχόμενη και μικρότερη από αυτή που έχει κάνει, ήδη, ο ανταγωνισμός».

Η πορεία στα Βαλκάνια

Σημαντικό κομμάτι της εταιρείας αποτελεί και η δραστηριοποίησή της στα Βαλκάνια, με ιδιαίτερη έμφαση στη Ρουμανία: «Είναι μια αγορά που πηγαίνει σταδιακά καλύτερα και θέλουμε να την ενισχύσουμε. Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε και το e-shop, το οποίο επίσης, ανεβαίνει συνεχώς, δίνοντας μας θετικά αποτελέσματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία πριν από λίγο καιρό άνοιξε κατάστημα και στα Σκόπια, ενώ δεν υπάρχει στόχος για επάνοδο στη Βουλγαρία, μετά από το κλείσιμο του καταστήματος στο κέντρο της Σόφιας στις αρχές του 2020.

Οικονομικά μεγέθη

Η πορεία εφέτος της εταιρείας εφέτος μέχρι το το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου είναι ανοδική. Σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο του 2021 ανήλθε σε 20,108 εκατ. ευρώ έναντι 16,902 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 18,97% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020. Παράλληλα, τα μικτά κέρδη ανήλθαν σε 9,973 εκατ. ευρώ έναντι 8,493 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 17,43%. Τα, δε, αποτελέσματα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε € 4.638 χιλ. έναντι € 3.329 χιλ. το εννεάμηνο του 2020 αυξημένα κατά 39,34%.

Σε επίπεδο μητρικής τα EBITDA ανήλθαν σε 4,034 εκατ. ευρώ έναντι 2,689 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 50,03%.

Keywords
Τυχαία Θέματα