Test drive: MG4 Excite 51 kWh

Όπως φαίνεται, οι φήμες που υπήρχαν για την πρόοδο των Κινέζων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν ήταν φήμες, αλλά πραγματικότητα. Με απόλυτα κριτήρια το MG4 είναι ένα καλό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που μπορεί να συγκριθεί χωρίς κόμπλεξ με τον ανταγωνισμό από την Ευρώπη και την υπόλοιπη Ασία, ποιοτικό, ευκολοδήγητο, πολιτισμένο, αρκετά γρήγορο, πλήρως εξοπλισμένο, ενώ βασικό ατού -σημαντικό για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις μέρες μας- είναι η καλή αυτονομία που έχει με τα σημερινά δεδομένα, χάρη και στο αποτελεσματικό

σύστημα ανάκτησης ενέργειας. Και φυσικά, σημαντικό στοιχείο επίσης είναι και η 7ετής εγγύηση και η ανταγωνιστική τιμή του (μέσα στο πλαίσιο της πραγματικότητας που ισχύει στην ηλεκτροκίνηση), η οποία μάλιστα, με τη νέα ενεργοποίηση του προγράμματος της κρατικής ενίσχυσης για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μπορεί να φτάσει αρκετά κοντά στα επίπεδα των συμβατικών ή ήπιων υβριδικών μοντέλων (ιδιαίτερα στην πιο προσιτή έκδοσή του με τη μικρότερη μπαταρία).

Το λαξεμένο καπό του βυθίζεται πάνω από μια κλειστή μάσκα με έντονες γραμμές, ενώ το σπόιλερ έρχεται να οριοθετήσει τη μουσούδα του αυτοκινήτου. Η φωτεινή υπογραφή συντίθεται από λεπτά φανάρια και φλας που δείχνουν προς τα επάνω. Με τα φώτα LED της μεγάλης και της μεσαίας σκάλας να σχηματίζουν έξι κάθετες ζώνες.Η αντίστοιχη υπογραφή είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή στο πίσω μέρος, με φώτα που αποτελούνται από 172 LED, τα οποία έχουν σχήμα «Υ», δημιουργώντας αστερισμό στην κορυφή της φωτεινής λωρίδας.

Το μπόι του MG4 είναι αρκετά χαμηλό, με κεκλιμένη γραμμή οροφής που φτάνει το 1,5 m. Το συνολικό μήκος του είναι 4,28 m και το πλάτος 1,83 m. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η χρήση της νέας πλατφόρμας MSP όπου πάνω της πατά το MG4, καθιστά δυνατή την τοποθέτηση των τροχών στις τέσσερις γωνίες του αυτοκινήτου για ενισχυμένα δυναμικά χαρακτηριστικά Και όχι μόνο.

Το κυριότερο είναι ότι υποστηρίζει την ενσωμάτωση μιας μπαταρίας «cell to pack», από τις πιο λεπτές στην αγορά (11 cm), η οποία χαμηλώνει το κέντρο βάρους και βελτιώνει την οδηγησιμότητα. Χώρια που αποδίδει μεταξόνιο 2,7 m σε ένα αυτοκίνητο μήκους μόλις 4,3 m
Επί του πρακτέου, τέσσερις ενήλικοι μπορούν να χωρέσουν άνετα στην καμπίνα, με καλό χώρο για το κεφάλι τους και τη δυνατότητα να περάσουν τα πέλματα κάτω από τα εμπρός καθίσματα. Με τους πίσω να εισέρχονται με άνεση, καθώς οι πόρτες ανοίγουν σχεδόν 90°.

Το πρώτο σοβαρό παράπονο ωστόσο, προέρχεται από τη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ που περιορίζεται στα 363 lt -δεν υπάρχει πορτμπαγκάζ εμπρός. Μπορείς όμως να παρηγορηθείς με το αναδιπλούμενο πίσω κάθισμα σε αναλογία 60:40 που ανεβάζει τη χωρητικότητα στα 1.177 lt.

Το δεύτερο παράπονο προέρχεται από την οικονομική ποιότητα των υλικών στα χαμηλά της καμπίνας. Τα φινιρίσματα δεν είναι αυτό που θα λέγαμε «συναρπαστικά», τα γυαλιστερά πλαστικά είναι λίγο θαμπά και σκληρά στα περισσότερα σημεία που πιάνεις
Εξαίρεση το πάνω μέρος του ταμπλό, όπου μια φαρδιά αφρώδης επιφάνεια έρχεται να αμβλύνει την εντύπωση χαμηλού κόστους. Ωστόσο, οι συναρμογή οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι «γερμανικού» επιπέδου. Αδιόρατες ανοχές και απουσία οποιουδήποτε τριξίματος ή θορύβου, ανεξάρτητα από την κατάσταση του δρόμου
Πάνω από όλα όμως, τα εμπρός καθίσματα παρέχουν καλή πλευρική στήριξη. Κρίμα που το ύφασμά τους είναι κομμάτι φθηνιάρικο -αναρωτιόμαστε για την αντοχή του στο χρόνο. Όπως και η «αφρώδης» στεφάνη του τιμονιού με τις δύο ακτίνες που φιλοξενούν αντίστοιχες πλατφόρμες με χειριστήρια. Να σημειώσουμε ότι το τιμόνι ρυθμίζεται σε ύψος και βάθος.

Τα ψηφιακά ενσωματωμένα όργανα με διαγώνιο 7” και ανάλυση 800 x 480 pixel επωφελούνται από μια έγχρωμη οθόνη που εμφανίζει βασικές πληροφορίες σχετικά με την οδήγηση: Ταχύτητα, αυτονομία, ποσοστό μπαταρίας που απομένει, κατανάλωση ταξιδιού.

Ξεχάστε την κάμερα οπισθοπορείας ή την κάμερα 360° -απουσιάζουν τόσο από την Excite όσο και την ακριβότερη Exclusive. Πρέπει επομένως να βασιστείς στους αισθητήρες της όπισθεν που δεν είναι και πολύ ακριβείς. Στις ελλείψεις θα σημειώναμε ακόμη την υποβοήθηση στάθμευσης και τη προειδοποίηση κάθετης κυκλοφορίας στο πίσω μέρος του MG4. Επίσης, δεν υπάρχει η προειδοποίηση τυφλού σημείου και επαγωγικός φορτιστής για smartphone

Το MG4 Excite διατηρεί τον ίδιο τύπο του σύγχρονου κινητήρα μόνιμου μαγνήτη από τη δυνατότερη έκδοση Exclusive. Ωστόσο, εδώ είναι detuned αποδίδοντας 125 kW (170 PS), σε σύγκριση με τα 204 της έκδοσης Exclusive. Η ροπή παραμένει η ίδια, στα 250 Nm, με τις επιδόσεις να διαφέρουν ελάχιστα. Πιθανότατα λοιπόν και λόγω ελαφρώς χαμηλότερης μάζας (1.655 kg έναντι με 1.685 kg), για το σπριντ των 0-100 km/h, η διαφορά είναι μόλις 0,2”, στα 7,9” αντί για τα 7,7” της Exclusive.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζουν τον δυναμισμό του MG4. Με χαμηλό κέντρο βάρους, τροχούς στις τέσσερις γωνίες του αυτοκινήτου, κατανομή βάρους 50:50 και πίσω ανάρτηση πέντε συνδέσμων, το MG4 είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό στην οδήγηση. Ειδικά σε στενούς, φιδίσιους δρόμους, όπου η πισωκίνητη φύση του και η διάθεσή του να υπερστρέψει κάνει θαύματα. Και το κάνει, με το πίσω μέρος να γλιστρά απαλά και προοδευτικά. Και σαφώς διασκεδαστικά, καθώς δεν σε προϊδεάζει ούτε και τελικά σου επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις
Χάρη στη ρύθμιση του κιβωτίου και στο επικοινωνιακό τιμόνι στη λειτουργία Sport που επενεργεί σε ένα ακριβέστατο μπροστινό, το MG4 είναι απόλαυση. Προσέξτε, όμως! Για να γίνει έτσι, χρειάζεται να μπεις στη λειτουργία οδήγησης Custom, να βάλεις όλα τα ποτενσιόμετρα στο τέρμα και απλώς να προσαρμόσεις την ισχύ του ηλεκτρομοτέρ ανάλογα με τις ανάγκες σου. Ακόμη και με τον κινητήρα στη ρύθμιση Eco, δεν θα δυσκολευτείς πάντως να προσπεράσεις στην εθνική. Και με το πλήρως απενεργοποιούμενο ESP, η MG Motor μας δίνει μια γεύση από ένα ηλεκτρικό μέλλον όπου η διασκέδαση αποτελεί πιάτο του μενού.

Όλα τέλεια στον δρόμο λοιπόν με το MG4; Όχι! Οι αναρτήσεις στερούνται δυναμικής φινέτσας στη μεγάλη συμπίεση. «Μικρό τα κακό», θα πείτε. Και μάλλον είναι έτσι, αποτιμώντας το σύνολο της δυναμικής συμπεριφοράς.

Το MG4 δεν «παίρνει εμπρός» μέσω ενός κουμπιού on-off και το κάνει αλά Tesla. Ανοίγεις την πόρτα, κάθεσαι, πατάς φρένο γυρίζεις το περιστροφικό χειριστήριο του κιβωτίου στο D ή στο R… Και ξεκινάς. Η διαδικασία είναι λίγο χρονοβόρα. Αλλά από την άλλη, φτάνοντας στον προορισμό σου, βάζεις το χειριστήριο στο P, βγαίνεις και το MG4 σβήνει αυτόματα.

Όλα τα παραπάνω, ειδικά τα αρνητικά κινούνται στη σφαίρα του πταίσματος. Οπότε θα ρωτήσετε και εύλογα, «έχει κάποιο σοβαρό μειονέκτημα του αυτοκίνητο;». Ναι! Το MG4 Excite δεν λάμπει ούτε για την κατανάλωση ούτε για την αυτονομία του. Η μικρή μπαταρία λιθίου-σιδήρου-φωσφορικού διαθέτει ενεργειακή πυκνότητα μόνο 51 kWh.

Σαφώς η χημεία της είναι εγνωσμένης αξιοπιστίας, απορροφά 100% φορτίσεις πιο βιώσιμα και το κόστος κατασκευής της είναι 30% χαμηλότερο από αυτό μιας μπαταρίας NMC. Αλλά το πλεονέκτημα της τελευταίας έγκειται στην ενεργειακή πυκνότητα: Για ένα ισοδύναμο βάρος, η αυτονομία που δίνει είναι πολύ μεγαλύτερη.
Το MG4 λοιπόν παρουσιάζεται διπρόσωπο όσον αφορά την κατανάλωση. Στην πόλη η κατανάλωση παραμένει σχετικά λογική, στις 16,6 kWh/100 km. Περί την πόλη και στους δρόμους μέσης ταχύτητα στην περιφέρεια, ανεβαίνει στις 18,9 kWh. Από την άλλη, στην εθνική και κινούμενος με τις νόμιμες ταχύτητες, πλησιάζει τις 25 kWh/100 km.

Μια ακόμη ένσταση αποτελεί η ισχύς φόρτισης. Το MG4 Excite είναι εξοπλισμένο με εσωτερικό φορτιστή χαμηλής ισχύος, στα 6,6 kW. Και χρειάζεται σχεδόν οκτώ ώρες για να φορτίσει από το 10% στο 80% σε τερματικό AC. Σε τερματικό ταχείας φόρτισης DC, το MG4 Excite μπορεί να δεχθεί ισχύ έως και 88 kW με επαναφόρτιση από 10% έως 80% που ανακοινώνεται σε 40 λεπτά.

Φτάνοντας στην ώρα της κρίσεως, να τονίσουμε ότι το MG4 Excite δεν είναι απλώς ένα καλό αυτοκίνητο. Θα το συστήναμε κιόλας ως ηλεκτρικό, αρκεί να συμβιβαστείς με τα λίγα ελαττώματά του. Και να επιλέξεις για ποια χρήση το θέλεις. Έτσι θα μπορούσες να προσπεράσεις το ελαφρώς απογοητευτικό φινίρισμα, τη βραδύτητα του infotainment και τα μέτρια βοηθήματα οδήγησης που εν καιρώ, OTA, θα έρθουν στα ίσα τους.

Το σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι η αυτονομία, με δεδομένη την κατανάλωση στον ανοιχτό δρόμο. Για να μην μετατραπεί ένα ταξίδι του Σαββατοκύριακου σε τιμωρία. Οπότε, αν θέλεις το MG4 και για αποδράσεις το ΠΣΚ, τότε η έκδοση Exclusive με την μπαταρία των 61 kWh, τον 11άρη εσωτερικό φορτιστή AC και τον 135άρη DC είναι πιο ενδεδειγμένη. Αλλά κοστίζει και €4.302 επιπλέον, φτάνοντας τις €28.750.

Ακόμη όμως και στη έκδοση Excite των €24.448 αγοράζεις ένα ευρύχωρο, άνετο, καλά εξοπλισμένο και κομψό αυτοκίνητο που ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα άλλα, ηλεκτρικά και θερμικά. Και κυρίως δεν υπάρχει ανταγωνιστής σε αυτή την τιμή.

Tεχνικά χαρακτηριστικά – MG4 Excite 51 kWh
Κινητήρας: Ηλεκτροκινητήρας, πίσω κίνηση
Ισχύς: 170 PS
Ροπή: 250 Nm
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Χωρητικότητα μπαταρίας: 51,0 kWh, τύπου LFP
Ισχύς φόρτισης: 6,6 kW (AC), 88 kW (DC)
Κιβώτιο: Αυτόματο 1ας σχέσης
Επιτάχυνση 0-100km/h: 7,7 sec
Τελική ταχύτητα: 160 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή, δοκιμής: 17 kWh / 100 km, 18,5 kWh / 100 km
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.287×1.836×1.504 mm
Μεταξόνιο: 2.705 mm
Βάρος: 1.730 kg
Χώρος αποσκευών: 363-1.177 lt
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: Από 32.448 ευρώ (από 24.448 ευρώ με κρατική επιδότηση και απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου) / 0 ευρώ

ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΤΑΣ

Test drive: MG4 Excite 51 kWh on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Test,MG4 Excite 51 Wh