Χορευτικό υπερθέαμα με τη σφραγίδα των Momix

Χορευτικό υπερθέαμα με τη σφραγίδα των Momix12.06.2018Τέχνες

Ο ιδρυτής της ομάδας Μόουζες Πέντλετον μιλά για την επετειακή παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Δεν δηλώνει «συνηθισμένος άνθρωπος». Και πώς θα μπορούσε να είναι, άλλωστε, όταν -παιδί ακόμη- δεν ονειρευόταν όπως άλλοι συνομήλικοί του να γίνει γιατρός ή δικηγόρος, αλλά έτρεχε στα δάση, αναζητώντας τον ρυθμό και τη μουσική στους ήχους της φύσης. Ο 69χρονος χορογράφος και ιδρυτής των Momix

Μόουζες Πέντλετον είναι ένας φιλοσοφημένος και ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας «επαγγελματίας ονειροπόλος», που δεν σταματά να δημιουργεί και να αναζητεί την ομορφιά ακόμη και στα πιο απλά πράγματα.

Λίγο πριν από τη νέα επίσκεψή τους στην Ελλάδα στις 19 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Momix και ψυχή της ομάδας, ο Μόουζες Πέντλετον, μιλάει στη «δημοκρατία» για την επετειακή παράσταση που θα μας παρουσιάσουν και εξηγεί γιατί λατρεύει να φέρνει στην Ελλάδα όλες τις νέες δουλειές του.

«Στο “Viva Momix” έχουν συμπεριληφθεί αγαπημένες χορογραφίες από το ρεπερτόριο της ομάδας, αλλά και τρία με τέσσερα έργα τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα» μας εξηγεί από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο διεθνώς αναγνωρισμένος χορογράφος. «Ελπίζω οι εκπλήξεις που έχουμε ετοιμάσει για εσάς να είναι ευχάριστες» συνεχίζει. Η μεγαλύτερη ομάδα ακροβατικού χορού στον πλανήτη έρχεται ξανά στην Αθήνα, ακριβώς δύο χρόνια μετά την τελευταία εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ένα χορευτικό υπερθέαμα που συνδυάζει τα ακροβατικά, το τσίρκο, το βίντεο και τα εφέ με τον χορό. Βέβαια, ο ίδιος ποτέ δεν έχει αφήσει εκτός τη χώρα μας από τα καλλιτεχνικά σχέδιά του, συμπεριλαμβάνοντάς τη στο πρόγραμμα των περιοδειών του.

Φαντασία

«Τα σόου των Momix έχουν φαντασία, θετική σκέψη και κουβαλούν μοναδικές εικόνες» μας λέει και προσθέτει: «Σίγουρα, αυτά είναι στοιχεία που αρέσουν όχι μόνο στο ελληνικό κοινό αλλά και σε εκατοντάδες χιλιάδες θεατές ακόμη. Οι παραστάσεις μας συνθέτουν έναν τρόπο διαφυγής από την πραγματικότητα, γι' αυτό και όλοι ανυπομονούν να “βουτήξουν” στον κόσμο μας για λίγες ώρες. Το θέαμα που προσφέρουμε είναι ελκυστικό και για ακόμη έναν λόγο. Δεν έχει τον φραγμό της γλώσσας, που είναι ένα σημαντικό εμπόδιο. Οι Momix δεν προσπαθούν να πουν στον κόσμο τι πρέπει να δει, αλλά προκαλούν τη σκέψη του για το πώς πρέπει να το δει. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι μας λένε μετά τις παραστάσεις μας ότι φεύγουν από την αίθουσα “ελαφρύτεροι”».

Οπως επισημαίνει, οι πιο ένθερμοι θεατές της ομάδας -μετράει 35 χρόνια παρουσίας στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή- είναι οι Ιταλοί, τους οποίους οι Momix επισκέπτονται κάθε χρόνο, ανεβάζοντας τις παραστάσεις τους: «Στην Ιταλία βρεθήκαμε πρώτη φορά το 1980 και κάναμε εκεί την πρεμιέρα του πρώτου έργου μας. Στην πραγματικότητα η ομάδα μας συμπληρώνει 38 χρόνια και κάθε χρόνο όλα αυτά τα έτη επισκεπτόμαστε την Ιταλία δύο με τρεις φορές».

Ομως, πόσο εύκολο είναι να έχει συνεχώς έμπνευση, να δημιουργεί καινούργια έργα; Προσπαθεί μέσα από τον χορό να επανεφεύρει τον εαυτό του; «Κάθε μέρα που σηκώνομαι και με βλέπω στον καθρέφτη, σκέφτομαι: “Θεέ μου, είμαι ακόμη ζωντανός. Ας το γιορτάσω.” Είναι ένα θαύμα που καταφέραμε τόσα χρόνια να επιβιώσουμε ως ομάδα. Ο βασικός στόχος μου, και κατ’ επέκταση των Momix, ήταν να δείξουμε μέσα από τη δουλειά μας πώς συνδέονται οι άνθρωποι με τα μη ανθρώπινα. Ξέρετε, λατρεύω τη φύση και πλέον απολαμβάνω τη ζωή από το πίσω μέρος της αυλής μου, όπου καλλιεργώ χιλιάδες ηλιοτρόπια, για την ακρίβεια περίπου 18.000 στον αριθμό. Παρατηρώ, λοιπόν, με ποιον ρυθμό εξελίσσεται η ζωή, κάτι που εξακολουθεί να με εντυπωσιάζει».

Info: Η παράσταση «Viva Momix» κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 19 Ιουνίου. Εως τις 23 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα