Δυσθεώρητο το χρέος των ΗΠΑ

Οπου μιλούν «αγγλικά» χρωστά το αμερικανικό κράτος

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ υπερβαίνει τα 21,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε ποιους όμως, χρωστάει το αμερικανικό κράτος; Ποιοι είναι δηλαδή, οι κάτοχοι των κρατικών ομολόγων;
Το χρέος των ΗΠΑ είναι δυσθεώρητο. Αυτό είναι γνωστό. Γνωστό είναι

επίσης, ότι το ύψος του υπερβαίνει τα 21,2 τρισεκατομμύρια δολάρια!
Ας δούμε όμως, σε ποια «χέρια» βρίσκεται αυτό το τεράστιο δημόσιο χρέος. Σε ποιους δηλαδή, χρωστάει το αμερικανικό κράτος.
Ο μεγαλύτερος κάτοχος δημόσιων ομολόγων είναι οι εγχώριοι επενδυτές, δηλαδή Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι κατέχουν αξιόχρεα, ύψους 6,89 τρισ. Δολαρίων-ήτοι το 32,5% του συνολικού χρέους.
Σε παρεμφερή επίπεδα, βρίσκεται και το ύψος των ομολόγων, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή ξένων επενδυτών. Το συγκεκριμένο ποσό ανέρχεται στα 6,21 τρισεκατομμύρια δολάρια (29,3% επί του συνολικού χρέους).
Το αμερικανικό δημόσιο, ωστόσο, οφείλει πολλά χρήματα και στον ίδιο του τον… εαυτό, καθώς ομόλογα, αξίας 5,73 τρισ. δολαρίων, βρίσκονται στα «χέρια» δημόσιων οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων.
Παράλληλα, σύμφωνα με το MarketWatch, ομόλογα περίπου 2,40 τρισ. δολαρίων κατέχει και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reverse).
Οπως καθίσταται σαφές, επομένως, σχεδόν το 70% του αμερικανικού χρέους είναι εσωτερικής προέλευσης, καθώς μόλις το 30% βρίσκεται στα «χέρια» ξένων επενδυτών.


Οσον αφορά τους τελευταίους, η μεγαλύτερη έκθεση συνίσταται στην Κίνα, με ομόλογα 1,18 τρισ. δολαρίων, ενώ ακολουθούν η Ιαπωνία (1,03 τρισ. δολάρια) και οι Βραζιλία – Ιρλανδία (300 δισ. δολάρια.
Πηγή Sputnik

Keywords
Τυχαία Θέματα