«Bουτιά» σε εβδομαδιαίο χαμηλό το Bitcoin-Έχασαν $250 δισ. τα κρυπτονομίσματα

Το Bitcoin καταγράφει απότομη πτώση την Παρασκευή (15/3), δείχνοντας ότι το πρόσφατο ράλι του θα συνεχίσει να έχει σκαμπανεβάσματα.

Το δημοφιλές κρυπτονόμισμα έπεσε ακόμα και στα 65.600 δολάρια, που αποτελεί εβδομαδιαίο χαμηλό, πριν ανακάμψει ελαφρά, αλλά και πάλι διαπραγματεύεται πολύ μακριά από τα σχεδόν 74.000 δολάρια που άγγιξε χθες.

Οι αναλυτές δεν έχουν ερμηνεύσει επακριβώς τι προκάλεσε την πτώση του Βitcoin, αλλά σημειώνουν ότι ακολουθεί την τάση του Nasdaq και του χρυσού που βρέθηκαν υπό πίεση αυτή την εβδομάδα και

επηρεάζονται από δεδομένα όπως, για παράδειγμα, η πολιτική της Federal Reserve όσον αφορά τα επιτόκια.

«Τα πρόσφατα ισχυρά στοιχεία του ΔΤΚ των ΗΠΑ μείωσαν περαιτέρω την προσδοκία για μείωση των επιτοκίων της Fed και οι τιμές του χρυσού έχουν επίσης υποχωρήσει. Η πρόσφατη αύξηση των τιμών του Βitcoin ήταν πολύ γρήγορη για να μπορέσει η αγορά να τιμολογήσει σωστά, επομένως η τρέχουσα διόρθωση είναι αναμενόμενη», ανέφερε η Γκρέτα Γιουάν, επικεφαλής Έρευνας στο VDX, ένα ανταλλακτήριο με άδεια στο Χονγκ Κονγκ.

Ορισμένοι αναλυτές περιέγραψαν την υποχώρηση του Bitcoin από τα υψηλά ρεκόρ ως μια τυπική αντίδραση που παρατηρείται μετά από απότομα ράλι. Ο Άντριαν Γουάνγκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Metalpha, δήλωσε ότι η αγορά θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις αβεβαιότητες ενόψει της μείωσης της ανταμοιβής εξόρυξης τον επόμενο μήνα λόγω halving.

Το Bitcoin, άλλωστε, εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο περίπου 57% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα και η πτώση κατά τη διάρκεια της νύχτας προήλθε από σχεδόν υψηλά ρεκόρ. Το κρυπτονόμισμα ανέβηκε τους τελευταίους μήνες, εν μέρει λόγω της προσμονής και στη συνέχεια της έγκρισης των νέων ETF Bitcoin που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

«Νομίζω ότι είναι μια υγιής κίνηση. Καταργούμε μέρος της μόχλευσης που έχει συσσωρευτεί στο σύστημα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Crypto.com, Κρις Μάρστζαλεκ στο CNBC, προσθέτοντας ότι η πίεση πώλησης πιθανότατα προέρχεται από την αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης.

Τα γρήγορα ράλι και οι απότομες πτώσεις είναι ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό της ιστορίας του Βitcoin. Στην προηγούμενη ανοδική του αγορά, το Bitcoin εκτινάχθηκε πάνω από τα 68.000 δολάρια τον Νοέμβριο του 2021, αλλά διαπραγματευόταν κάτω από το όριο των 20.000 δολαρίων περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Οι αισιόδοξοι για τα κρυπτονομίσματα λένε ότι η μεταβλητότητα της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να μειωθεί καθώς το Βitcoin ωριμάζει. Η έλευση των ETF Βitcoin, που διευκολύνει ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτών να αποκτήσουν έκθεση στα κρυπτονομίσματα, θα μπορούσε θεωρητικά να συμβάλει στη μείωση αυτής της αστάθειας.

«Ο επιβλητικός όγκος συναλλαγών του Bitcoin ETF της Blackrock έχει προκαλέσει κάποια ανησυχία στην αγορά, με ορισμένους ενδιαφερόμενους φορείς να φοβούνται ότι η τιμή του Βitcoin θα εκτιναχθεί πάρα πολύ σύντομα και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κραχ», δήλωσε ο Γουάνγκ στο CoinDesk. «Η διόρθωση της τιμής δείχνει ότι η αγορά προσαρμόζει τις προσδοκίες της για το Βitcoin δεδομένων των αβεβαιοτήτων που παρουσιάστηκαν και από το γεγονός του halving».

Τούτου λεχθέντος, οι πτώσεις είναι πιθανό να είναι φευγαλέες, σύμφωνα με την QCP Capital με έδρα τη Σιγκαπούρη.

«Είναι πολύ δύσκολο για αυτές τις σύντομες πωλήσεις να οδηγήσουν σε μια διαρκή πτώση στην ανοδική τάση, εφόσον η ημερήσια ζήτηση ETF spot BTC παραμένει ισχυρή», ανέφερε η QCP Capital στο Telegram, προσθέτοντας ότι ορισμένη αστάθεια αναμένεται το Σαββατοκύριακο, καθώς η αγορά προετοιμάζεται για τη δημοσίευση των πρακτικών της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς την επόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, συνεχίζει να πιστεύει ότι στο τέλος του έτους μπορεί να δούμε το Bitcoin να αξίζει 100.000-150.000 δολάρια.

Προς το παρόν, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς Bitcoin μειώνεται κατά περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια ημέρα σε κάτι περισσότερο από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η κυριαρχία του έναντι των altcoins είναι επίσης ελαφρώς μειωμένη στο 49,5%.

Ο δείκτης CoinDesk 20, ένας δείκτης για τα μεγαλύτερα και πιο ρευστά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, υποχώρησε 6%.

Τα δεδομένα από την CoinGlass δείχνουν ότι πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε θέσεις long εξαφανίστηκαν σε 12 ώρες και 167 εκατομμύρια δολάρια σε θέσεις long ρευστοποιήθηκαν σε 24 ώρες.

Με τα περισσότερα άλλα altcoins μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης σε παρόμοια κατάσταση, η κεφαλαιοποίηση της ευρύτερης αγοράς κρυπτονομισμάτων έχει χάσει πάνω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα και μειώνεται στα 2,650 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το Βitcoin διολισθαίνει 6,95% στα 67.841,15 δολάρια, ενώ το Ethereum χάνει 6,43% στα 3.700,59 δολάρια.

Όσον αφορά άλλα γνωστά κρυπτονομίσματα, το Solana κερδίζει 0,17% στα 172,92 δολάρια, ενώ το Cardano καταγράφει πτώση 10,70% στο 0,70533351 δολάριο.

Το Polkadot πέφτει 10,33% στα 10,45 δολάρια, το Dogecoin «κατρακυλά» 13% στο 0,16241968 δολάριο και το Shiba Inu καταγράφει πτώση 12,66% στο 0,00002910 δολάριο.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

#κρυπτονομίσματα #κρυπτονόμισμα #Bitcoin #ethereum
Keywords
Αναζητήσεις
boutia-se-evdomadiaio-chamilo-to-bitcoin-echasan-250-dis-ta-kryptonomismata.htm
Τυχαία Θέματα