FΤ: Πιέσεις σε Ελλάδα-Ισπανία για αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία

Αυτό το μήνα το Κίεβο έκανε επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικά S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει την αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία εναντίον των πόλεων και των υποδομών ισχύος της χώρας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελλάδα και η Ισπανία ειδικότερα αντιμετωπίζουν

έντονες πιέσεις από τους συμμάχους τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίεσαν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσες και Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα να δωρίσουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις, αναφέρουν οι FT.

Στους δύο ηγέτες, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot συν άλλα, όπως S-300, φέρεται να επισημάνθηκε ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετώπιζαν επικείμενες απειλές.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε προηγουμένως τους Ευρωπαίους συμμάχους του για ανεπαρκή βοήθεια προς το Κίεβο, τονίζοντας ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει από τους συμμάχους να λάβουν αποφάσεις» φέτος. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, η συμμαχία δεσμεύτηκε να παράσχει επιπλέον συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο το αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε το «πράσινο φως» για ένα πακέτο 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

#FΤ #Financial_Times #Μητσοτακης #Σάντσεθ #ΕΛΛΑΔΑ #Ισπανία #Ουκρανία #Ζελένσκι #ΑΕΡΑΜΥΝΑ
Keywords
Αναζητήσεις
ft-pieseis-se-ellada-ispania-gia-antiaeroporika-systimata-stin-oukrania.htm
Τυχαία Θέματα
Πιέσεις, Ελλάδα-Ισπανία, Ουκρανία,pieseis, ellada-ispania, oukrania