IfW: «Βλέπει» πληθωρισμό σχεδόν 9% το 2023 στη Γερμανία

14:32 8/9/2022 - Πηγή: Reporter

Σε δυσοίωνες προβλέψεις προχώρησε το Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας (Institut für Weltwirtschaft – IfW), για την οικονομία της Γερμανίας, αφού σύμφωνα με την έκθεση οικονομικής συγκυρίας που δημοσιεύτηκε σήμερα «βλέπει» εκτόξευση του πληθωρισμού της χώρας το 2023.

Πιο συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο αναμένει για το 2023 συρρίκνωση της τάξης του 0,7% στο ΑΕΠ, εκτιμώντας πως «η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε περιδίνηση» και θα οδηγηθεί σε «ύφεση, σε μία φάση που προσπαθούσε να επανέλθει» από την πανδημία.

Για

το 2022, το IfW εκτιμά πως η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,4%, καταφέρνοντας να διατηρήσει το θετικό της πρόσημο.

Υπενθυμίζεται ότι σε έκθεσή του το ινστιτούτο, νωρίτερα το καλοκαίρι, ανέφερε πως παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διάχυση των συνεπειών αυτού, η γερμανική οικονομία θα κατάφερνε να αναπτυχθεί σημαντικά.

Ωστόσο, πλέον, η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν οδηγήσει σε σημαντικό περιορισμό της αγοραστικής δύναμης και της καταναλωτικής δαπάνης των γερμανικών νοικοκυριών, αποτελούν και τον βασικό λόγο των νέων καθοδικά αναθεωρημένων προβλέψεων.

Μεταξύ άλλων, το Ινστιτούτο τονίζει πως «με τις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου να παραμένουν για παρατεταμένο διάστημα σε υψηλά επίπεδα, όπως προς το παρόν φαίνεται πως θα συμβεί, ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα ανέλθει από το επίπεδο-ρεκόρ 8% του τρέχοντος έτους σε 8,7% για το 2023».

ΓερμανίαπληθωρισμόςΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕυρώπηΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣIfWανάπτυξη
Keywords
Τυχαία Θέματα