Ανησυχία για τα κρούσματα μηνιγγίτιδας-Στην Πάτρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

13:13 7/3/2024 - Πηγή: Reporter

Ανησυχία και φόβος επικρατεί στην Πάτρα λόγω της «έξαρσης» μηνιγγίτιδας καθώς έχει επιβεβαιωθεί και τρίτο κρούσμα. Κρίθηκε έτσι αναγκαία «επίσκεψη» από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και τα νοσοκομεία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Υπενθυμίζεται πως το τρίτο κρούσμα αφορά σε φοιτητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ

στο Κουκούλι. Ο 20χρονος φοιτητής νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας και διευθύντριας της Μονάδας Φωτεινής Φλίγκου, η οποία πλαισιώνεται από όλες τις ιατρικές ειδικότητες που παρακολουθούν και ελέγχουν τη λειτουργία των ζωτικών του οργάνων.

Η ίδια ομάδα περιέθαλψε το δεύτερο κρούσμα που αφορούσε 20χρονη φοιτήτρια του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία εξήλθε προχθές από τη ΜΕΘ και νοσηλεύεται πλέον στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου.

Σε ό,τι αφορά τον 20χρονο φοιτητή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε σε λιπόθυμη κατάσταση μέσα στο σπίτι που διέμενε, από τους γονείς του, οι οποίοι είχαν ανησυχήσει, επειδή δεν απαντούσε σε τηλεφωνικές κλήσεις που του έκαναν.

Αμέσως διακομίστηκε στον «Αγιο Ανδρέα», όπου διαγνώστηκε η μηνιγγίτιδα και διασωληνώθηκε με ταυτόχρονη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Ακολούθως αποφασίστηκε η διακομιδή του στο ΠΓΝΠ.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης ήρθε σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ κι έτσι αποφασίστηκε η κάθοδος κλιμακίου σήμερα στην Πάτρα. Παράλληλα, ο κ. Καρβέλης ανέφερε ότι «Ελήφθησαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα που προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο».

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αννα Μαστοράκου δήλωσε σχετικά: «Για το περιστατικό μικροβιακής μηνιγγίτιδας στον 20χρονο φοιτητή ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ιχνηλάτηση και η χημειοπροφύλαξη με αντιβίωση σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου». Η ίδια διευκρινίζει ότι «Δεν σχετίζεται με το περιστατικό της φοιτήτριας με εξ επαφής μετάδοση, η οποία πλέον ξεπέρασε τον κίνδυνο και νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική. Στέλνουμε τις ευχές μας για καλή ανάρρωση και από την πλευρά μας συνεχίζουμε τη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, όπως και την επιτήρηση».

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο περιστατικό μηνιγγίτιδας σε φοιτητή του Πανεπιστημίου Πατρών είχε διαγνωστεί στα μέσα Ιανουαρίου. Η επίσκεψη του κλιμακίου του ΕΟΔΥ θα ξεκινήσει σήμερα με σύσκεψη στο γραφείο του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η κα Παγώνη είπε πως από τα τρία κρούσματα που υπάρχουν στην Πάτρα, τα δύο «πάνε καλύτερα»

Τόνισε πως οι γιατροί έχουν αντιμετωπίσει πάρα πολλές φορές τη νόσο της μηνιγγίτιδας. «Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι δύσκολος. Μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο. Ξεκινάει με πονοκέφαλο, πυρετό και εξανθήματα. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια και τις επιφάνειες, έχουν δοθεί οδηγίες στην ΥΠΕ», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο που στην Πάτρα υπάρχει πλήθος αποκριάτικων εκδηλώσεων η κα Παγώνη τόνισε ότι «πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση» και ότι γι' αυτόν τον λόγο κατεβαίνει ο ΕΟΔΥ στην Πάτρα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ αναφέρει: «Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Απέστειλε οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης. Επιπλέον, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και εντολής από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, θα πραγματοποιήσει (σήμερα) επί τόπου παρέμβαση με τη μετάβαση κλιμακίου και τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Πάτρα.

Το κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει ενημερώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη στις στενές αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων, ενώ συστήνεται στοχευμένος εμβολιασμός των στενών επαφών, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ)».

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (Πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε Ιατρό. Οι Ιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή (πρήξιμο/οίδημα, ερεθισμός) των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (μήνιγγες). Αυτή η φλεγμονή προκαλεί αλλαγές στο υγρό (εγκεφαλονωτιαίο υγρό) που περιβάλλει τα όργανα αυτά.

Η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε μικρόβια (συνηθέστερα βακτήρια και ιούς). Το πιο συχνό αίτιο είναι οι ιοί και σε αυτή την περίπτωση (ιογενής μηνιγγίτιδα) συχνά οι ασθενείς γίνονται καλά χωρίς κάποια θεραπεία. Αντίθετα, στην περίπτωση που η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε βακτήριο (βακτηριακή μηνιγγίτιδα) είναι αρκετά σοβαρή και χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή και θάνατο.

Ανάλογα με το μικρόβιο που τις προκαλεί, οι μηνιγγίτιδες έχουν και το αντίστοιχο όνομα: π.χ. μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα (αυτή που οφείλεται στο μηνιγγιτιδόκοκκο), πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα (αυτή που οφείλεται στον πνευμονιόκοκκο), κ.ο.κ.

Άλλα αίτια της μηνιγγίτιδας είναι οι μύκητες (κρυπτόκοκκος, συνήθως σε ασθενείς με AIDS), ο χημικός ερεθισμός, οι αλλεργίες σε φάρμακα, οι τραυματισμοί, οι όγκοι/μεταστάσεις, κλπ.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα σχεδόν όλων των μορφών περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Πυρετό με ρίγος Αλλαγές του νοητικού επιπέδου Ναυτία και έμετο Φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως) Δυνατό πονοκέφαλο Δυσκαμψία στον αυχένα (μηνιγγισμός)

#μηνιγγίτιδα #Πάτρα #κλιμάκιο #φοιτητές #ΕΟΔΥ #Παγώνη
Keywords
Τυχαία Θέματα