Απεβίωσε ο άνθρωπος που αποκάλυψε... μυστικά της CIA στην Ευρώπη!

Εφυγε από την ζωή, ο Ελβετός βουλευτής-μέλος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντίκ Μάρτι, που ήταν εκείνος που αποκάλυψε τα μυστικά κέντρα κράτησης της CIA στην Ευρώπη, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου!

Οπως δήλωσε στον επικήδειο του Μάρτι, ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Tiny Kox,η προσπάθεια του Ντικ Μάρτι να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τους ισχυρισμούς για μυστικά κέντρα κράτησης της CIA

μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την «απόδοση» υπόπτων για τρομοκρατία για πιθανά βασανιστήρια και κράτηση στην Ευρώπη ήταν ορόσημο στην κοινοβουλευτική έρευνα.

Η έκθεσή του για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2006, έδινε ενδείξεις ότι δεκατέσσερα ευρωπαϊκά κράτη είχαν βοηθήσει στη διάπραξη αυτών των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Ιούνιο του 2007 ο Ντικ Μάρτι υπέγραψε μια δεύτερη έκθεση για μυστικές κρατήσεις και παράνομες διακρατικές μεταφορές κρατουμένων που αφορούσαν κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία περιείχε τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι είχαν λάβει χώρα βασανιστήρια σε μυστικές φυλακές της CIA στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από δικαστικές αποφάσεις, κοινοβουλευτικές έρευνες και πηγές μέσων ενημέρωσης, η έκθεση και η συζήτηση τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο και οδήγησαν σε πέντε αποφάσεις ορόσημο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προέτρεψε επίσης την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ να διερευνήσει τα βασανιστήρια της CIA.

Τον Δεκέμβριο του 2010, ο Ντικ Μάρτι δημοσίευσε μια νέα έκθεση, αυτή τη φορά ισχυριζόμενη απάνθρωπη μεταχείριση και δολοφονίες κρατουμένων για αφαίρεση και παράνομη εμπορία ανθρωπίνων οργάνων από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο του 1998 έως το 1999, στην οποία εμπλέκεται ο Χασίμ Τάτσι, Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπέδιο και πρώην πολιτικός ηγέτης του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ειδική Ομάδα Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημιουργήθηκε ως συνέχεια της έκθεσης, βρήκε επαρκή στοιχεία για την επιβολή κυρώσεων σε ορισμένα άτομα και οδήγησε στη σύσταση των Ειδικών Επιμελητηρίων του Κοσσυφοπεδίου στη Χάγη, που δικάζουν σήμερα τον Χασίμ Θάτσι και τρεις πρώην πρώην UCK. αξιωματούχοι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τεκμηρίωσε επίσης σοβαρές παραβιάσεις στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου που διοικείται από τη Ρωσία, μεταξύ άλλων από δυνάμεις υπό τον έλεγχο του κυβερνήτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ.

Ως Ειδικός Εισηγητής για την ευθανασία για την Επιτροπή Κοινωνικών, Υγείας και Οικογενειακών Υποθέσεων της Συνέλευσης, η έκθεση του Dick Marty το 2003 καλούσε τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να συλλέξουν δεδομένα σχετικά με τον υποβοηθούμενο θάνατο, να προωθήσουν τη συζήτηση και την ανάλυση των αποδεικτικών στοιχείων και να εξετάσουν εάν πρέπει να θεσπιστεί νομοθεσία να απαλλάξει τους γιατρούς από τη δίωξη για υποβοήθηση αυτοκτονίας υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις.

Η έκθεση και η κινούμενη κοινοβουλευτική συζήτηση γύρω από αυτήν σημείωσαν σημαντική πρόοδο σε αυτό το διχαστικό θέμα. Και πάλι, επικράτησε η ακούραστη υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας. Ο Ντικ Μάρτι ήταν ένας θαρραλέος πολιτικός, αμείλικτης στην επιδίωξη της δικαιοσύνης και πεπεισμένος για τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη της. Για όλα αυτά τα επιτεύγματα, το Συμβούλιο της Ευρώπης απένειμε το Βραβείο Pro Merito στον κ. Marty τον Δεκέμβριο. Τα αποτελέσματα του έργου του θα παραμείνουν μια υπενθύμιση αυτού του μεγάλου φίλου της Ευρώπης και της αποφασιστικότητάς του να υπερασπιστεί τις κοινές μας αξίες».

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#CIA #Ευρώπη #ΝΤΙΚ_ΜΑΡΤΙ
Keywords
Αναζητήσεις
apeviose-o-anthropos-pou-apokalypse-mystika-tis-cia-stin-evropi.htm
Τυχαία Θέματα