Απογευματινά χειρουργεία: Θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του ΕΣΥ;

Από την επόμενη Τρίτη (12/3) ξεκινούν οι απογευματινές επεμβάσεις στα χειρουργεία, με σκοπό να μειωθούν οι αναμονές των ασθενών. Οι τιμές, θα κυμαίνονται από 300 έως 2000 ευρώ, ενώ με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία το πρώτο χειρουργείο θα πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης

τονίζει πως όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές θέλουν χρόνο για να βρουν το δρόμο τους.

«Δεν θα αρχίσουν να λειτουργούν ρολόι από την άλλη εβδομάδα που ξεκινούν», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «ο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό Αθηνών (Γ. Γενηματάς), το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας θα ξεκινήσουν άμεσα απογευματινά χειρουργεία, αλλά και αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση καθώς θα βγαίνει δελτίο Τύπου για το ποια νοσοκομεία και ποιες κλινικές ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία, για να γνωρίζει ο κόσμος πού μπορεί να απευθυνθεί για να ορίσει το ραντεβού του να χειρουργηθεί».

Να σημειωθεί πως, μόνο 7-8 μικρά νοσοκομεία δήλωσαν αδυναμία να συμμετάσχουν στον νέο θεσμό, λόγω έλλειψης προσωπικού (γενικά νοσοκομεία Άργους, Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Κοζάνης και Λακωνίας).

Όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας θα συμμετάσχουν κανονικά στα απογευματινά χειρουργεία μόλις αυτά οργανωθούν.

Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθούν απογευματινά χειρουργεία σε 7 νοσοκομεία τα οποία είναι τα εξής:

Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη
Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκη
ΑΧΕΠΑ
Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Νοσοκομείο Καβάλας
Γεννηματάς Αθήνα
Σωτηρία Αθήνα

Παράλληλα, σε πολλά νοσοκομεία οι πρώτες επεμβάσεις που θα γίνουν επί πληρωμή το απόγευμα θα είναι μικρές ώστε να ελεγχθεί το σύστημα. Άλλωστε δεν έχουν ακόμη οργανωθεί όλα τα νοσοκομεία για να πραγματοποιήσουν μεγάλες νοσηλείες για τους ιδιωτικούς ασθενείς.

Σε ό,τι αφορά στις αμοιβές των γιατρών θα ξεκινούν από 55 ευρώ για τους ειδικευόμενους και θα φθάνουν έως και τα 1000 ευρώ.

Να υπενθυμιστεί ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης για να εντάξει τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία μέσα στο ΕΣΥ είναι για να μειωθούν οι λίστες αναμονής στα πρωινά δωρεάν χειρουργεία. Όσοι ασθενείς δεν θέλουν να περιμένουν ακόμη και έναν χρόνο για να «δούνε νυστέρι» θα μπορούν να πληρώσουν για να παρακάμψουν τη σειρά.

«Δεν ήρθα στο υπουργείο για να κλείσω δομές. Ήρθα στο υπουργείο αυτή τη φορά για να δυναμώσω τις δομές. Χρειαζόμαστε ένα νέο ΕΣΥ και αυτό φτιάχνουμε. Όπως είχε σχεδιαστεί δεν έχει μέλλον στον νέο κόσμο. Φτιάχνουμε ένα νέο ΕΣΥ για να αντέξει στην επόμενη πεντηκονταετία», υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πώς θα λειτουργεί η λίστα

Η λίστα χειρουργείων είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα, ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».

Ο μέσος χρόνος αναμονής έπεσε στο 1/3 για τα πρωινά ιατρεία του ΕΣΥ σε σχέση με το πόσο ήταν πριν από 20 χρόνια που θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία.

Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης δίνει την δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργαστούν και ιδιωτικά αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς να συνεργάζονται με το ΕΣΥ.

«Όταν ένας γιατρός του ΕΣΥ έχει ολοκληρώσει πλήρως τις ευθύνες του απέναντι στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή έχει κάνει το ωράριο του, τις εφημερίες του, θα μπορεί στον ελεύθερο χρόνο του να έχει οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εργασιακή σχέση θέλει. Αυτό μπορεί να είναι από το ιδιωτικό ιατρείο έως και μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», επεξήγησε ο ίδιος.

Οι προκλήσεις στο ΕΣΥ

Ωστόσο, η πρόκληση είναι μεγάλη καθώς οι δυσκολίες στα νοσοκομεία δεν μπορούν να αγνοηθούν, με τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων να είναι εμφανείς και τα νοσοκομεία να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Α.Ν. Πειραιά «Μεταξά» με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει πως η διοίκηση ζητά απ’ τους εργαζόμενους στη νοσηλευτική υπηρεσία να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, την ώρα που οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις 150 και παραμένουν κλειστές δύο και ενίοτε τρεις χειρουργικές αίθουσες λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτικού και ιατρικού).

«Αντί να τρέξουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού (…) η κυβέρνηση καταδικάζει, ακόμη και τους ογκολογικούς ασθενείς, να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την πραγματοποίηση των χειρουργείων τους» αναφέρουν υποσχόμενοι πως «δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ τον ασθενή ως πελάτη και την υγεία ως εμπόρευμα».

Αναμένουμε όλοι λοιπόν να ξεκινήσει και επισήμως το πρώτο απογευματινό χειρουργείο και να πάρουν σειρά και τα υπόλοιπα, ελπίζοντας στην «αποσυμφόρηση» των νοσοκομείων και στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του ΕΣΥ.

#απογευματινά_χειρουργεία #ΕΣΥ #Άδωνις_Γεωργιάδης #ΥΠΟΥΡΓΟΣ_ΥΓΕΙΑΣ #ιδιωτικά_ιατρεία #γιατροί
Keywords
Αναζητήσεις
apogevmatina-cheirourgeia-tha-boresoun-na-antimetopisoun-ta-provlimata-tou-esy.htm
Τυχαία Θέματα
Απογευματινά, ΕΣΥ,apogevmatina, esy