Μπροστά σε δραματικές πολιτικές εξελίξεις

Τη διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας σκέφτεται ο Σαμαράς. Χιονοστιβάδα εξελίξεων

Τη μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να αναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά της απόφασης του πρωθυπουργού,

κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία, τη στιγμή που η αβεβαιότητα ενισχύεται και παρατείνεται με το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος αλλά και με το περιεχόμενο του διλήμματος και της ερώτησης που θα τεθεί.

Έλληνες και ξένοι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για επικίνδυνο ελιγμό, αλλά και για μεγάλο πολιτικό ρίσκο εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού, που “αν δεν του βγει” και οι πολίτες λόγω του συσσωρευμένου θυμού τους ψηφίσουν από αντίδραση όχι τινάζεται στον αέρα το δανειακό πρόγραμμα της χώρας και η χρεοκοπία θα βρεθεί πιο κοντά.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν με νόημα ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί για το επόμενο τρίμηνο μέχρι να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι ότι παρά τη μείωση του χρέους στο μισό και η επανεκκίνηση της οικονομίας που σχεδιάζεται με την κρατικοποίηση των τραπεζών, αποτελεί το άλλοθι του κ. Παπανδρέου για να αποχωρήσει από τη στιγμή που το νέο δανειακό πρόγραμμα καταψηφιστεί από το λαό. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στον οποίο, απ' ό,τι λέγεται θα θέσει ζήτημα εκλογών, κάτι που έκανε χθες και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.
Ο κ. Σαμαράς, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, φέρεται να είπε ότι, “σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές θα κάνω ότι μπορώ για να μην μπει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σε περιπέτειες”. Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι ο κ. Σαμαράς να προχωρήσει σε διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, σύροντας ανοιχτά πια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στη λήψη απόφασης για εκλογές.

Η αντίδραση των αγορών σε Ευρώπη και Ελλάδα είναι απογοητευτική, με το Χ.Α. να υποχωρεί πάνω από 6%, στις 758 μονάδες, ενώ το ευρώ έχει κατρακυλίσει στα επίπεδα κάτω του 1,37 σε σχέση με το δολάριο. Η υποδοχή της απόφασης του πρωθυπουργού από τους εταίρους του στην Ευρώπη χαρακτηρίστηκε από δυσθυμία με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί να μένει άφωνος, όπως έγραψε νωρίς την Τρίτη ο Le Monde.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα