Δημοσκόπηση: Το 33% της ΝΔ- Τα νέα δεδομένα με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Μεγάλο προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι των υπολοίπων κομμάτων, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Μάλιστα, φαίνεται πως κατορθώνει να επιτύχει τον στόχο της για τις ευρωεκλογές, ήτοι να ξεπεράσει

το 33%.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, αυξάνοντας τη διαφορά του από το ΠΑΣΟΚ, στις 3,3 ποσοστιαίες μονάδες, στην εκτίμηση του αποτελέσματος.

Ειδικότερα, στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 33,4%, έναντι 14,7% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά δηλαδή 18,7 ποσοστιαίων μονάδων.

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,4%, η Ελληνική Λύση με 9,8%, το ΚΚΕ με 8,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 5,3%, η Νίκη με 3,4% η Νέα Αριστερά με 2,5%, οι Σπαρτιάτες (που ο Άρειος Πάγος απαγόρευσε τη συμμετοχή τους στις εκλογές) με 2,4%, το ΜέΡα25 με 2,4%, η Φωνή Λογικής με 2,2% και οι Δημοκράτες με 1,7%.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση της Marc δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης της δύναμής της, αφού συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, ενισχύεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και φτάνει το 30,6%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιτυγχάνει συσπείρωση των ψηφοφόρων της.

Σε ανοδική τροχιά κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ανεβάσει την απήχησή του κατά 2,7% το τελευταίο τρίμηνο και με 12,8% βρίσκεται ξεκάθαρα στη δεύτερη θέση, χωρίς όμως να είναι σε θέση να ανατρέψει τους συσχετισμούς. Πτωτικά, στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, που έχει χάσει 4% από τον περασμένο Ιανουάριο. Από την άλλη πλευρά, ανοδικά κινείται η Ελληνική Λύση, η οποία έχει κερδίσει 3% μονάδες το τελευταίο τρίμηνο.

Οι πολίτες που πήραν μέρος στο γκάλοπ, στην πλειονότητά τους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι (26,2%) και κεντροαριστεροί (21,8%). Όσο για την κομματική τους προέλευση, δήλωσαν ότι έχουν ψηφίσει ΝΔ σε ποσοστό 28%, ΣΥΡΙΖΑ 24% και ΠΑΣΟΚ (16,7%). Αυτό το στοιχείο δείχνει πως η κρίσιμη μάχη θα δοθεί ξανά, για την επικράτηση στον χώρο του Κέντρου.

Το 39,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι αξιολογεί θετικά τους πρώτους δέκα μήνες της δεύτερης θητείας Μητσοτάκη, ενώ τον προηγούμενο μήνα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,6%. Υπερτερούν οι πολίτες που κάνουν αρνητική αξιολόγηση αλλά το ποσοστό τους μειώθηκε σε 59,8% από 60,5%, που ήταν στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση.

Θετικό πρόσημο βάζουν δύο στους τρεις (75,7%) που ψήφισαν Ν.Δ. πριν από έναν χρόνο, αλλά και ένας στους τέσσερις (25,2%) που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Ενώ αρνητικά βαθμολογούν την κυβέρνηση οι εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (90,2%) και των μικρότερων κομμάτων (87,1%).

#γκάλοπ #MARC #ΠΡΩΤΟ_ΘΕΜΑ #ευρωεκλογές
Keywords
Αναζητήσεις
dimoskopisi-to-33-tis-nd--ta-nea-dedomena-me-syriza-pasok.htm
Τυχαία Θέματα