Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Ιμάμογλου και Ερντογάν σε θέσεις μάχης

Στις 7 το πρωί της Κυριακής (31/3) άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στην Τουρκία, καθώς σήμερα διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές σε όλη τη χώρα.

Στις κάλπες των δημοτικών εκλογών της Τουρκίας προσέρχονται από το πρωί περίπου 61,5 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν 1.393 δημάρχους και χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων καθώς και τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών.

Οι κάλπες άνοιξαν στις ανατολικές επαρχίες στις 7:00 πμ και θα κλείσουν στις 16:00, ενώ

στις δυτικές επαρχίες η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 8:00 το πρωί έως τις 17:00.

Το ενδιαφέρον της σημερινής αναμέτρησης στρέφεται στη μάχη για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, όπου αναμετρώνται ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ. Κοινή ωστόσο είναι η εκτίμηση ότι πρόκειται για μονομαχία μεταξύ του Ερντογάν και του Ιμάμογλου.

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της MetroPOLL, ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 39,2% έναντι του Μουράτ Κουρούμ που συγκεντρώνει 30,4 %. Όταν κατανέμονται οι αναποφάσιστοι, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει 49% και ο Κουρούμ 37%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων, δηλαδή όσων δεν απαντούν ή επιλέγουν ψήφο διαμαρτυρίας ανέρχεται σε 18,1 %.

Γιατί ο Ερντογάν θέλει διακαώς τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης

Τους λόγους που η εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί κομβικό σημείο για το μέλλον ολόκληρης της Τουρκίας, στις αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα, εξηγεί σε ανάλυσή του το Politico.

Μετά τη σπουδαία εκλογική του νίκη πέρυσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι η οικονομική και πολιτική δύναμη της Τουρκίας, η Κωνσταντινούπολη δηλαδή, ήταν η επόμενη στο στόχαστρό του.

Η περσινή προεδρική αναμέτρηση ήταν καταστροφική για την κοσμική αντιπολίτευση της Τουρκίας, η οποία είχε θεωρήσει την ψηφοφορία ως την καλύτερη ευκαιρία της να εκτοπίσει τον Ερντογάν από τότε που ανέλαβε την εθνική εξουσία το 2003.

Οι σημερινές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες διεξάγονται την ίδια ημέρα με τις περιφερειακές και δημοτικές ψηφοφορίες σε ολόκληρη την Τουρκία, είναι μια περίπτωση διπλής ή μηδενικής εκλογής.

Αν ο χρισμένος υποψήφιος του Ερντογάν αρπάξει πίσω τη σημαντικότερη μητρόπολη της χώρας, όπου ο ίδιος ο πρόεδρος έφτιαξε το όνομά του, θα σβήσει το εναπομείναν προπύργιο της αντιπολίτευσης στην εξουσία του.

Αλλά αν ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης αντέξει και διατηρήσει τον έλεγχο της πόλης, η οποία αντιπροσωπεύει το 18% του πληθυσμού της Τουρκίας και το 1/3 της οικονομίας της, θα μπορούσε να του προσφέρει ένα σκαλοπάτι προς την εθνική εξουσία.

Σύμφωνα με το Politico, το διακύβευμα, τόσο πρακτικό όσο και συμβολικό, δύσκολα θα μπορούσε να είναι υψηλότερο για τους πολιτικούς που μάχονται για το μέλλον της Τουρκίας. Οι εκλογές θα κρίνουν αν ο Ερντογάν θα εμβαθύνει και θα εδραιώσει την αυταρχική και ισλαμιστικού προσανατολισμού διακυβέρνησή του ή αν απομένει ακόμη ένας εναλλακτικός δρόμος.

Ένας νεκρός μετά από επεισόδιο με πυροβολισμούς

Με εντάσεις άνοιξαν οι κάλπες στην Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

Στην περιοχή Mustafakemalpaşa της Προύσας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Haber, ένας πολίτης που πυροβολήθηκε με κυνηγετικό όπλο από τα ξαδέρφια του επειδή δεν στήριζε συγγενή του, ο οποίος ήταν υποψήφιος, έχασε τη ζωή του. Το θύμα μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο της περιοχής με τραύματα στο λαιμό, αλλά μετά από λίγη ώρα κατέληξε.

Παράλληλα, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, κατά το επεισόδιο τραυματίστηκαν ελαφρά ακόμα δύο άτομα ένας 24χρονος και ένα τρίχρονο αγόρι. Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

#Ρετζέπ_Ταγίπ_Ερντογάν #Εκρέμ_Ιμάμογλου #Κωνσταντινούπολη
Keywords
Αναζητήσεις
dimotikes-ekloges-stin-tourkia-imamoglou-kai-erntogan-se-theseis-machis.htm
Τυχαία Θέματα