«Δώσαμε», το μήνυμα της κυβέρνησης στους αγρότες, που επιμένουν

10:32 3/2/2024 - Πηγή: Reporter

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Παρασκευή (2/2) επιπλέον παροχές για τους αγρότες, οι οποίοι, όμως, θεωρούν πως δεν είναι αρκετές και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. "Ως εδώ", το μήνυμα της κυβέρνησης.

Η υποδοχή των μέτρων από τους αγρότες είναι αλήθεια πως "δεν αρέσει" στην κυβέρνηση που θεωρεί πως έχει ήδη δώσει αρκετά.

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε έξι μέτρα για τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, με έξτρα παρέμβαση την επιστροφή του ΕΦΚ

στο αγροτικό πετρέλαιο.

Οι αγρότες, όμως, αναφέρουν πως πέραν αυτού όλα τα υπόλοιπα μέτρα ήταν ήδη γνωστά, απλά δεν είχαν εφαρμοστεί, ενώ στην πλειοψηφία τους οι παροχές αφορούν τους πληγέντες της Θεσσαλίας και δεν καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στον Alpha, όμως, το βράδυ της Παρασκευής (3/2) έκανε σαφές ότι δημοσιονομικά δεν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω παροχές στους αγρότες:

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησαν δίκαια στα αιτήματα των αγροτών. Δόθηκε λύση στα δυο σοβαρά προβλήματά τους, σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και το ρεύμα. Εξαντλήσαμε τα περιθώρια παρεμβάσεων».

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι δεδομένο πως θα κάνουμε μεγαλύτερους ελέγχους πάνω στα ζητήματα που θέτουν οι αγρότες και φυσικά θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο οι αγρότες να αποκλείσουν δρόμους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «με δεδομένο τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν νομίζω να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο. Μέσα από τον διάλογο δεν νομίζω να φτάσουμε σε αδιέξοδο. Είναι καθήκον της κυβέρνησης να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των πολιτών».

«Ο αγώνας μας τώρα ξεκινά»

Οι αγρότες, πάντως, δεν δείχνουν να συμφωνούν με τα παραπάνω και δηλώνουν αποφασισμένοι όχι απλά να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και να τις εντείνουν, με μπλόκα και με κλείσιμο δρόμων.

Στον Πλατύκαμπο, έπειτα από ευρεία σύσκεψη των Θεσσαλών παραγωγών, η συνέλευση έδειξε ότι υπάρχει διάθεση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσσαλοί αγρότες ετοιμάζουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό και ζητούν: Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις, λύση για τη λίμνη Κάρλα και αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Στο Συντονιστικό στον Πλατύκαμπο Λάρισας, αποφασίστηκε επίσης ότι την ερχόμενη Τρίτη οι αγρότες όλης της χώρας θα συντονίσουν τις κινήσεις τους, σε πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.

Τη στάση αυτή των αγροτών "τροφοδοτεί" ασφαλώς και το γεγονός ότι σε πολλές ακόμα χώρες της Ευρώπης οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα βρίσκονται στις επάλξεις. Σε Γερμανία, Βέλγιο και Γαλλία οι κινητοποιήσεις έχουν πάρει διαστάσεις που κλωνίζουν τις κυβερνήσεις, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει με τις τελευταίες της εξαγγελίες. Φαίνεται, όμως, πως δεν έχουμε δει ακόμα την τελευταία πράξη του... δράματος.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#Κυβέρνηση #μέτρα #Μητσοτακης #Μαρινάκης #αγροτες #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ρεύμα_ #αποζημιώσεις
Keywords
Αναζητήσεις
dosame-to-minyma-tis-kyvernisis-stous-agrotes-pou-epimenoun.htm
Τυχαία Θέματα