ΕΕ: Ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα αγροτικών προϊόντων διατροφής

Το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα αγροτικών προϊόντων διατροφής των τελευταίων τριών ετών πέτυχε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τον Νοέμβριο του 2023 αυξήθηκε στα 6,9 δισ. ευρώ, 3% περισσότερο από τον προηγούμενο μήνα.

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής έφτασαν τον Νοέμβριο του 2023 τα 20 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 27% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022. Το συνολικό πλεόνασμα μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου πέρυσι, ήταν 64,8 δισ. ευρώ, 12 δισ. περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Πρώτος αποδέκτης αγροτικών προϊόντων διατροφής της Ε.Ε. μεταξύ Ιανουαρίου

και Νοεμβρίου 2023, ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8%, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των παρασκευασμάτων δημητριακών, των φρούτων και των ξηρών καρπών, των προϊόντων ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας και του χοιρινού κρέατος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης των ευρωπαϊκών εξαγωγών, αν και υπήρξε μείωση κατά 2 δισ. ευρώ (7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022), λόγω περιορισμού των πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών. Η Κίνα ήταν η τρίτη χώρα στην οποία η Ε.Ε. εξήγαγε τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα διατροφής, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 723 εκατομμύρια ευρώ – 5% χαμηλότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Τουρκία ήταν αυτές που αυξήθηκαν περισσότερο μεταξύ Ιανουαρίου και Νοέμβριος 2023, καθώς ενισχύθηκαν κατά 21%.Αντίθετα, οι πωλήσεις στο Ιράν μειώθηκαν κατά 50%, στην Αίγυπτο κατά 28% και στην Αλγερία κατά 25%.

#ΕΕ #ΕΜΠΟΡΙΚΟ_ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ #αγροτικά_προϊόντα #ΑΓΡΟΤΙΚΑ_ΠΡΟΙΟΝΤΑ_ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ #εξαγωγές
Keywords
Αναζητήσεις
ee-rekor-sto-eboriko-pleonasma-agrotikon-proionton-diatrofis.htm
Τυχαία Θέματα