Ευκολότερη πρόσβαση σε αποζημίωση για ζημιές από ελαττωματικά προϊόντα

Σήμερα Τρίτη (12/3), οι ευρωβουλευτές ενέκριναν νέους κανόνες της ΕΕ, για την προστασία των καταναλωτών, προκειμένου να ανταποκριθούν καλύτερα στις αυξημένες ηλεκτρονικές αγορές, τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία.

Οι καταναλωτές της ΕΕ θα έχουν σύντομα ευκολότερη πρόσβαση σε αποζημίωση για ζημιές που προκαλούνται από ελαττωματικά προϊόντα.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ανανεωμένους κανόνες που είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί με τις κυβερνήσεις της ΕΕ στις 14 Δεκεμβρίου 2023, με 543 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 58 αποχές.

Η επικαιροποιημένη

οδηγία απλοποιεί τις απαιτήσεις του βάρους απόδειξης για όσους διεκδικούν αποζημίωση και ακυρώνει το ελάχιστο όριο ζημίας των 500 ευρώ. Ενώ ο ενάγων θα έπρεπε κανονικά να αποδείξει ότι το προϊόν ήταν ελαττωματικό και ότι το ελαττωματικό του προκάλεσε τη ζημία, τώρα το δικαστήριο μπορεί να υποθέσει ότι είναι ελαττωματικό, ειδικά στις πιο περίπλοκες τεχνικά και επιστημονικά υποθέσεις.

Το δικαστήριο μπορεί επίσης να διατάξει την επιχείρηση να αποκαλύψει τα «απαραίτητα και αναλογικά» αποδεικτικά στοιχεία για να βοηθήσει τα θύματα ζημιών με τις αξιώσεις αποζημίωσης τους.

Οι νέοι κανόνες επιτρέπουν επίσης στις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών να παρέχουν στους καταναλωτές πρόσθετη βοήθεια. Οι καταναλωτές θα μπορούν να λάβουν αποζημίωση όχι μόνο για υλικές ζημιές, π.χ. όταν καταστράφηκε η περιουσία τους. Θα μπορούν επίσης να διεκδικήσουν αποζημίωση για μη υλικές ζημίες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικά αναγνωρισμένης βλάβης στην ψυχολογική υγεία.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, πρέπει πάντα να υπάρχει μια επιχείρηση που εδρεύει στην ΕΕ, όπως ένας κατασκευαστής, εισαγωγέας ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός τους, ώστε να θεωρείται υπεύθυνος για ζημιές που προκαλούνται από ελαττωματικά προϊόντα. Ισχύει επίσης για προϊόντα που αγοράζονται ηλεκτρονικά από χώρες εκτός ΕΕ. Για την προστασία της καινοτομίας, οι νέοι κανόνες δεν θα ισχύουν για λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το οποίο δεν αποτελεί μέρος της εμπορικής δραστηριότητας.

Η περίοδος ευθύνης παρατείνεται στα 25 έτη σε εξαιρετικές περιπτώσεις που καθυστερούν να εμφανιστούν συμπτώματα. Εάν η δικαστική διαδικασία κινήθηκε εντός της περιόδου ευθύνης, το θύμα της ζημίας θα εξακολουθεί να μπορεί να λάβει αποζημίωση μετά από αυτήν την περίοδο.

Μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια, ο συνεισηγητής της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, Βέλγος ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών Pascal Arimont δήλωσε:

«Η αναθεωρημένη οδηγία επιτυγχάνει μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ του να είναι αποτελεσματικό μέσο για τα θύματα ελαττωματικών προϊόντων και της παροχής ασφάλειας δικαίου στους οικονομικούς φορείς σε ταχέως μεταβαλλόμενες αγορές. Διασφαλίζει ότι το ελαττωματικό λογισμικό, εφαρμογές και τεχνητή νοημοσύνη οδηγούν σε ευθύνη, ενώ προστατεύει την καινοτομία μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων στον ψηφιακό τομέα. Αυτή η προσαρμογή στην ψηφιοποίηση, την κυκλική οικονομία και τις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας καθιστά το νέο νομικό πλαίσιο μελλοντικό».

Ο συνεισηγητής της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών ευρωβουλευτής της Ομάδας Renew από την Ρουμανία Vlad-Marius Botoş δήλωσε:

«Η επικαιροποίηση της οδηγίας για την ευθύνη για τα προϊόντα ήταν μια απαραίτητη και ευπρόσδεκτη πρωτοβουλία. Η αφθονία καινοτόμων προϊόντων, οι νέες τεχνολογίες και οι νέες εμπορικές σχέσεις είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Στοχεύαμε να ανακουφίσουμε τα θύματα των ελαττωματικών προϊόντων, αλλά και να έχουμε σαφήνεια για τους οικονομικούς φορείς και μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα νέα προϊόντα και τεχνολογίες».

Η οδηγία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα και από το Συμβούλιο. Θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για προϊόντα που διατίθενται στην αγορά 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας.

Οι ισχύοντες κανόνες για την ευθύνη για ελαττωματικά προϊόντα είναι σχεδόν 40 ετών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για σημαντική ενημέρωση τον Σεπτέμβριο του 2022, αντανακλώντας την εμφάνιση νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, την αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών, συμπεριλαμβανομένων των αγορών εκτός ΕΕ, και τη φιλοδοξία της ΕΕ για την οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας. Αυτή η νομοθεσία παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας των καταναλωτών της ΕΕ πέρα από τα εθνικά καθεστώτα ευθύνης.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

#ευρωβουλευτές #Προστασία_των_καταναλωτών #κυκλική_οικονομία
Keywords
Αναζητήσεις
efkoloteri-prosvasi-se-apozimiosi-gia-zimies-apo-elattomatika-proionta.htm
Τυχαία Θέματα
Ευκολότερη,efkoloteri