ΕΚΤ: Σταθερά επιτόκια με το ενδιαφέρον στα… μηνύματα μείωσης

09:13 7/3/2024 - Πηγή: Reporter

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνει σήμερα Πέμπτη (7/3) την απόφασή της για τη νομισματική της πολιτική, με τις αγορές να αναμένουν ευρέως να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, όμως, πότε θα ξεκινήσει η μείωσή τους, με το ενδιαφέρον όλων να είναι για άλλη μια φορά στραμμένο στα στοιχεία που θα δώσει η ΕΚΤ και η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με αυτό.

Την περασμένη εβδομάδα,

η Λαγκάρντ εξέφρασε την άποψη ότι ο αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί, αλλά τόνισε την ανάγκη για περισσότερα στοιχεία προτού ο ΔΤΚ επιστρέψει στο επίπεδο του στόχου του 2%.

Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης αμετάβλητο στο 4,5% και να υιοθετήσει έναν λιγότερο επιθετικό τόνο όσον αφορά τη στάση της πολιτικής της. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μείωση του πληθωρισμού σε μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία, ενώ η προκαταρκτική εκτίμηση για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης για τον Φεβρουάριο δείχνει μείωση στο 2,6% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

Η ευρωζώνη αναμένεται να δημοσιεύσει επίσης το αναθεωρημένο ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου και τον τελικό ΔΤΚ υπηρεσιών για τον Φεβρουάριο. Η αύξηση του ΑΕΠ έδειξε οικονομική στασιμότητα στην πρώτη ανάγνωση, καθώς η περιφερειακή οικονομία ήταν σταθερή σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αποφεύγοντας ελάχιστα μια τεχνική ύφεση, μετά από αρνητική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.

Η… ζυγαριά

Η ΕΚΤ, επισημαίνει το Reuters, ακολουθεί μια δύσκολη διαδρομή μεταξύ της διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να τα μειώσει και καθυστερημένα, καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται γρήγορα.

«Οι ομιλητές της ΕΚΤ, ακόμα κι αν έχουν διαφορετικές απόψεις για το χρονοδιάγραμμα, έχουν αναγνωρίσει ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, Γιενς Άιζενσμιντ. «Η συνάντηση του Μαρτίου θα είναι η ευκαιρία να αλλάξει τη γλώσσα στη δήλωση για να το σηματοδοτήσει», επεσήμανε.

Η ΕΚΤ απώθησε μέχρι στιγμής τις συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων και οι αγορές αναμένουν τώρα περικοπές 90 μονάδων βάσης φέτος, έναντι 150 bps στις αρχές του 2024.

Ωστόσο, η χαλάρωση είναι «στο τραπέζι» και οι traders αναζητούν καθοδήγηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μιας πρώτης κίνησης.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αναγνωρίσει μια βελτιωμένη προοπτική για τον πληθωρισμό την Πέμπτη, αλλά πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε δέσμευση μείωσης επιτοκίων ακόμη.

«Η τιμολόγηση της αγοράς (των μειώσεων επιτοκίων) έχει κινηθεί προς μια πιο λογική κατεύθυνση, μειώνοντας την ανάγκη για οπισθοχώρηση», δήλωσε ο Ευρωπαίος οικονομολόγος της Berenberg, Σάλομον Φίντλερ, προσθέτοντας ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Λαγκάρντ, πιθανότατα θα επαναλάβει τη ρητορική περί εξάρτησης από τα δεδομένα.

Υπάρχει κίνδυνος η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια πολύ αργά;

Για το αν υπάρχει κίνδυνος η ΕΚΤ να καθυστερήσει στη μείωση των επιτοκίων, το Reuters εκτιμά ότι είναι μια ισχυρή πιθανότητα. Η καθυστέρηση της μείωσης των επιτοκίων αυξάνει την πιθανότητα να κινηθεί πιο επιθετικά αργότερα, εάν ο πληθωρισμός μειωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο, σημειώνει.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, λέει ότι «μπορεί να είναι προτιμότερο να ενεργούμε σταδιακά και ρεαλιστικά από το να αποφασίζουμε πολύ αργά και μετά να χρειάζεται να κάνουμε υπερβολική προσαρμογή».

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποφύγει τη μείωση των επιτοκίων πολύ νωρίς, καθώς αυτό θα μπορούσε να παρατείνει τον υψηλό πληθωρισμό.
Ακόμη και ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι το «βέλτιστο timing» μπορεί να είναι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.

«Αν αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από έναν Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη, αυτό είναι πιθανώς μια πολύ καλή ένδειξη ότι ο Ιούνιος θα είναι ο μήνας που θα δούμε… δράση και όχι νωρίτερα», δήλωσε ο Γκάρεθ Χιλ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Royal London Asset Management.

«Η ΕΚΤ πιθανότατα θα ακολουθήσει μια προσεκτική προσέγγιση, καθώς δεν θα ήθελε να αναιρέσει την πρόοδό της στη μάχη κατά του πληθωρισμού στην τελική ευθεία προς τον στόχο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ.

«Αναμένουμε λοιπόν ότι η ΕΚΤ θα περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης», συμπλήρωσε.

Η… κούρσα με τη Federal Reserve

Η κουβέντα για μείωση των επιτοκίων απασχολεί και τη Federal Reserve, αλλά το Reuters εκτιμά ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν η ΕΚΤ κινηθεί πρώτη προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως επισημαίνει, η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιο αδύναμη από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, που σημαίνει ότι υπάρχει ισχυρότερη πιθανότητα για νομισματική χαλάρωση.

Ωστόσο, η ιστορία δείχνει ότι η ΕΚΤ κινείται μετά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, επομένως το ποιος θα κινηθεί πρώτος είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά από τη στιγμή που μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα μπορούσε να πιέσει το ευρώ.

Οι έμποροι βλέπουν μεγάλες πιθανότητες τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG, με ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα για την ΕΚΤ.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα βάσιμο οικονομικό επιχείρημα για να πούμε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει κίνηση πριν το πράξει η Fed», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής για τα ευρωπαϊκά επιτόκια της Barclays, Ρόχαν Κάνα.

«Καταλύτες» οι μισθοί

Ένα σημαντικό δεδομένο που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ εξετάζοντας το αν θα μειώσει και πότε τα επιτόκια είναι οι μισθοί.

Η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων επιβραδύνθηκε στο 4,46% το τέταρτο τρίμηνο από 4,69% το προηγούμενο τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδο από όταν έχουμε καταγεγραμμένα στοιχεία το 2005.

Τα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου, ζωτικής σημασίας για την ΕΚΤ, θα ανακοινωθούν τον Μάιο, επομένως ο Ιούνιος θα είναι η πρώτη φορά που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να έχουν αρκετά στοιχεία για την επιβράδυνση της αύξησης των μισθών.

Το ενδιαφέρον και στις προβλέψεις

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει και τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό για το 2024.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν αναθεωρήσεις προς τα κάτω, αφού η ανάπτυξη της ευρωζώνης κυμάνθηκε γύρω από το μηδέν για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για φέτος στο 0,8% από 1,2%.

«Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό θα πρέπει να μειωθεί καθώς οι τιμές της ενέργειας είναι περίπου 20% χαμηλότερες από ό,τι την εποχή των μακροοικονομικών προβλέψεων του Δεκεμβρίου», σημείωσε ο ανώτερος Ευρωπαίος οικονομολόγος της Nomura, Αντρζέι Σζεπάνιακ.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

#ΕΚΤ #επιτόκια #ΜΕΙΩΣΗ #καλοκαίρι #Λαγκαρντ
Keywords
Αναζητήσεις
ekt-stathera-epitokia-me-to-endiaferon-sta-minymata-meiosis.htm
Τυχαία Θέματα